20/04/2024

Λάθη που ποτέ δεν πρέπει να κάνεις στη δουλειά

0

Υπάρχουν μερικές καθημερινές «κακές» συνήθειες που καταστρέφουν το επαγγελματικό σου προφίλ και φαίνεσαι στους υπόλοιπους και…
ιδίως στο αφεντικό σου αντιεπαγγελματίας.

Αλλες είναι πιο σοβαρές και άλλες λιγότερο, αλλά το θέμα είναι ότι πρέπει να τις αποφεύγεις για να μην έχεις προβλήματα στη δουλειά σου.

Αλλωστε η εικόνα σου είναι εξίσου σημαντική με το έργο σου στον χώρο της εργασίας και θα πρέπει να δίνεις σημασία σε μερικές μικρές λεπτομέρειες.

Ποιες συνήθειες, λοιπόν, μπορούν να καταστρέψουν την επαγγελματική σου εικόνα; Για να δούμε παρακάτω:

1. Μην αργείς να πας στη δουλειά

Είναι από τους πιο βασικούς κανόνες και το γνωρίζεις αυτό. Γι΄ αυτό κάνε κάτι αν πηγαίνεις στη δουλειά σου αργοπορημένη. Δίνεις την εντύπωση ότι δεν είσαι αξιόπιστη και συνεπής, ότι δεν έχεις πρόγραμμα και ότι αδυνατείς να τηρήσεις έστω το ωράριό σου. Είναι έλλειψη σεβασμού και επαγγελματισμού. Οι δικαιολογίες και ιδίως όταν είναι σε συχνό επίπεδο δεν αρέσουν καθόλου στον ανώτερό σου. Εάν κάποια φορά σου τύχει κάτι και θα πρέπει να αργήσεις σε μια συνάντηση, στείλε ένα μήνυμα ή ενημέρωσε τηλεφωνικά.

2. Μην δίνεις δικαιώματα ερωτικού τύπου

Στο γραφείο μην φλερτάρεις με τους συναδέλφους σου και ιδίως με το αφεντικό σου. Είναι ένας δρόμος χωρίς γυρισμό που θα σε βάλει σε πολλούς μπελάδες. Μην δίνεις αφορμή για να σε σχολιάζουν πίσω από την πλάτη σου και καλό είναι να σε συζητούν για το πόσο καλή είσαι στη δουλειά σου και όχι για τις τσαχπινιές σου. Επέτρεψέ τους να σε ζηλεύουν λοιπόν για τον επαγγελματισμό σου!

3. Μην βρίζεις όταν είσαι θυμωμένη

Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από το να βρίζει μια γυναίκα και κυρίως όταν είναι στη δουλειά της και την ακούν οι υπόλοιποι συνάδελφοί της. Αν το κάνεις αυτό, δίνεις μια πολύ άσχημη εντύπωση. Προσπάθησε σε τέτοιες περιπτώσεις να διαχειριστείς τον εκνευρισμό σου κι αν σου φαίνεται δύσκολο, πήγαινε μια πεντάλεπτη βόλτα μέχρι το περίπτερο ή την τουαλέτα. Επίσης μην τσακώνεσαι όταν μιλάς στο κινητό με τους δικούς σου ή με τον σύντροφό σου μπροστά σε άλλους.

4. Να είσαι αξιόπιστη

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν κάνουν αυτό που λένε ότι μπορούν να κάνουν. Η αξιοπιστία είναι μία από τις πιο σημαντικές αρετές που μπορεί να έχει κανείς στον εργασιακό χώρο. Με απλά λόγια να κρατάς το λόγο σου και εάν δεν μπορείς να φέρεις εις πέρας μια υποχρεώση, να έχεις το θάρρος να το πεις. Μην αναλαμβάνεις κάτι που ξέρεις ότι δεν μπορείς να το κάνεις. Εάν όλοι πράττανε με συνέπεια όλα όσα υπόσχονταν, τότε σίγουρα θα γινόντουσαν επιτυχημένοι επαγγελματίες. Επομένως πριν δώσεις υποσχέσεις, βεβαιώσου ότι μπορείς να τις τηρήσεις.

5. Μην λες ψέματα

Αν σε πιάσουν να λες ψέμματα, έχεις χάσει όλη την αξιοπιστία σου σαν επαγγελματίας. Μετά είναι πολύ δύσκολο να κερδίσεις πάλι την εμπιστοσύνη των άλλων και δεν σε συμφέρει αυτό. Οσο κι αν προσπαθήσεις μετά από αυτό, πολύ δύσκολα θα μπορέσεις να ανατρέψεις το κακό κλίμα που δημιούργησες με το ψέμα.

6. Να είσαι οργανωμένη

Ναι, είναι δύσκολο όταν λαμβάνεις εκατοντάδες emails τη μέρα να παρακολουθείς τα πάντα. Ομως οι πελάτες και οι συνεργάτες περιμένουν από σένα να απαντήσεις γρήγορα και να δείξεις ενδιαφέρον. Για να γίνει αυτό πρέπει να είσαι οργανωμένη, ενώ αν φαίνεσαι μέσα στον εργασιακό σου χώρο ότι δεν μπορείς να ελέγξεις την κατάσταση, θα αναρωτηθούν αν μπορείς να αντέξεις άλλες ευθύνες.

7. Να μην κομπιάζεις όταν μιλάς και να έχεις αυτοπεποίθηση

Να μιλάς καθαρά, δυνατά και με αυτοπεποίθηση. Ο τρόπος που χειρίζεσαι το λόγο στη δουλειά είναι πολύ σημαντικός. Για παράδειγμα τα πολλά «εμ», «χμμ», «και καλά», «ας πούμε», «λοιπόν», παίζουν αρνητικό ρόλο στην επαγγελματική σου εικόνα.

8. Μην είσαι μουτρωμένη και χαμογέλα

Η διάθεση που εκπέμπεις είναι βασική. Πρέπει να είναι θετική για να μπορείς με αυτόν τον τρόπο να πετυχαίνεις μια πιο θετική αντιμετώπιση από τους γύρω σου. Αν είσαι μουτρωμένη, θα τραβήξεις σαν μαγνήτης μόνο αρνητικά πράγματα. Σκέψου το….

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *