25/04/2024

Να τι φταίει για την εξαφάνιση των Μαμούθ

0

Εκρηξη τεράστιου μετεωρίτη καθόρισε την μοίρα των μαμούθ σύμφωνα με νέα έρευνα

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Εκρηξη τεράστιου μετεωρίτη καθόρισε την μοίρα των μαμούθ σύμφωνα με νέα έρευνα

Ένας τεράστιος μετεωρίτης που εξερράγη στην ατμόσφαιρα πριν από 12.800 χρόνια, ίσως ήταν η αιτία αφανισμού αρκετών ειδών ζώων της Εποχής των Πάγων, και κυρίως των μακρύτριχων μαμούθ.
Την πεποίθηση αυτή εξέφρασαν επιστήμονες ύστερα από έρευνες που πραγματοποίησαν σε 18 προϊστορικές περιοχές σε διάφορα μέρη του κόσμου. Εκεί εντόπισαν μικροσκοπικά σφαιρίδια άνθρακα τα οποία όπως υποστηρίζουν είναι δηλωτικά πολλαπλών προσκρούσεων και εκρήξεων μετεωριτών στα μεσαία στρώματα της ατμόσφαιρας.
Κατά την άποψη τους, εκατομμύρια τόνοι σκόνης που διασκορπίστηκαν από την έκρηξη, πυροδότησαν μια αλλαγή στο κλίμα που στάθηκε αιτία αφανισμού των ζώων.
Μία από τις επικρατούσες απόψεις μέχρι τώρα για τα αίτια αφανισμού των ζώων αυτών όπως και των μακρύτριχων ρινόκερων, ήταν το κυνήγι από τους ανθρώπους.
Ωστόσο αρκετοί ειδικοί θεωρούν πως τα μαμούθ και άλλα μεγαλόσωμα ζώα εκείνης της περιόδου εξαφανίστηκαν εξαιτίας της συνδυασμένης επίδρασης της κλιματικής αλλαγής και του κυνηγητού από ανθρώπους.
Την περίοδο κατά την οποία συντελείτο ο αφανισμός των ζώων, το κλίμα γνώριζε μία σημαντική αλλαγή. Από 12.800 χρόνια πριν από σήμερα μέχρι 11.500 χρόνια πριν από σήμερα, παρατηρήθηκε μία ψυχρή μεταβολή που ονομάζεται Νεώτερη Δρυάδα (Younger Dryas).

Ο δρ. Τζέιμς Γουίτκε από το πανεπιστήμιο της Βόρειας Αριζόνα, που ήταν επικεφαλής της έρευνας για τον μετεωρίτη, ανέφερε ότι πριν από 12.800 χρόνια παρατηρήθηκαν στον πλανήτη ταυτόχρονα συμβάντα όπως η μεταβολή του κλίματος και ο μαζικός αφανισμός της Πλειστοκαινικής μεγαπανίδας.

Μαζί με τους συνεργάτες του, ανέφεραν στην επιθεώρηση Proceedings of The National Sciences, ότι οι σφαίρες άνθρακα που εντόπισαν στις 18 περιοχές, δημιουργήθηκαν από την ρευστοποίηση ιζημάτων σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες από 2.200 βαθμούς Κελσίου.
Οι θερμοκρασίες αυτές προκλήθηκαν από θερμικά και ωστικά κύματα που γέννησε το πέρασμα εξωγήινου αντικειμένου από την ατμόσφαιρα.
Περίπου 10 εκατομμύρια τόνοι σφαιριδίων άνθρακα διασκορπίστηκαν σε απόσταση 19 εκατομμυρίων τετραγωνικών μιλίων χάρη στην έκρηξη του μετεωρίτη.

Η έκρηξη του μετεωρίτη ταιριάζει λένε χρονικά με την απότομη κλιματική μεταβολή και την εξαφάνιση των ζώων.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *