13/06/2024

Η διαταραχή που λέγεται μετατραυματικό άγχος παρουσιαζόταν και το 1300 π.Χ.!

0

Η διαταραχή που λέγεται μετατραυματικό άγχος παρουσιαζόταν και το 1300 π.Χ.!

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Το μετα-τραυματικό στρες εμφανίστηκε το... 1300 π.Χ.!Ενδείξεις ύπαρξης μετα-τραυματικού στρες μπορούν να εντοπιστούν το 1.300 π.Χ., πολύ νωρίτερα από ό,τι θεωρείτο μέχρι σήμερα, εκτιμούν ερευνητές.

Σύμφωνα με ομάδα του Πανεπιστημίου Anglia Ruskin, που μελέτησε μεταφράσεις αρχαίων κειμένων από το Ιράκ και τη Μεσοποταμία, πολλοί στρατιώτες αναφέρουν ότι τους επισκέφθηκαν «φαντάσματα που αντιμετώπισαν στη διάρκεια της μάχης».

Οι μαρτυρίες αυτές αποτελούν ενδείξεις ότι οι στρατιώτες έπασχαν από αυτό που σήμερα αποκαλείται μετατραυματικό άγχοςμετατραυματικό άγχο (PTSD).

Όπως μετέδωσε το BBC, οι ερευνητές θεωρούν ότι η διαταραχή φαίνεται να είναι τόσο παλιά όσο το ανθρώπινο είδος.

Ο καθηγητής Τζέιμι Χάκερ Χιουζ δήλωσε ότι η πρώτη περιγραφή PTSD πιστώνεται στον Ηρόδοτο. Μιλώντας για τον πολεμιστή Επίζηλο στη μάχη του Μαραθώνα το 490 π.Χ., ο Ηρόδοτος έγραφε: «Ξαφνικά, έχασε την όραση και από τα δύο μάτια, αν και τίποτα δεν τον είχε αγγίξει».

Ο καθηγητής δηλώνει ότι βρήκε αναφορές για PTSD στην Δυναστεία των Ασσυρίων στη Μεσοποταμία μεταξύ 1300 π.Χ. και 609 π.Χ. Εκείνη την περίοδο, οι άνδρες έχτιζαν δρόμους, γέφυρες και άλλες κατασκευές για έναν χρόνο πριν πάνε στον πόλεμο. Στη συνέχεια επέστρεφαν στις οικογένειές τους και ο κύκλος ξεκινούσε ξανά.

Οι στρατιώτες «περιέγραφαν το πώς άκουγαν και έβλεπαν φαντάσματα να τους μιλούν -φαντάσματα των ανθρώπων που είχαν σκοτώσει στη μάχη. Αυτό ακριβώς που συμβαίνει στους σύγχρονους στρατιώτες που εμπλέκονται σε μάχες σώμα με σώμα», είπε ο Τζέιμι Χάκερ Χιουζ.

Πηγή: tanea.gr

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *