13/06/2024

Κλειστές όλες οι τράπεζες τη Δευτέρα

0

imageΤην απόφαση να παραμείνουν κλειστές οι ελληνικές τράπεζες αύριο Δευτέρα (29/6) έλαβε πριν από λίγο η κυβέρνηση έπειτα από συνεδρίαση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας.

Στελέχη τραπεζών, εξερχόμενα από το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας και ερωτώμενα αν αύριο θα είναι ανοιχτές οι τράπεζες, απάντησαν “όχι”.
Σε ερώτηση των δημοσιογράφων αν θα επιβληθεί έλεγχος κεφαλαίων κίνησης, η απάντηση ήταν “όχι ακόμη”.
Εκκληση για ψυχραιμία έκανε η πρόεδρος των Ελληνικών Τραπεζών Λούκα Κατσέλη ενώ ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης εξερχόμενος του συνάντησης δήλωσε οτι το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας θα κάνει γνωστή την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο και οι ανακοινώσεις θα γίνουν ακολούθως.
Σχετικά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας, δήλωσε ότι υπήρξε ταύτιση απόψεων από όλες τις πλευρές.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κος Μποτόπουλος που συμμετείχε επίσης στο Συμβούλιο είπε πως θα γίνει συνεδρίαση της Επιτροπής για να αποφασίσει αν θα ανοίξει αύριο το Χρηματιστήριο Αθηνών.
Με δηλώσεις του στο Reuters, ο πρόεδρος της τράπεζας Πειραιώς επιβεβαίωσε πως οι τράπεζες θα μείνουν κλειστές αύριο, στο πλαίσιο θωράκισης του τραπεζικού συστήματος.
Στελέχη της κεφαλαιακής αγοράς, πάντως, δήλωσαν πως το άνοιγμα του χρηματιστηρίου συυνδέεται άμεσα με το άνοιγμα των τραπεζών, ως εκ τούτου, το Χρηματιστήριο Αθηνών θα παραμείνει κλειστό αύριο.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες οι τράπεζες ενδέχεται να μείνουν κλειστές και την Τρίτη ωστόσο θα είναι θα είναι εφικτή η χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών.
Nωρίτερα σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian, είναι πιθανό οι ελληνικές τράπεζες να παραμείνουν κλειστές καθ’όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και μέχρι τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, την Κυριακή (5/7).
Οι κεφαλαιακοί έλεγχοι θα μπορούσαν να διαρκέσουν αρκετές ημέρες σημειώνουν σε νέο τους δημοσίευμα οι FT τονίζοντας πως η Ελλάδα σχεδιάζει να επιβάλει capital controls με όρια στις αναλήψεις, εξαργύρωση επιταγών, προθεσμιακές καταθέσεις, ένα ευρύ φάσμα των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων, δηλαδή .
Η απόφαση αυτή ήταν, όπως λένε οι γνωρίζοντες, αναπόφευκτη, μετά την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να διατηρήσει στα τρέχοντα επίπεδα τον ELA.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *