19/07/2024

Γ. Ψυχογιός: Παρέμβαση στη Βουλή για τους Σ.Ο.Χ του Νοσοκομείου Κορίνθου

0

Γ.Ψυχογιός: Παρέμβαση στη Βουλή για τους Σ.Ο.Χ του Νοσοκομείου Κορίνθου. Στηρίζουμε πάντα τον αγώνα και την προσφορά τους

Αναφορά προς τον Υπουργό Υγείας  κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  Κορινθίας Γ. Ψυχογιός,σχετικά με το καθεστώς εργασιακής αβεβαιότητας που βιώνουν οι Συμβασιούχοι Ορισμένου Χρόνου σε καθαριότητα, σίτιση και φύλαξη στο Νοσοκομείο Κορίνθου.

Οι υποστηρικτικές υπηρεσίες των δημόσιων νοσοκομείων αποτελούν κρίσιμο παράγοντα της ομαλής και εύρυθμης λειτουργίας τους. Οι υπηρεσίες αυτές στην πλειοψηφία τους στελεχώνονται με Συμβασιούχους Ορισμένου Χρόνου (ΣΟΧ), των οποίων οι συμβάσεις ανανεώνονται επί πολλά έτη. Πρόκειται για εργαζόμενους που αποδεδειγμένα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, συμβάλλοντας αποφασιστικά στο να κρατηθεί όρθια η δημόσια υγεία στην περίοδο της υγειονομικής κρίσης, επιδεικνύοντας υπερπροσπάθεια και επαγγελματισμό.

Μετά την κατάθεση της Αναφοράς στη Βουλή προκειμένου να πάρει επίσημες απαντήσεις από το αρμόδιο Υπουργείο, ο κ. Ψυχογιός δήλωσε: «Έχουμε επισκεφθεί πολλές φορές το Νοσοκομείο Κορίνθου και έχουμε θέσει εντονότατα την ανάγκη παραμονής των εργαζόμενων αυτών στις θέσεις τους. Εκτός όμως αυτού, θέλω να σημειώσω ότι έχω κι εγώ προσωπική εμπειρίαόποτε χρειάστηκε οικογενειακά να νοσηλευτούμε στο Γ.Ν. Κορίνθιου για τις παρά πολύ σημαντικές και κρίσιμεςυπηρεσίες που προσφέρουν οι ΣΟΧ, πολλές φορές κάνοντας υπέρβαση του ρόλου και των δυνάμεών τους,όπως και βέβαια και το λοιπό προσωπικό του Νοσοκομείου».

Προφανώς, η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί αποτελεί πολιτική επιλογή της κυβέρνησης που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, στο πλάνο της την ιδιωτικοποίηση των επικουρικών-υποστηρικτικών λειτουργιών του ΕΣΥ. Πρόκειται για μια εξέλιξη που ζητάμε εδώ και τέσσερα χρόνια μαζί με τους εργαζόμενους να ανατραπεί, καθώς θα οδηγήσει σε απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας, θα επιδεινώσει σημαντικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες και θα επιβαρύνει πολλαπλάσια τον προϋπολογισμό του Νοσοκομείου Κορίνθου και κατ’ επέκταση το δημόσιο ταμείο.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε επαναφέρει τις προσλήψεις προσωπικού στις υποστηρικτικές υπηρεσίες στα Δημόσια Νοσοκομεία με Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου (ΣΟΧ), με αξιοπρεπή αμοιβή και καλές συνθήκες εργασίας, απαλλάσσοντας τις δημόσιες δομές υγείας από τα εργολαβικά συνεργεία, εξοικονομώντας πολύτιμους πόρους. Η μόνη λύση είναι η διαφύλαξη των εργασιακών δικαιωμάτων των ΣΟΧ, η παράταση των συμβάσεών τους και η κάλυψη των πάγιων και διαρκών αναγκών των δομών υγείας όπου υπηρετούν, με μόνιμες θέσεις μέσα από διαγωνισμό και μοριοδότηση της πολύτιμης προϋπηρεσίας τους.

Ακολουθεί η Αναφορά αναλυτικά:

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

Για τον Υπουργό:

ΥΓΕΙΑΣ

 Θέμα: «  Να σταματήσει άμεσα η ανάθεση των υπηρεσιών φύλαξης, σίτισης και καθαριότητας σε ιδιώτες ζητά με επιστολή του το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Κορίνθου»

Ο Βουλευτής Κορινθίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κ. Γιώργος Ψυχογιός, καταθέτει ως Αναφορά την  επιστολή του Ενιαίου Σωματείου Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου (αρ. πρωτ.: 173/11.9.2023), όπως του κοινοποιήθηκε και με την οποία θέτουν τα άμεσα και δίκαια αιτήματά τους κηρύσσοντας 5ωρη στάση εργασίας.

Σύμφωνα με την επιστολή και με αφορμή την επικείμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Γ.Ν. Κορίνθου με κύριο θέμα την έγκριση σκοπιμότητας ανάθεσης των υπηρεσιών φύλαξης,καθαριότητας και εστίασης σε ιδιωτικά συνεργεία,  το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου εργαζομένων του Νοσοκομείου Κορίνθου  επισημαίνει τα ακόλουθα :

Κάθε διαδικασία παράδοσης των υπηρεσιών φύλαξης, καθαριότητας και εστίασης σε ιδιώτες εργολάβους θα πρέπει να σταματήσει άμεσα. Αφενός, δεν  υπάρχει απόφαση του Υπουργείου Υγείας για μη ανανέωση των συμβάσεων Σ.Ο.Χ., αφετέρου υπάρχουν σαφείς όροι στη διακήρυξη των διαγωνισμών ότι όσο δίνονται παρατάσεις από το υπουργείο για τις συμβάσεις Σ.Ο.Χ., καμία ιδιωτική εταιρία δε θα αναλαμβάνει τις παραπάνω υπηρεσίες, ιδίως όταν αποδεικνύεται ότι η ανάθεση τους στους ιδιώτες στοιχίζει στο Δημόσιο παραπάνω από ότι οι εργαζόμενοι Σ.Ο.Χ. Επιπλέον, τονίζει ότι το Δ.Σ. του Νοσοκομείου έχει δεσμευθεί ως προς την τήρηση των αποφάσεων  του Υπουργείου για τις παρατάσεις ανανέωσης των συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Σημειώνεται, εξάλλου, πως οι υπάλληλοι που ήδη εργάζονται στις υπηρεσίες καθαριότητας, φύλαξης και εστίασης, έχουν αποκτήσει πείρα πολύτιμη για την απαιτητική εργασία στο Νοσοκομείο, η οποία φάνηκε άλλωστε και κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, γι’ αυτό τυχόν απόλυσή τους πέρα από τα πολλαπλά προβλήματα που θα δημιουργήσει στους ίδιους και τις οικογένειές τους, θα επιφέρει σοβαρή δυσλειτουργία στην εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου που αποτελεί τον χώρο εργασίας τους.

Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας και να μας ενημερώσετε σχετικά.

Συν. η υπ’ αρ. Πρωτ. 173/11.9.2023  επιστολή του Ενιαίου Σωματείου Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου.

Αθήνα,12 Σεπτεμβρίου  2023                                Ο ΚΑΤΑΘΕΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

                                                                                     ΓΙΩΡΓΟΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *