27/07/2024

Η κτηματαγορά της Αθήνας, 5ος επενδυτικός προορισμός το 2015

0

Η κτηματαγορά της Αθήνας, 5ος επενδυτικός προορισμός το 2015

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Η κτηματαγορά της Αθήνας, 5ος επενδυτικός προορισμός το 2015Στην πέμπτη υψηλότερη θέση με βάση τις προοπτικές για επενδύσεις στην αγορά ακινήτων κατατάσσεται για το 2015 η Αθήνα, επί συνόλου 28 ευρωπαϊκών πόλεων, στο πλαίσιο σχετικής έρευνας του ULI (Urban Land Institute), που γίνεται σε ετήσια βάση.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία της PricewaterhouseCoopers (PwC) σε δείγμα περισσότερων από 500 επαγγελματιών του κλάδου των ακινήτων, όπως θεσμικοί επενδυτές, διαχειριστές κεφαλαίων, στελέχη εταιρειών ανάπτυξης ακινήτων και τραπεζικών στελεχών. Βάσει αυτής, η Αθήνα πραγματοποίησε φέτος άλμα 23 θέσεων και βρέθηκε στην πρώτη πεντάδα, έναντι της 28ης θέσης της περυσινής έρευνας. Οι επαγγελματίες του κλάδου θεωρούν πως η ελληνική πρωτεύουσα θα αποτελέσει «μαγνήτη» επενδύσεων ακινήτων, παρότι όπως επισημαίνουν αρκετοί ερωτηθέντες, η αγορά βρίσκεται ακόμη στον «προθάλαμο» της ανάκαμψης.
Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η έρευνα ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο, δηλαδή πριν γίνει γνωστή η προκήρυξη πρόωρων εκλογών, εξέλιξη που αναμφίβολα θα οδηγούσε σε πολύ διαφορετικό αποτέλεσμα.
Ανεξάρτητα βέβαια από αυτό, όπως τονίζει και ο πρόεδρος του ULI Ελλάδας και Κύπρου, Γιώργος Καμπουρόπουλος, η κατάταξη της Αθήνας στην πέμπτη θέση συνιστά ένα πρώτης τάξεως δείγμα των δυνατοτήτων που έχει η αγορά να προσελκύσει ξένους επενδυτές, «αρκεί να εξασφαλίσουμε ένα σταθερό πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον, αντίστοιχο με την υψηλή θέση που μπορεί να έχει η αθηναϊκή αγορά στο διεθνές στερέωμα».
Με βάση μια κλίμακα βαθμολόγησης από το 1 έως το 5 (5 = άριστα), η αγορά ακινήτων της Αθήνας βαθμολογείται με 3,71 αναφορικά με την ελκυστικότητα που προσφέρει ως προορισμός για απόκτηση ακινήτων και με 3,07 βαθμούς με βάση την ελκυστικότητά της για την ανάπτυξη ακινήτων. Στην κορυφή της σχετικής λίστας βρίσκεται φέτος το Βερολίνο, ενώ ακολουθούν κατά σειρά το Δουβλίνο, η Μαδρίτη και το Αμβούργο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας του ULI, η έξοδος της Ελλάδας από την ύφεση ύστερα από έξι χρόνια, η πραγματοποίηση μιας σειράς επενδυτικών κινήσεων το 2014, κυρίως όσον αφορά την είσοδο στρατηγικών επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο των εταιρειών επενδύσεων σε ακίνητα (ΑΕΕΑΠ) και η στροφή των επενδυτών σε αγορές που προσφέρουν υψηλότερες αποδόσεις αποτελούν τους βασικότερους λόγους που ανέβασαν την αγορά της Αθήνας στην πέμπτη θέση. Υπενθυμίζεται ότι η καναδική Fairfax αύξησε το ποσοστό της στην Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ (πρώην Eurobank Properties), ενώ η Εθνική Τράπεζα μεταβίβασε στην Invel Real Estate πλειοψηφικό ποσοστό της Εθνικής Πανγαίας ΑΕΕΑΠ αντί 653 εκατ. ευρώ, κινήσεις που κίνησαν το ενδιαφέρον κι άλλων επενδυτών.
Οπως προκύπτει από απαντήσεις των τελευταίων, η Αθήνα προσφέρει προοπτικές υψηλών αποδόσεων, τις οποίες «κυνηγούν» όλο και περισσότερο τα ξένα funds, που τα προηγούμενα χρόνια είχαν υποχρεωθεί σε αμυντικές κινήσεις, στοχεύοντας σχεδόν αποκλειστικά σε ακίνητα μόνο στις μεγάλες πόλεις των ώριμων αγορών, δηλαδή σε Μεγ. Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία, προκειμένου να αποφύγουν το επενδυτικό ρίσκο που είχε προκληθεί από την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη.

Πηγή: epixeiro.gr

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *