Κατεδαφίζεται το κτίριο που γεννήθηκε ο Αδόλφος Χίτλερ

Spread the love

Το σπίτι στο οποίο γεννήθηκε ο Αδόλφος Χίτλερ κατεδαφίζεται με απόφαση της κυβέρνησης της Αυστρίας, η οποία δεν θέλει να εξελιχθεί το κτίριο σε τόπο προσκυνήματος ακροδεξιών και νεοναζί.

H αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, θα καταθέσει αύριο το νομοσχέδιο για την απαλλοτρίωση του σπιτιού στο οποίο γεννήθηκε ο ηγέτης της ναζιστικής Γερμανίας και ένας από τους μεγαλύτερους εγκληματίες της ανθρωπότητας.

Το νομοσχέδιο προβλέπει τη μεταβίβαση στο επίσημο κράτος του δικαιώματος ιδιοκτησίας, μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για την πώληση του σπιτιού από την ιδιοκτήτρια του, στην οποία θα καταβληθεί η αναλογούσα αποζημίωση. Με τον ομοσπονδιακό νόμο για την κατάσχεση, που θα ψηφίσει η αυστριακή Βουλή, θα δοθεί ένα τέλος στη δικαστική διαμάχη ανάμεσα στο κράτος και την ιδιοκτήτρια του κτιρίου, διαμάχη που είχε ξεκινήσει από το 2011, με το σπίτι να παραμένει από τότε κενό, ενώ κατά διαστήματα έχουν γίνει διάφορες προτάσεις ως προς τη μελλοντική χρήση του.

img_4966

Μόλις πριν από μερικές εβδομάδες, ο προερχόμενος από το Λαϊκό Κόμμα Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Βόλφγκανγκ Σομπότκα είχε προτείνει ως την «καθαρότερη λύση» την κατεδάφιση του σπιτιού του Χίτλερ, το οποίο νοικιάζει το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών από το 1972 από την ιδιοκτήτριά του και μέχρι το 2011 είχε εγκατεστημένο εκεί ένα Εργαστήρι για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες.

Αξίζει να σημειωθεί πως το μόνο στοιχείο που συνδέει με το παρελθόν αυτό το σπίτι στην μικρή πόλη Μπραουνάου αμ Ιν στο ομόσπονδο κρατίδιο της Άνω Αυστρίας, είναι η μαρμάρινη πλάκα από πέτρωμα από το ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν, την οποία είχε τοποθετήσει το 1989 έξω από το σπίτι ο δήμος της πόλης, με χαραγμένο το μήνυμα «Ποτέ ξανά φασισμός. Στη μνήμη των εκατομμυρίων νεκρών».

img_4967

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published.