Με κλειστά μάτια θυμόμαστε καλύτερα

0

Με κλειστά μάτια θυμόμαστε καλύτερα

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

memory-537x350Οι αυτόπτες μάρτυρες είναι σε θέση να θυμηθούν περισσότερες λεπτομέρειες γύρω από ένα έγκλημα όταν κλείνουν τα μάτια τους, σύμφωνα με μια νέα έρευνα. Η τεχνική μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ισχύ των καταθέσεων, σύμφωνα με τους ερευνητές και τους ειδικούς.

Σε μια νέα μελέτη, δημοσιευμένη στο περιοδικό Legal and Criminology Psychology, ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Surrey στο Ηνωμένο Βασίλειο, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι αυτόπτες μάρτυρες ενός εγκλήματος θυμούνται με πιο ακριβείς λεπτομέρειες το συμβάν όταν κλείνουν τα μάτια τους. Μάλιστα, διαπιστώθηκε πως όσοι είχαν δημιουργήσει μια σχέση συμπάθειας με την ερευνητική ομάδα, μπορούσαν να θυμηθούν περισσότερα. 

Η έρευνα χωρίστηκε σε δύο μελέτες με αριθμό 178 συμμετεχόντων. Τα μέλη του πρώτου πειράματος παρακολούθησαν μια ταινία που έδειχνε έναν ηλεκτρολόγο να μπαίνει σε σπίτια, να κάνει διάφορες εργασίες και στη συνέχεια, να κλέβει διάφορα αντικείμενα. Ο κάθε συμμετέχοντας λάμβανε μια οδηγία ως προϋπόθεση μέσα από μια τυχαία επιλογή. Έπρεπε είτε να έχει τα μάτια του ανοιχτά, είτε κλειστά, είτε να έχει χτίσει μια σχέση συμπάθειας με τον ερευνητή, είτε να μην έχει δημιουργήσει καμία απολύτως σχέση.

Μετά ακολουθούσε μια σειρά ερωτήσεων σχετικά με την ταινία που ο καθένας από αυτούς είχε δει, όπως “Τι αναγραφόταν στη μπροστινή πλευρά του φορτηγού”. Οι ερευνητές παρατήρησαν πως όταν οι συμμετέχοντες είχαν κλειστά τα μάτια τους, απαντούσαν κατά 23% πιο σωστά. Σημαντικό ρόλο επίσης στον αριθμό των σωστών απαντήσεων έπαιξε και η σύναψη μιας καλής σχέσης με την ερευνητική ομάδα, αλλά ανεξάρτητα από τη συμπάθεια ή μη, μεταξύ των μαρτύρων και των ερευνητών, διαπιστώθηκε πως το κλείσιμο των ματιών έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ορθότητα των απαντήσεων που δόθηκαν.

Πιο κοντά στην αλήθεια του παρελθόντος με… κλειστά μάτια και μια σχέση εμπιστοσύνης

Το δεύτερο πείραμα έλεγξε τα επίπεδα της μνήμης των συμμετεχόντων, επιθυμώντας την εκμαίευση περισσότερων λεπτομερειών από τους ίδιους. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να παρακολουθήσουν ένα απόσπασμα από μια αστυνομική σειρά όπου απεικόνιζε την αναπαράσταση μιας διάρρηξης όταν ένας ηλικιωμένος δέχτηκε επίθεση μέσα στο σπίτι του. Όσοι συμμετέχοντες είχαν κλείσει τα μάτια τους, διαπιστώθηκε πως μπορούσαν να θυμηθούν και ηχητικές και οπτικές λεπτομέρειες ανεξάρτητα από το εάν είχαν αποκτήσει  ή όχι, μια σχέση εμπιστοσύνης και συμπάθειας με την ομάδα.

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης και συγγραφέας, Dr. Robert Nash, μετά τα αποτελέσματα και των δύο πειραμάτων, “Γίνεται φανερό ότι το να κλείνουμε τα μάτια μας όταν θέλουμε να ανακαλέσουμε μια τραυματική στιγμή στο μυαλό μας, βοηθάει σημαντικά τη μνήμη όσων κάποτε υπήρξαμε αυτόπτες μάρτυρες. Στην ανάκληση σημαντικών γεγονότων βοηθάει όμως, εξίσου σημαντικά και η δημιουργία μιας σχέσης εμπιστοσύνης”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, “Παρά το γεγονός ότι το να κλείνουμε τα μάτια μας σε τέτοιες περιπτώσεις μοιάζει κάποιες φορές, να είναι ανεξάρτητο από τη δημιουργία μιας καλής σχέσης προηγουμένως, τα ευρήματα μάς δείχνουν ότι το χτίσιμο μιας σχέσης εμπιστοσύνης ωθεί τους μάρτυρες να νιώθουν πιο άνετα όταν κλείνουν τα μάτια τους. Αυτό από μόνο του αποτελεί μια σημαντική διαπίστωση για όσους θα ήθελαν να χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη τεχνική κατά τη διάρκεια των καταθέσεων τους”.

Από την ίδια την εμπειρία των συμμετεχόντων κατά τη διάρκεια και των δύο πειραμάτων, πολλοί από αυτούς είπαν ότι όταν δεν είχαν δημιουργήσει μια σχέση συμπάθειας με την ομάδα, αισθάνθηκαν λιγότερο άνετα με κλειστά τα μάτια σε σχέση με τις φορές που τα κρατούσαν ανοιχτά. Οι συμμετέχοντες από την άλλη, που είχαν πετύχει τη δημιουργία μιας σχέσης συμπάθειας, κατάφεραν να νιώσουν πιο οικεία όταν έκλεισαν τα μάτια τους. Η εγκυρότητα των καταθέσεων μπορεί να αποκτήσει νέα ισχύ με βάση τα πρόσφατα ευρήματα, καταλήγουν οι ερευνητές.

Πηγή: pathfinder.gr

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *