22/06/2024

Η Τζοκόντα είχε… υψηλή χοληστερίνη σύμφωνα με έλληνα επιστήμονα 

0

Η Τζοκόντα είχε… υψηλή χοληστερίνη σύμφωνα με έλληνα επιστήμονα 

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Η Τζοκόντα είχε... υψηλή χοληστερίνη σύμφωνα με έλληνα επιστήμονα 

Το σημάδι κοντά στην κόγχη του αριστερού της ματιού είναι ένα ξανθέλασμα, σύμφωνα με τον παθολόγο Αναστάσιο Καψαλιάρη
Η Τζοκόντα, εκτός από αινιγματικό χαμόγελο είχε και… υψηλή χοληστερίνη. Ένα σημάδι κοντά στην κόγχη του αριστερού της ματιού και ένα άλλο στη ράχη του δεξιού της χεριού, που αποτύπωσε ο Λεοντάρντο Ντα Βίντσι, αποκαλύπτουν τα «προσωπικά δεδομένα» της υγείας της Μόνα Λίζα.
Το σημάδι στο μάτι είναι ένα ξανθέλασμα, ενώ το σημάδι στο χέρι είναι ένα ξάνθωμα, που αποτελούν ενδείξεις δυσλιπιδαιμίας.Το «μυστικό» της Τζοκόντα αποκάλυψε ο παθολόγος Αναστάσιος Καψαλιάρης, σε ανακοίνωσή του, με θέμα τις εξωκαρδιακές εκδηλώσεις των δυσλιπιδαιμιών, την οποία παρουσίασε, σήμερα, στο 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αθηροσκλήρωσης, που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

«Οι δυσλιπιδαιμίες είναι διαταραχές (ποσοτικές ή ποιοτικές) του μεταβολισμού των λιποπρωτεϊνικών σωματιδίων –LDL, χυλομικρά, HDL, VLDL– που μεταφέρουν τα λιπίδια στον οργανισμό» εξήγησε ο κ. Καψαλιάρης.

Εκδηλώσεις των δυσλιπιδαιμιών είναι η αθηροσκλήρωση που σχετίζεται με τη στεφανιαία νόσο, τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και την περιφερική αγγειοπάθεια. Υπάρχουν, όμως, και οι εξωκαρδιακές εκδηλώσεις, που εντοπίζονται στους τένοντες, το δέρμα, τους οφθαλμούς και το πεπτικό σύστημα.

«Η εναπόθεση χοληστερόλης, εκτός της καρδιάς και των αγγείων, είναι οι εξωκαρδιακές εκδηλώσεις. Η πρώιμη αναγνώριση των εξωκαρδιακών εκδηλώσεων των δυσλιπιδαιμιών συντελεί στην έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της αθηροσκληρωτικής νόσου.

»Γι αυτό, αν δει κανείς κίτρινα σημάδια στα βλέφαρά του ή αν δει ογκίδια στον αχίλλειο τένοντα ή στη ράχη του χεριού του θα πρέπει να ενημερώσει τον γιατρό του. Συνήθως, βέβαια, όλα μπορούν να τα δουν έγκαιρα και οι παιδίατροι, γιατί εμφανίζονται πιο έντονα σε γονιδιακές διαταραχές χοληστερίνης, που εμφανίζονται από την παιδική ηλικία. Υπάρχουν παιδιά με υψηλή χοληστερίνη, που φαίνεται από εκδηλώσεις στο δέρμα.

»Το γεροντότοξο, επίσης, είναι μια σημαντική βλάβη, μια λευκή περιφέρεια γύρω από τον κόρη του ματιού. Σε ηλικιωμένους είναι κάτι φυσιολογικό, αλλά όταν εμφανίζεται σε άτομα κάτω των 40 ετών είναι εκδήλωση δυσλιπιδαιμίας, είναι βλάβη εκτός καρδιάς» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Καψαλιάρης.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *