Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος ο Λάμπρος Μπούκλης ζητά να λυθεί άμεσα το θέμα της διαχείρισης στερών απορριμάτων ως δώρο στου Πολίτες

Spread the love
Σήμερα, που εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, πρέπει επιτέλους να κάνουμε ένα “δώρο” στους Πολίτες της Πελοποννήσου.
Να τους δώσουμε κάτι για το οποίο έχουν πληρώσει και εξακολουθούν να πληρώνουν, χωρίς αντίκρυσμα.
Να λυθεί άμεσα το θέμα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων (απορριμμάτων) που αποτελεί το μεγάλο περιβαλλοντικό αγκάθι και σε Περιφερειακό αλλά και σε Πανελλαδικό επίπεδο.
Δυστυχώς παρά τις προσπάθειες, τόσο ο Α’ όσο και ο Β’ βαθμός Αυτοδιοίκησης δεν έχουν καταφέρει, εδώ και τριάντα (30) μήνες να εφαρμόσουν ένα στοιχειώδες, έστω, προσωρινό σχέδιο νόμιμης διαχείρισης που να καλύπτει και τους 26 Δήμους της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Οι Πολίτες που έχουν πληγεί πολλαπλά από την βαθιά οικονομική κρίση συνεχίζουν και πληρώνουν δημοτικά τέλη.
Το ανταποδοτικό τους όφελος είναι: χωματερές και δεματοποιητές να φλέγονται, απορρίμματα να μεταφέρονται σε άγνωστους χώρους τελικής διάθεσης δημιουργώντας νέες χωματερές και οι προϋπάρχουσες  χωματερές να παραμένουν ανοιχτές. Ακόμη και Χ.Υ.Τ.Α. να οδηγούνται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προς επιβολή προστίμου.
Συνεπώς, τα χρήματα των Πολιτών-Δημοτών, αντί να αξιοποιούνται, δυστυχώς τους “επιστρέφονται” με την μορφή επικίνδυνων ρύπων για την ανθρώπινη υγεία, τα ύδατα, το έδαφος και τον αέρα, όπως η Ε.Ε. σημειώνει.
Και όμως θα μπορούσαν εδώ και χρόνια οι εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι των απορριμμάτων, που παράγουμε κάθε χρόνο στην Πελοπόννησο, να είχαν δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας και να είχαν δώσει αφενός προστιθέμενη αξία στα χρήματα των Δημοτών (κοινώς: “να είχαν πιάσει τόπο”) και αφετέρου βιώσιμη αναπτυξιακή ώθηση στις τοπικές κοινωνίες.
Ενόψει της τρίτης θερινής περιόδου επί Καλλικράτη, χωρίς ουδεμία λύση να έχει εφαρμοστεί στην πράξη και εν αναμονή δεκάδων χιλιάδων αλλοδαπών και ημεδαπών τουριστών (συνεπώς: αυξημένες ποσότητες απορριμμάτων) το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξυμένο.
Λύσεις τώρα, είναι η απαίτηση των Πολιτών.
Λάμπρος Μπούκλης
Περιφερειακός Σύμβουλος
Γραμματέας Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου
 
Επικεφαλής Οικολογικής Συμπολιτείας του Μοριά
Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published.