Κούκλες βιτρίνας ως μαθήτριες σε προχωρημένη εγκυμοσύνη

0

Κούκλες βιτρίνας ως μαθήτριες σε προχωρημένη εγκυμοσύνη

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

imageΚούκλες βιτρίνας ως μαθήτριες σε προχωρημένη εγκυμοσύνη. Η ιδέα να τοποθετηθούν πριν από λίγες ημέρες, “έγκυες” κούκλες με μαθητικές ποδιές, σε κατάστημα ρούχων στο Καράκας στη Βενεζουέλα, σοκάρει καθημερινά τους πελάτες και εγείρει πλήθος συζητήσεων γύρω από το θέμα της σεξουαλικής εκπαίδευσης στη Βενεζουέλα. Με αφορμή την είδηση, αναζητήσαμε τις χώρες με τα υψηλότερα και χαμηλότερα ποσοστά εφηβικής εγκυμοσύνης στον κόσμο, τις αντιδράσεις και τους λόγους που μία γυναίκα γίνεται από πολύ νωρίς, μαμά.

Ένα κατάστημα ρούχων στη Βενεζουέλα συλλαμβάνει την ιδέα τοποθέτησης “μαθητριών” σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, στη βιτρίνα του. Ο κόσμος που περνάει έξω από το κατάστημα, στέκεται, στην αρχή σοκάρεται, μετά προβληματίζεται, αρχίζει να σκέφτεται. Οι αντιδράσεις πλησιάζουν τον σκοπό της ιδέας που δεν είναι άλλος από την κινητοποίηση και την αφύπνιση της παγκόσμιας κοινότητας για τα μεγάλα ποσοστά της εφηβικής εγκυμοσύνης σε μία χώρα, όπως η Βενεζουέλα.

Δύο τοπικές οργανώσεις έχουν μεταμφιέσει τις τρεις κούκλες της βιτρίνας σε κορίτσια με φουσκωμένη κοιλίτσα πίσω από την μπλε σχολική ποδιά, που φορούν σε αυτή τη χώρα, μέχρι την ηλικία των 15 ετών. Σύμφωνα με το Reuters, η ιδέα γεννήθηκε από την ανάγκη να εστιάσει ο κόσμος πάνω στο θέμα της εφηβικής εγκυμοσύνης στη Βενεζουέλα, όπου θεωρείται ότι κατέχει τα μεγαλύτερα ποσοστά στη Νότια Αμερική. Όπως αναφέρουν στοιχεία, κάθε τρία λεπτά ένα κορίτσι κάτω των 18, μένει έγκυος, ενώ το 23% όλων των γεννήσεων στη χώρα προέρχεται από ανήλικες κοπέλες.

Οι αντιδράσεις των περαστικών ποικίλλουν
Οι αντιδράσεις των περαστικών ποικίλλουν
Το θέαμα της βιτρίνας δεν είναι σίγουρο πως αφυπνίζει όλους τους περαστικούς που περνούν έξω από το κατάστημα. “Θεωρώ ότι είναι απαίσια και απαράδεκτη δράση. Εάν ήμουν μητέρα, δεν θα ήθελα να δει τη συγκεκριμένη βιτρίνα το παιδί μου”, αναφέρει η 18χρονη μαθήτρια, Kelly Hernandez, καθώς κρατούσε με έκπληξη το στόμα της. Η βιτρίνα αποτελεί μέρος μίας πραγματικότητας που αρνείται να γίνει αποδεκτή από πολλούς πολίτες της χώρας. Τα μέλη της δράσης επιθυμούν μέσα από την πρωτοβουλία τους, να δουν τον κόσμο να αρχίσει να μιλάει για το θέμα.

Κάθε τρία λεπτά ένα κορίτσι κάτω των 18 χρονών στη Βενεζουέλα, μένει έγκυος, ενώ το 23% όλων των γεννήσεων προέρχεται από ανήλικες κοπέλες”
Η φίλη της Kelly, η 20χρονη, Auriselvia Torrealba, διέκρινε έναν ανώτερο σκοπό πίσω από την “σοκαριστική” καμπάνια. “Ναι, είναι ενοχλητικό να παρακολουθείς την ώρα που περπατάς, ένα τέτοιο θέαμα αλλά αυτή είναι η αλήθεια της Βενεζουέλας. Βλέπεις παντού στον δρόμο, έφηβες έγκυες κοπέλες. Αυτή η παραδοχή σε οδηγεί να σκεφτείς το πρόβλημα, έτσι δεν είναι;”. Οι αντιδράσεις των ανθρώπων ποικίλλουν, όπως σε κάθε πρωτοβουλία. Κάποιοι άνθρωποι θα θυμώσουν και θα παραπονεθούν, κάποιοι άλλοι συγχαίρονται την ομάδα πίσω από την δράση.

