15/07/2024

”Ναι θα κλείνουμε τράπεζες και μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο”

0

”Ναι θα κλείνουμε τράπεζες και μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο”

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

''Ναι θα κλείνουμε τράπεζες και μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο''Η απόφαση για τη διάσωση τραπεζών με κούρεμα μετοχών,ομολόγων και καταθέσεων είναι η πιο σημαντική απόφαση που έχει λάβει ποτέ η ΕΕ από την εισαγωγή του ευρώ, δηλώνει ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και κοινοτικοί επίτροποι. Διαβάστε τις συνέπειες της ιστορικής απόφασης.

Επιτροπή, Συμβούλιο και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βρήκαν ένα modus vivendi για την εκκαθάριση των προβληματικών τραπεζών. Η διάσωσή τους δεν θα γίνεται μελοντικά με χρήματα φορολογουμένων.

 

Το Ταμείο Εκκαθάρισης των Τραπεζών θα συγκροτηθεί νωρίτερα από ότι είχε σχεδιαστεί, δηλαδή σε 8 αντί σε 10 χρόνια .Οι τράπεζες θα πρέπει να καταβάλουν 55 δις ευρώ και για την απόφαση εάν και ποιες προβληματικές τράπεζες θα πρέπει να κλείσουν η Κεντρική Ευρωπαϊκή θα έχει σημαντικό ρόλο.

Η εκκαθάριση μιας τράπεζας θα γίνεται έπειτα από απόφαση της διοίκησης και του συμβουλίου της νέας υπηρεσίας.

Το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών θα διαθέτει μόνο δικαίωμα υποβολής ενστάσεων

 

“Ιστορική συμφωνία για τη διάσωση τραπεζών”

«Σπάσαμε κάθε ρεκόρ μας» δήλωσε η Κόριεν Βόρτμαν – Κολ εξαντλημένη, αλλά εμφανώς ευχαριστημένη μετά από διαπραγματεύσεις 16 ωρών με εκπροσώπους του συμβουλίου υπουργών και της Κομισιόν.

 

Πριν όμως έρθει η ώρα για να πληρώσει μια τράπεζα θα πρέπει να έχει διασφαλιστεί η διάσωση εκ των έσω, δηλαδή να κληθούν στο ταμείο πρώτα οι μέτοχοι, μετά οι ομολογιούχοι και στο τέλος οι μεγαλοκαταθέτες

«Ήταν οι μακρύτερες σε διάρκεια και οι πιο σκληρές διαπραγματεύσεις της τρέχουσας νομοθετικής περιόδου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», λέει η ευρωβουλευτής που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις για την τραπεζική ενοποίηση ως εκπρόσωπος του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος.

 

«Εκκαθάριση τράπεζας και το Σαββατοκύριακο»

Δεν απομένει παρά το αποφασιστικό τμήμα της ευρωπαϊκής ενοποίησης: το Ταμείο Εκκαθάρισης των προβληματικών τραπεζών και μια νέα αρχή που θα αποφασίζει για την τύχη τους.

 

«Είναι η πιο σημαντική απόφαση που έχει λάβει ποτέ η ΕΕ από την εισαγωγή του κοινού νομίσματος»

«Πρόκειται για σημαντικό πυλώνα της τραπεζικής ενοποίησης, που μας χρειάζεται για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στον τραπεζικό τομέα και να κοπεί ο δεσμός ανάμεσα στο τραπεζικό ρίσκο και το χρέος», τόνισε η Κόριεν Βόρτμαν –Κολ.

«Μπορεί να επιταχύνει την εξυγίανση της Ευρώπης και να διασφαλίσει την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων με τραπεζικά δάνεια».

Το Ταμείο Εκκαθάρισης των Τραπεζών θα συγκροτηθεί νωρίτερα από ότι είχε σχεδιαστεί, δηλαδή σε 8 αντί σε 10 χρόνια .

Οι τράπεζες θα πρέπει να καταβάλουν 55 δις ευρώ και για την απόφαση εάν και ποιες προβληματικές τράπεζες θα πρέπει να κλείσουν η Κεντρική Ευρωπαϊκή θα έχει σημαντικό ρόλο.

 

«Η αποφασιστική ερώτηση ήταν, μπορούμε εν ανάγκη και μέσα σε ένα σαββατοκύριακο, να εκκαθαρίσουμε μια τράπεζα; Σήμερα μπορούμε να πούμε, ναι»

Η εκκαθάριση μιας τράπεζας θα γίνεται έπειτα από απόφαση της διοίκησης και του συμβουλίου της νέας υπηρεσίας.

Το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών θα διαθέτει μόνο δικαίωμα υποβολής ενστάσεων.

«Η αποφασιστική ερώτηση ήταν, μπορούμε εν ανάγκη και μέσα σε ένα σαββατοκύριακο, να εκκαθαρίσουμε μια τράπεζα; Σήμερα μπορούμε να πούμε, ναι», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς. «Έχουμε εμπιστοσύνη σε αυτήν την λύση, τώρα είναι εφικτή».

 

Πρώτα εσωτερική διάσωση

Το Ταμείο Εκκαθάρισης θα αμοιβαιοποιηθεί σταδιακά και από εθνική εποπτεία, θα περάσει σε ευρωπαϊκή διαχείριση.

Το Ταμείο μπορεί να παίρνει αυτόνομα δάνεια για να αυξήσει τους πόρους τους.

Πριν όμως έρθει η ώρα για να πληρώσει μια τράπεζα θα πρέπει να έχει διασφαλιστεί η διάσωση εκ των έσω, δηλαδή να κληθούν στο ταμείο πρώτα οι μέτοχοι, μετά οι ομολογιούχοι και στο τέλος οι μεγαλοκαταθέτες. Αυτό ήταν κάτι που ζήτησε με επιμονή ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε και το επέτυχε. Σε άλλα σημεία ωστόσο έπρεπε να βάλει νερό στο κρασί τους, κάτι που προκάλεσε αισθήματα χαιρεκακίας.

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν είναι αδύναμο», είπε ο Σβεν Γκίγκολντ από το κόμμα των γερμανών Πρασίνων. «Ξυπνήσαμε τον κ. Σόιμπλε στις 5.30 το πρωί και αναγκάστηκε να κάνει πίσω. Επίσπευση της αμοιβαιοποίησης και λιγότερες αρμοδιότητες στο συμβούλιο υπουργών, είναι κάτι που δεν του άρεσε».

Αλλά εάν δεν επιτυγχάνονταν συμφωνία τα ξημερώματα, η τραπεζική ενοποίηση θα έπρεπε να αναβληθεί, το θέμα θα πήγαινε το φθινόπωρο μετά τις ευρωεκλογές. Η συμβιβαστική συμφωνία μέσα σε πολύ ασφυκτικά χρονικά περιθώρια χαροποίησε όλες τις πλευρές και ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Μπαρνιέ συνόψισε τη σημασία του αποτελέσματος ως εξής:

«Είναι η πιο σημαντική απόφαση που έχει λάβει ποτέ η ΕΕ από την εισαγωγή του κοινού νομίσματος».

Πηγή: Newsit.gr

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *