19/06/2024

Η Απιστία πονάει διαφορετικά τον άνδρα και διαφορετικά τη γυναίκα

0

Η Απιστία πονάει διαφορετικά τον άνδρα και διαφορετικά τη γυναίκα

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Η Απιστία πονάει διαφορετικά τον άνδρα και διαφορετικά τη γυναίκαΜία μέρα μετά του Αγίου Βαλεντίνου, βάζουμε στο παιχνίδι το θέμα της απιστίας, και βλέπουμε μία νέα μελέτη που μας ενημερώνει πως οι γυναίκες πληγώνονται από τη συναισθηματική απιστία, ενώ οι άνδρες πονάν από τη σεξουαλική απιστία.

Σεξουαλική και συναισθηματική απιστία

Μία νέα μελέτη βασισμένη σε 63.894 ετερόφυλους, ομoφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους ανθρώπους, οδηγήθηκε στο συμπέρασμα πως αυτό που πονά τις γυναίκες είναι η συναισθηματική απιστία, δηλαδή η συναισθηματική σύνδεση που μπορεί να δημιουργήσει ο σύντροφός μιας γυναίκας με μια άλλη, ενώ οι άνδρες ταράζονται από τη σεξουαλική απιστία, δηλαδή από τη σαρκική επαφή που μπορεί να έχει η σχέση τους με κάποιο άλλο αρσενικό.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Archives of Sexual Behavior, και πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Chapman στην Καλιφόρνια, με τον επικεφαλής της έρευνας David Frederick, καθηγητή ψυχολογίας, να δηλώνει: “Οι άνδρες είναι πιο αναστατωμένοι από τη σεξουαλική απιστία από ότι οι γυναίκες. Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να αναστατωθούν από τη συναισθηματική απιστία”.

Ο καθηγητής Frederick ορίζει ως σεξουαλική απιστία το σεξ με ένα άλλο πρόσωπο χωρίς να είναι προϋπόθεση ο έρωτας μεταξύ των δύο ανθρώπων, ενώ ως συναισθηματική, η σύνδεση δύο προσώπων που μπορεί να οδηγηθούν στην αγάπη, χωρίς να υπάρχει σαρκική επαφή.

Η συναισθηματική απιστία επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες
Η συναισθηματική απιστία επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες

Οι άνδρες και οι γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα κυμάνθηκαν στην ηλικιακή κλίμακα των 18 έως 65 ετών, και σε όλους δόθηκε ένα υποθετικό σενάριο σχετικά με την απιστία που θα μπορούσε να διαπράξει ο σύντροφός τους (συναισθηματική ή σεξουαλική) και σε ποιες από τις δύο περιπτώσεις οι ίδιοι θα αντιδρούσαν περισσότερο.

Το 54% των ετεροφυλόφιλων ανδρών ήταν πιο αναστατωμένο σχετικά με τη σεξουαλική απιστία, ενώ στις ετεροφυλόφιλες γυναίκες μόνο το 35% ενοχλήθηκε εντονότερα με το σενάριο αυτό.

Αντιθέτως το 65% των ετεροφυλόφλων γυναικών φάνηκε να ενοχλείται πιο πολύ με το υποθετικό σενάριο της συναισθηματικής απιστίας, σε σύγκριση με το 46% των ετεροφυλόφιλων ανδρών.

Γιατί ο ένας πλήττεται από την σεξουαλική απιστία και ο άλλος από την συναισθηματική;

Σύμφωνα με τους ειδικούς και την εξελικτική θεωρία, ένας άνδρας φαίνεται να επηρεάζεται από τη σεξουαλική απιστία, γιατί λόγω αυτής δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το αν πραγματικά το παιδί του σχετίζεται με εκείνον, ενώ μία γυναίκα δεν βιώνει κάποιο φόβο “μητρικής αβεβαιότητας”.

Η σεξουαλική απιστία επηρεάζει περισσότερο τους άνδρες
Η σεξουαλική απιστία επηρεάζει περισσότερο τους άνδρες

Οι γυναίκες από την άλλη βιώνουν το άγχος της απόρριψης και της απομάκρυνσης που μπορεί να δεχθούν από τον σύντροφό τους, όταν εκείνος αποφασίσει να δεσμευθεί συναισθηματικά με μια άλλη γυναίκα. Συνεπώς, η ίδια νιώθει τον φόβο της ανασφάλειας για την ίδια αλλά και για το παιδί της.

Ρόλο στη διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα παίζουν και οι κοινωνικοπολιτισμικές επιδράσεις που δεχόμαστε. Σύμφωνα με τη μελέτη, οι άνδρες, έπειτα από τη σεξουαλική απιστία, νιώθουν αμφισβήτηση και μία έντονη απειλή για τον ανδρισμό τους, τον οποίον “διδάσκονται” να έχουν -λίγο πολύ- υπεράνω όλων.

Αντιθέτως, οι γυναίκες “διδάσκονται” να πιστεύουν στις σχέσεις, με αποτέλεσμα όταν δεχθούν τη συναισθηματική απιστία, να νιώθουν ότι απειλείται η γενικότερη αίσθηση του εαυτού τους.

Οι μικρές επιφυλάξεις

Ο καθηγητής ψυχολογίας από το Εθνικό Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο, Gregory White, φαίνεται να κρατά κάποιες επιφυλάξεις σχετικά με αυτό το υποθετικό σενάριο, καθώς όπως ο ίδιος σημειώνει: “Όταν ρωτάμε τους ανθρώπους, τι νομίζουν ότι θα έκαναν, αντλούν απαντήσεις από τις πεποιθήσεις τους για τον εαυτό τους και τις εμπειρίες του παρελθόντος”.

“Το σενάριο δεν μπορεί στην πραγματικότητα να αντανακλά αυτό που θα γινόταν, αν όντως υπήρχε τέτοιο συμβάν”, συνεχίζει.

“Ωστόσο, είναι φυσιολογικό για τον καθένα να αισθάνεται ένα τσίμπημα ζήλειας, ειδικά όταν αναρωτιέται αν η σχέση του απειλείται ή αισθάνεται ότι κάτι προκαλεί ζήλεια, και να μειώσει την αυτοεκτίμησή του”.

Είναι φυσιολογικό…το λένε και οι ψυχολόγοι

Πάντως, εμείς μάλλον πιστεύουμε ότι τόσο άνδρες όσο και γυναίκες πληγωνόμαστε και με τα δύο είδη απιστίας, σε σημείο που ερχόμαστε αντιμέτωποι με τη… θρυμματισμένη μας καρδιά.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *