28/05/2024

Οι διακινητές προσφύγων ΔΙΑΦΗΜΙΖΟΥΝ στο Facebook τις υπηρεσίες τους!

0

Οι διακινητές επιμένουν στο να κουβαλάνε οι πελάτες laptops και ψηφιακές κάμερες έτσι ώστε να φαίνονται τουρίστες

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Ήδη από το Μάιο του 2015, το newsbomb είχε αποκαλύψει ότι στο facebook δεκάδες σελίδες που ανήκουν σε διακινητές προσφέρουν ταξίδια προς την Ελλάδα. Τότε είχε γράψει: Με τιμές φιξ που κυμαίνονται περίπου στα 6.000 δολάρια το κεφάλι οι διακινητές μεταναστών διαφημίζουν τις υπηρεσίες τους στο facebook. Εννοείται πως οι εικόνες είναι ειδυλλιακές, με ηλιοβασιλέματα και πλοία που αν μη τι άλλο υπόσχονται άνεση και ασφάλεια.

Κανείς δεν ενδιαφερόταν τότε όμως, αφού οι πρόσφυγες παρέμεναν στις χώρες εισόδου, δηλαδή την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Μάλτα και δεν προσέγγιζαν τον ισχυρό Βορρά. Σήμερα, με τη ροή των προσφύγων να έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, η καγκελάριος Μέρκελ συνειδητοποιεί ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο μεταναστευτικό ρεύμα από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Εν τω μεταξύ, οι διακινητές συνεχίζουν να διαφημίζουν τις υπηρεσίες τους στο facebook.

Σελίδες που παρουσιάζουν τα πράγματα πολύ ειδυλλιακά και φαίνονται σαν κανονικά γραφεία ταξιδίων, συμβουλεύουν τους υποψήφιους πελάτες να μην κουβαλάνε πολλές αποσκευές και τις γυναίκες να μη φοράνε μαντίλες. Πως αλλιώς θα περάσουν για τουρίστες που πάνε απλώς μια βόλτα στις ελληνικές ακτές;

migrants

Οι πρόσφατες τραγωδίες με πρόσφυγες να πνίγονται κατά εκατοντάδες στη Μεσόγειο έχουν διαφοροποιήσει τη στρατηγική των σελίδων στο facebook. Πλέον το διαφημιζόμενο προϊόν είναι η ασφάλεια. Ασφαλές ταξίδι από την Τουρκία στην Ελλάδα, αναφέρει μια σελίδα η οποία λέει ότι δίνει εγγυήσεις 100% για τη μετάβαση και προβάλει το σκάφος με το οποίο γίνεται η διακίνηση στο λιμάνι της Σμύρνης. Η τιμή είναι βέβαια λίγο τσουχτερή περί τα 3.500 ευρώ. Οι διακινητές επιμένουν στο να κουβαλάνε οι πελάτες laptops και ψηφιακές κάμερες έτσι ώστε να φαίνονται τουρίστες. Αν πάλι δε θέλουν να φθάσουν δια θαλάσσης στην Ευρώπη υπάρχει και τουρ μέχρι την Αυστρία διάρκειας 2 ημερών. Μόνο που αυτό στοιχίζει 7.500 ευρώ.

migrants1

Όσοι φυσικά δεν έχουν να πληρώσουν τόσα πολλά χρήματα πολύ απλά μπαίνουν στις βάρκες του θανάτου. Αυτή τη στιγμή στη Σμύρνη περίπου 10.000 Σύροι κοιμούνται σε πάρκα, πεζοδρόμια, στους κήπους του τζαμιού, ενώ κάποιοι πιο εύποροι σε φθηνά ξενοδοχεία.

Η μπίζνα που έχει στηθεί στα παράλια της Τουρκίας

Ο Halit είναι Σύρος γεννημένος στο Αλέπο. Τρία χρόνια πριν ξέφυγε από τον πόλεμο και εγκαταστάθηκε στην Τουρκία μαζί με τη γυναίκα και τα δύο τους παιδιά. Έπιασε δουλειά αλλά όταν η βιοτεχνία που δούλευε έκλεισε, έπρεπε να ζήσει. Κάπως έτσι μπήκε στο παιχνίδι της διακίνησης ανθρώπων. Όπως λέει, βοηθάει συμπατριώτες του με αυτόν τον τρόπο αλλά ξέρει ότι όλο αυτό δεν είναι σωστό. Δουλειά του είναι να χρησιμοποιεί γνωστούς και φίλους για να εντοπίζει πιθανούς πελάτες. Από τη στιγμή που θα βρει ενδιαφερόμενους τους προσφέρει δύο εναλλακτικά πακέτα. Το ένα κοστίζει 500 ευρώ και τους εξασφαλίζει μια θέση σε φουσκωτό που απλώς θα σπρωχτεί στη θάλασσα, το δεύτερο με 1000 ευρώ μια θέση σε κανονικό καϊκι με άλλους 15.
Η αμοιβή του παραμένει στα χέρια ενός συγγενή του πρόσφυγα και πληρώνεται αφού ο τελευταίος φθάσει στο νησί. Αν ο πρόσφυγας δεν έχει συγγενείς στην Τουρκία τότε παραμένει στα χέρια ενός συνεργάτη που διαθέτει καφέ στο Μπασμέην. Το τελευταίο πληρώνεται με 20 ευρώ για να κρατήσει τα χρήματα.
Ο Halit εισπράττει και αποδίδει το ποσό στον ανώτερό του. Κρατάει για τον εαυτό του 35 ευρώ ανά άτομο για τα φθηνά πακέτα και κάτι παραπάνω όπως λέει για τα άλλα. Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το ποιός είναι ο αρχηγός ο Halit λέει ότι ούτε εκείνος ξέρει. Το μόνο που ξέρω, λέει, είναι ότι πρόκειται για 2-3 άτομα το πολύ, την ταυτότητα των οποίων εμείς δε θα μάθουμε ποτέ.

Πηγή: newsbomb.gr

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *