Κυβερνοεπίθεση μέσω ηχητικών κυμάτων

0

Επιστήμονες αποδεικνύουν ότι ηχητικά κύματα μπορούν να ξεγελάσουν το επιταχυνσιόμετρο ηλεκτρονικών συσκευών

Τα ηχητικά κύματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως «εργαλείο» για το χακάρισμα σημαντικών αισθητήρων ηλεκτρονικών συσκευών, καθιστώντας ευάλωτα smartphones, ιατρικές συσκευές, fitness trackers ή ακόμα και αυτοκίνητα, προειδοποιούν τώρα αμερικανοί επιστήμονες.

Η τρομακτική μελέτη των ερευνητών του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν αποκαλύπτει ότι εκατομμύρια ηλεκτρονικές συσκευές που διαθέτουν επιταχυνσιόμετρα κινδυνεύουν από χακάρισμα μέσω ηχητικών κυμάτων.
Δείτε το βίντεο των ερευνητών

https://youtu.be/yZvugW49Ll8

Ξεγελώντας τους αισθητήρες

Από τα ευρήματα των ειδικών φάνηκε ότι οι μικροσκοπικοί αισθητήρες των συσκευών αυτών μπορούν να ξεγελαστούν από ηχητικά κύματα σε συγκεκριμένες συχνότητες, καταγράφοντας ψευδή στοιχεία κίνησης και επιτρέποντας την «έφοδο» των χάκερ.

«Χρησιμοποιώντας βασικούς κανόνες της Φυσικής του hardware ηλεκτρονικών συσκευών, καταφέραμε να ξεγελάσουμε αισθητήρες στο να μεταδώσουν αναληθή στοιχεία στον μικροεπεξεργαστή τους» εξηγεί ο δρ Κέβιν Φου. «Τα ευρήματά μας ενισχύουν προβληματισμούς που σχετίζονται με την ασφάλεια του hardware των συσκευών».

Στο πλαίσιο των πειραμάτων τους, οι ειδικοί χρησιμοποίησαν ένα ηχείο αξίας 5 δολαρίων. Στη συνέχεια «κούρδισαν» τα ηχητικά σήματα που εξέπεμπε αυτό με σκοπό την εξαπάτηση 15 διαφορετικών τύπων επιταχυνσιόμετρων ώστε να καταγράψουν κινήσεις που δεν είχαν πραγματοποιηθεί ποτέ. Χρησιμοποίησαν μάλιστα την διαδικασία αυτή ως «παράθυρο» για την είσοδό τους σε αρκετές ηλεκτρονικές συσκευές, επηρεάζοντας μια σειρά από παραμέτρους του συστήματός τους.

Εκτεθειμένα τα αυτόνομα συστήματα

Τα νέα στοιχεία, υπογραμμίζουν οι επιστήμονες, θέτουν σημαντικά ερωτήματα γύρω από την λογική στον χώρο της Επιστήμης των Υπολογιστών, ότι το λογισμικό (software) αυτομάτως εμπιστεύεται τους αισθητήρες, οι οποίοι τροφοδοτούν τα αυτόνομα συστήματα με πολύτιμα στοιχεία για την λήψη αποφάσεων και την εκτέλεση διεργασιών.

«Κοιτώντας μέσα από τον φακό της Επιστήμης των Υπολογιστών το πρόβλημα ασφαλείας δεν είναι ορατό» εξηγεί ο δρ Φου. «Κοιτώντας μέσα από τον φακό της Επιστήμης των Υλικών πάλι δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο πρόβλημα ασφαλείας. Μόνο αν συνοψίσουμε το αποτέλεσμα και των δύο ταυτόχρονα μπορούμε να διακρίνουμε τις αδυναμίες».

«Το αναλογικό είναι το νέο ψηφιακό όταν πρόκειται για την κυβερνοασφάλεια» υπογραμμίζει ο ίδιος. «Χιλιάδες συσκευές καθημερινής χρήσης είναι ήδη εξοπολισμένες με μικροσκοπικά επιταχυνσιόμετρα MEMS. Οι αυριανές συσκευές θα εξαρτώνται σε υπερβολικό βαθμό από τους αισθητήρες τους, ούτως ώστε να μπορούν να λαμβάνουν αυτοματοποιημένες αποφάσεις με κινητικές συνέπειες». Οι επιστήμονες φοβούνται ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επηρεάσει αυτόνομα συστήματα όπως drones και αυτόνομα οχήματα, εκτοξεύοντας τον κίνδυνο ατυχήματος στα ύψη.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *