18/06/2024

Οι ακτές είναι πιο ζεστές στα σημεία που σκάει το κύμα

0

Οι ακτές είναι πιο ζεστές στα σημεία που σκάει το κύμα

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Λουτράκι κύμα

Είναι ένα φαινόμενο που περιέργως κανείς δεν είχε ενδιαφερθεί να μελετήσει μέχρι σήμερα. Τα κύματα που σκάνε στις ακτές απελευθερώνουν ενέργεια που θερμαίνει τα ρηχά νερά, αποκαλύπτει νέα μελέτη. Όταν μάλιστα ο ουρανός είναι συννεφιασμένος, τα κύματα θερμαίνουν τις ακτές περισσότερο από ό,τι η ηλιακή ακτινοβολία.

Η ανακάλυψη

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας Scripss συνέλεξαν δεδομένα από την ακτή που βρίσκεται δίπλα στο ερευνητικό ίδρυμα στη Λα Χόγια της Καλιφόρνια. Οι μετρήσεις προορίζονταν για μια αίτηση χορήγησης κονδυλίων και αρχικά δεν προορίζονταν για δημοσίευση.

«Τα αποτελέσματα όμως ήταν τόσο θεαματικά που σκεφτήκαμε “¨Χριστός και Παναγία, πρέπει να τα δημοσιεύσουμε»
 αναφέρει στο δικτυακό τόπο της επιθεώρησης Nature ο Φοκ Φέντερσον, μέλος της ομάδας.

Οι ερευνητές υπολόγισαν την ενέργεια των κυμάτων μετρώντας το ύψος και την ταχύτητά τους με ειδικούς πλωτήρες. Η ανάλυση έδειξε ότι τα κύματα μετέφεραν πολύ περισσότερη ενέργεια από ό,τι θα φανταζόταν κανείς: περίπου το ένα τέταρτο της ενέργειας που προσφέρει η λιακάδα της νότιας Καλιφόρνιας. Όταν το κύμα σκάει στην ακτή, ένα μέρος της ενέργειάς του μετατρέπεται σε ηχητικά κύματα, ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος απελευθερώνεται ως θερμότητα λόγω τη τριβής ανάμεσα στα μόρια νερού.

Οι ερευνητές υπολογίζουν ότι, σε περιοχές με χαμηλή ηλιοφάνεια, η ενέργεια των κυμάτων θερμαίνει τα παράκτια νερά περισσότερο από ό,τι ο ήλιος. Η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Geophysical Research Letters», είναι μεν η πρώτη του είδους της, τα συμπεράσματά της όμως είναι αναμενόμενα. «Είναι προφανές αν το σκεφτεί κανείς» σχολιάζει ο Στίβεν Μόνισμιθ, ωκεανογράφος του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ. Η έρευνα θα μπορούσε τώρα να βοηθήσει στην κατανόηση των παράκτιων οικοσυστημάτων, ειδικά των ρηχών νερών όπου αναπτύσσονται κοραλλιογενείς ύφαλοι.

 

Πηγή: tovima.gr
Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *