Η συνάντηση στη Ρίγα αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους ηγέτες της ΕΕ να συσφίξουν τους δεσμούς τους με τις χώρες του λεγόμενου eastern partnership και ως εκ τούτου ο κύριος όγκος του χρόνου τους θα διοχετευθεί εκεί.

Καθώς όμως υπήρξε ελληνικό αίτημα, Μέρκελ και Ολάντ θα μιλήσουν και με τον Α.Τσίπρα, διαβεβαιώνοντας όμως ότι δεν έχουν τίποτα καινούργιο να του πουν.

Το πλαίσιο συνεργασίας με την Ελλάδα είναι ξεκάθαρο και συνίσταται στα εξής βήματα:

  1. η Ελλάδα πρέπει να συμφωνήσει σε μέτρα και μεταρρυθμίσεις με την Τρόικα, στο πλαίσιο του 5ου ελέγχου του 2ου προγράμματος που παρατάθηκε,
  2. η συμφωνία θα πάει στο eurogroup και αφού τα μέτρα νομοθετηθούν θα γίνουν και οι εκταμιεύσεις,
  3. καμία κυβέρνηση δεν θα κόψει δρόμο και δεν θα παρέμβει στην αξιολόγηση, ούτε και η Κομισιόν,
  4. το ζήτημα του χρέους θα συζητηθεί μετά και θα συνοδευτεί από το επόμενο ελληνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων,
  5. προϋπόθεση για ό,τι γίνει στο μέλλον είναι να τελειώσουμε με την 5η αξιολόγηση και να κλείσει επιτυχώς το 2ο πρόγραμμα,

Αν η Ελλάδα εξαντλήσει τον χρόνο και πέσει στην παγίδα της αθέτησης πληρωμών οι εταίροι δεν θα την βοηθήσουν να βγει από τον λάκκο, παρά μόνο με νέες δεσμεύσεις, ακόμα και έτσι θα παραμείνει στο ευρώ.

Βαρουφάκης – gate

Σε σχέση τέλος με την περίφημη ηχογράφηση της συνεδρίασης του eurogroup της Ρίγας από τον υπουργό οικονομικών κύκλοι των Ευρωπαίων ομολόγων του αναφέρουν ότι «ακόμα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα».

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν με τον πρόεδρο Ντάισελμπλουμ τρεις εκ των κορυφαίων του σώματος, κοινή συνισταμένη ήταν πως «παρά το άκομψο της δήλωσης, δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας».

Λίγο αργότερα σε διπλωματική γλώσσα ακολούθησε και η πρώτη επίσημη δήλωση.

Σύμφωνα με τον Μισέλ Ρέις, καινούργιο εκπρόσωπο του προέδρου του eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, “οι συνεδριάσεις του eurogroup είναι εμπιστευτικές. Βασιζόμαστε στο ότι το κάθε πρόσωπο που είναι παρόν θα σεβαστεί την εμπιστευτικότητα”.

Στην πράξη βεβαίως σύμφωνα με πηγές της ευρωζώνης, “παρότι οι κανονισμοί είναι πολύ ξεκάθαροι ως προς την εμπιστευτικότητα, δεν υπάρχουν κανόνες που να απαγορεύουν ονομαστικά την ηχογράφηση των συναντήσεων, τις οποίες οι συμμετέχοντες θα μπορούσαν να πραγματοποιούν για προσωπική τους χρήση. Αν η μεταφορά της φράσης του υπουργού Βαρουφάκη είναι σωστή, τότε ο υπουργός σωστά υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να δημοσιοποιήσει τις ηχογραφήσεις για λόγους εμπιστευτικότητας. Σημειώνουμε ότι δεν υπάρχουν επίσημα δημοσιοποιούμενα πρακτικά των συνεδριάσεων του eurogroup”.

Η τελευταία διαρροή μεταφράζεται από κύκλους των Βρυξελλών, ως “και άλλοι έχουν κασέτες, άρα ο κ.Βαρουφάκης δεν μπορεί να επικαλείται μόνος ότι κατέχει την απόλυτη αλήθεια για το τι συνέβη στη Ρίγα, οι δε άλλοι υπουργοί οικονομικών που μετέφεραν στον Τύπο το σκηνικό ρήξης με τα γνωστά αποτελέσματα έχουν πλήρη αντίληψη της πραγματικότητας και της έντασης που υπήρξε στη συνεδρίαση”. Εξάλλου τα αποτελέσματα είναι γνωστά.

Πηγή: Star.gr