Τη στιγμή που η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Βενεζουέλας εμμένει στην άποψη πως η εκπαίδευση και τα παιδικά δικαιώματα έχουν γνωρίσει τεράστια βελτίωση τα τελευταία 15 χρόνια, κάποιες μη κυβερνητικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση έχει περιθώρια βελτίωσης, όπως και οι γονείς χρειάζεται να πάρουν πιο σοβαρά το θέμα. Κυρίως, όταν πολλές εφηβικές εγκυμοσύνες καταλήγουν σε αποβολές.

Χώρες που καταγράφουν τα υψηλότερα και χαμηλότερα ποσοστά εφηβικής εγκυμοσύνης

Τα υψηλότερα ποσοστά εφηβικής εγκυμοσύνης παρατηρούνται στην Υποσαχάρια Αφρική, όπου οι γυναίκες τείνουν να παντρεύονται σε πολύ μικρή ηλικία. Στα πλαίσια μιας έρευνας, σε χώρες όπως στη Νιγηρία, το 87% των γυναικών διαπιστώθηκε ότι παντρεύονται πολύ νέες ενώ το 53% αποκτά τουλάχιστον ένα παιδί μέχρι την ηλικία των 18 ετών. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο αριθμός των γεννήσεων κατά την εφηβεία είναι ο μεγαλύτερος που καταγράφεται στον ανεπτυγμένο κόσμο, όπως και το ποσοστό των αποβολών σε νεαρή ηλικία. Σε σύγκριση με το παρελθόν, το ενδεχόμενο μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης στην εφηβική ηλικία έχει μειωθεί δραστικά στις ΗΠΑ, λόγω της χρήσης αντισυλληπτικών, σε σχέση με τη δεκαετία του 1950.

Κάποια μωρά έρχονται στον κόσμο “νωρίς” και ανεπιθύμητα, έπειτα από σεξουαλική κακοποίηση της μητέρας
Κάποια μωρά έρχονται στον κόσμο “νωρίς” και ανεπιθύμητα, έπειτα από σεξουαλική κακοποίηση της μητέρας
Το χαμηλότερο ποσοστό παγκοσμίως, στις εφηβικές εγκυμοσύνες, κατέχουν η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία, καθώς στις χώρες αυτές, υπάρχει εύκολη προσβασιμότητα στις αντισυλληπτικές μεθόδους. Οι κύριοι λόγοι που καταγράφονται και αιτιολογούν τα υψηλά ποσοστά της εφηβικής εγκυμοσύνης είναι η έλλειψη ενημέρωσης γύρω από τις αντισυλληπτικές μεθόδους, η χρήση ναρκωτικών, και κυρίως η κατανάλωση αλκοόλ. Σε πολλές αφρικανικές χώρες, πολλές νέες κοπέλες πέφτουν συχνά θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, ενώ σε κάποιες άλλες χώρες, υπάρχει πίεση για σύναψη σεξουαλικών σχέσεων από πολύ μικρή ηλικία.

Οι αντιδράσεις θα συνεχίσουν να είναι πολλές, όσο γύρω από το θέμα της εφηβικής εγκυμοσύνης τηρείται άγνοια και σιγή ιχθύος. Οι πιθανότητες της μητρότητας σε πρώιμη ηλικία, σύμφωνα με στοιχεία, είναι μεγαλύτερες όταν οι έφηβες ζουν κάτω από δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Οι πιο “επίφοβες” ηλικίες για μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη είναι από τα 15 έως τα 19 έτη και αυτή είναι από μόνη της, μια παραδοχή που δεν μπορεί να μένει για πολύ καιρό, μυστική. Οφείλει να αποκτήσει υπόσταση σε βιτρίνες, δρόμους, πλατείες…

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *