Δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου με ψήφους ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Χρυσής Αυγής: 179 τα «ναι»

0

imageΣτη συντομότερη αλλά πιο έντονη προεκλογική περίοδο της μεταπολίτευσης έχει εισέλθει από νωρίς τα ξημερώματα της Κυριακής η Ελλάδα.

Η πρόταση της κυβέρνησης για διεξαγωγή δημοψηφίσματος στις 5 Ιουλίου για την πρόταση των δανειστών για συμφωνία υπερψηφίστηκε με τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ και της Χρυσής Αυγής, συγκεντρώνοντας 179 «ναι».

Αντίθετα, ΝΔ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ καταψήφισαν με τα «όχι» να ανέρχονται σε 120. Η ψηφοφορία είχε και έναν απόντα, τη Μαρία Αντωνίου του ΣΥΡΙΖΑ η οποία έστειλε επιστολική ψήφο γνωστοποιώντας πως θα ψήφιζε «ναι» εάν ήταν παρούσα αλλά δεν ήταν έγκυρη.

Με τις πιέσεις από τις Βρυξέλλες να είναι έντονες και τις αντοχές του τραπεζικού συστήματος να είναι στο όριο λόγω των εκροών από τα ΑΤΜ, η περίοδος αναμένεται να έχει μεγάλες εντάσεις.

Ήδη στη Βουλή ανέβηκαν οι τόνοι, με τον Αντώνη Σαμαρά να κάνει λόγο για «δημοψήφισμα-παρωδία που πρέπει να αποτραπεί» και τον Αλέξη Τσίπρα να ξεκαθαρίζει πως το δημοψήφισμα θα γίνει και θα στείλει ένα ηχηρό μήνυμα κατά της λιτότητας.

Την ίδια ώρα, τα μηνύματα προς την ελληνική κυβέρνηση από το εξωτερικό είναι μεικτά, με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να μιλά ανοικτά για Grexit και τη Κριστίν Λαγκάρντ να δηλώνει αισιόδοξη για τελική συμφωνία με την Ελλάδα, τονίζοντας όμως παράλληλα πως το δημοψήφισμα θα είναι άκυρο μετά τη λήξη του τρέχοντος ελληνικού προγράμματος την Τρίτη.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *