24/04/2024

Η νέα μάστιγα στην Ιαπωνία Οι άστεγοι με τα κοστούμια που κοιμούνται στο δρόμο

0

Όταν το τρένο έχει χαθεί και το ξενοδοχείο είναι πολύ ακριβό, η μόνη λύση είναι το πεζοδρόμιο και τα παγκάκια. Ο φωτογράφος Paweł Jaszczuk απαθανάτισε ένα νέο φαινόμενο στην Ιαπωνία. 

Πρόκειται για τους «άστεγους» με τα κοστούμια: στελέχη, επιχειρηματίες, καλοβαλμένοι άντρες, που όμως θα τους δείτε να κοιμούνται στο δρόμο ή σε κάποιο παγκάκι.

Σύμφωνα με τον Guardian, που δημοσιεύει και φωτογραφίες του Paweł Jaszczuk, το High Fashion, ένα νέο βιβλίο, δείχνει ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένο γεγονός. Φιλοξενεί πολλές φωτογραφίες ανθρώπων να κοιμούνται στο δρόμο, σε παγκάκια, ακόμη και όρθιοι, φορώντας τα κοστούμια τους.    

Λίγα ποτά μετά το γραφείο, χάνεις την ώρα, χάνεις και το τρένο και καταλήγεις άστεγος με κοστούμι.  «Όταν το τρένο έχει φύγει, το παγκάκι είναι η μόνη επιλογή. Για τους περισσότερους, τα ξενοδοχεία είναι πολύ ακριβά», λέει ο Paweł Jaszczuk.

Αρχικά εντόπισε έναν και τον φωτογράφησε μόνο και μόνο επειδή ήταν κάτι διαφορετικό. «Η αντίθεση όπου βλέπεις έναν καλοντυμένο άντρα στον δρόμο, μου φάνηκε ενδιαφέρουσα, αλλά το μήνυμα ήρθε αργότερα».

Αργότερα, περιπλανώμενος μεταξύ σταθμών τρένου και μπαρ του Τόκιο, συνειδητοποίησε ότι το φαινόμενο ήταν συχνό. Έτσι, άρχισε να φωτογραφίζει τους άστεγους με το κοστούμι. «Έπρεπε να είναι καλοντυμένοι, με μια ενδιαφέρουσα πόζα και κάτι έξτρα για να κάνει τη φωτογραφία ενδιαφέρουσα», λέει. «Ήθελα ένα λουκ που να μοιάζει με περιοδικό μόδα».

Με την πάροδο του χρόνου το κατάλαβε. «Οι φωτογραφίες δείχνουν ανθρώπους που τους έχουν εκμεταλλευτεί, που δουλεύουν υπερβολικά, που στρεσάρονται πολύ και που είναι εξουθενωμένοι. Θέλουμε όντως να φτάσουμε σε αυτό το σημείο;».

Κάποια από τα «μοντέλα» του, μοιάζουν σαν θύματα δολοφονία (ίσως από την πολλή δουλεία) χυμένα σώματα άτσαλα στο έδαφος όμως όταν ένα ξαφνικό κακό έρχεται. Άλλοι κοιμούνται σε εμβρυακή στάση, άλλοι ακόμη και όρθιοι.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *