Μαρινόπουλος : Ντόμινο «λουκέτων» φοβάται η αγορά

Περισσότεροι από 2.500 προμηθευτές και 12.500 εργαζόμενοι αγωνιούν για την τύχη τους, που θα κριθεί σε πρώτη φάση στο Πρωτοδικείο την Παρασκευή, όπου θα συζητηθεί το αίτημα υπαγωγής της εταιρίας στον Πτωχευτικό Κώδικα, η οποία-όπως αναφέρει και στην αίτησή της- «αποτελεί τη μοναδική λύση για τη διατήρηση της λειτουργίας της, σε αυτή τη φάση, και τη σταδιακή μετάβαση στην υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που θα επιτρέψει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα».
Εάν η αίτηση της Μαρινόπουλος ΑΕ απορριφθεί την Παρασκευή, η εταιρία αυτόματα θα πτωχεύσει αφήνοντας στο δρόμο τους 12.500 εργαζόμενους της.

Τα χρέη 

Ο κίνδυνος ντόμινο «λουκέτων» στην αγορά είναι κάτι παραπάνω από ορατός, αν επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο, καθώς οι προμηθευτές που δεν θα πάρουν τα οφειλόμενα και ιδιαίτερα οι μικροί που είναι και περισσότερο ευάλωτοι δεν πρόκειται να αντέξουν.
Την ώρα που η Μαρινόπουλος ζητούσε την προστασία της έναντι των πιστωτών με την προσωρινή αίτηση αναστολής καταδιωκτικών μέτρων εναντίον της στο πλαίσιο του πτωχευτικού κώδικα, προμηθευτές  που διεκδικούν 30 εκατ. ευρώ, κατέθεταν αίτηση πτώχευσης του Μαρινόπουλου. Επιπλέον ζητούν την ανατροπή μεταβιβάσεων ακινήτων της εταιρείας σε fund με έδρα το Κατάρ, το οποίο- όπως υποστηρίζουν – ανήκει στον μεγαλομέτοχο του Μαρινόπουλου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Μαρινόπουλος, οι υποχρεώσεις της εταιρίας για τον Δεκέμβριο του 2015 φτάνουν στο 1,324 δισ. ευρώ . Οι υποχρεώσεις της εταιρίας προς τον Δημόσιο τομέα ανέρχονται στα 100 εκατ. ευρώ  ενώ τα δάνεια ανέρχονται σε 337 εκατ. ευρώ και οι οφειλές από leasing σε 159 εκατ. ευρώ. Οι οφειλές στους εργαζόμενους φτάνουν στα 4,2 εκατ. ευρώ.
Σχέδιο εξυγίανσης
Η υπαγωγή της εταιρείας σε διαδικασία εξυγίανσης αποτελεί τη μοναδική λύση για τη διατήρηση της λειτουργίας της, σε αυτή τη φάση, και τη σταδιακή μετάβαση στην υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που θα επιτρέψει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα αναφέρει η εταιρία σε σχετική ανακοίνωση. Η εταιρία κάνει λόγο για 15 πλάνο εξυγίανσης, για δραστική μείωση του κόστους χωρίς απολύσεις. Αναφορικά με τους εργαζόμενους ο στόχος της είναι να εξοφληθούν εντός ενός έτους.
«Κύρια σημεία του σχεδίου αυτού, αποτελούν η βελτίωση της απρόσκοπτης λειτουργίας, η αύξηση των πωλήσεων, η βέλτιστη αξιοποίηση των καναλιών διανομής και η πλήρη αναδιοργάνωση της χρηματοοικονομικής λειτουργίας και διαχείρισης.

Στην παρούσα φάση η ένταξη της εταιρείας σε διαδικασία εξυγίανσης είναι μονόδρομος, καθώς αποτελεί τη μόνη επιλογή για τη διασφάλιση της λειτουργίας της ως μια βιώσιμη οικονομική μονάδα με βασικά οφέλη τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, και της διασφάλισης των οφειλών προς τους προμηθευτές που αποτελούν βασικές προτεραιότητες της Διοίκησης. Η εταιρεία παραμένει σε συνεχείς συζητήσεις με τις τράπεζες και θα επανέλθει με σχετικές ενημερώσεις αναφορικά με την πορεία του σχεδιασμού της», καταλήγει.

Από την πλευρά του το υπουργείο Εργασίας παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στον κλάδο του λιανεμπορίου και ιδιαίτερα στην εταιρία Μαρινόπουλος, και θεωρεί ως προτεραιότητα τη διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας των εργαζομένων αλλά και τη διασφάλιση της οικονομικής και εργασιακής ισορροπίας στην εφοδιαστική αλυσίδα που εξαρτάται από αυτήν.

Το deal με Σκλαβενίτη

Στον αέρα βρίσκεται και η συμφωνία με την Σκλαβενίτης, σύμφωνα με την οποία θα αναλάμβανε τα 33 υπερκαταστήματα της Μαρινόπουλος. Πέρα από το γεγονός ότι είχε «σκαλώσει» και πριν καταθέσει αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 η Μαρινόπουλος, τα δεδομένα έχουν αλλάξει άρδην. Η συμφωνία έχει πλέον ναυγήσει και από την απόφαση της Παρασκευής και από το αν θα γίνει δεκτό το σχέδιο εξυγίανσης της εταιρίας θα εξαρτηθεί αν η κυριάρχη στο χώρα λιανεμπορίου Σκλαβενίτης θα ξαναδεί υπό το άλλο πρίσμα το σχέδιο.

 

Πηγή: iefimerida.gr

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published.