24/07/2024

“Γι’ αυτό υπάρχουνε οι φίλοι”: Διαβάστε το και ακούστε το….

0

“Γι’ αυτό υπάρχουνε οι φίλοι”: Διαβάστε το και ακούστε το….

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

filia φιλία

«Η ζωή είναι κατά το ήμισυ αυτό που την κάνουμε να είναι και κατά το άλλο ήμισυ αυτό που την κάνουν οι φίλοι που επιλέγουμε», λέει μια κινέζικη παροιμία δίνοντας έμφαση στη σημασία που έχει η φιλία για τη ζωή μας. Μπορεί να γνωρίζουμε ότι οι φίλοι μας είναι απαραίτητοι, υπάρχουν ωστόσο και κάποιες πληροφορίες γι αυτούς που πολλοί αγνοούμε….

Οι φίλοι χαρίζουν μακροζωία
Οι πολλοί, αλλά καλοί φίλοι, ωφελούν σε σημαντικό βαθμό την υγεία. Σύμφωνα μελέτη μας βοηθούν να ζούμε περισσότερα και καλύτερα χρόνια. Μάλιστα σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το να έχει κανείς λιγοστούς φίλους, είναι το ίδιο επιζήμιο για την επιβίωσή του όσο 15 τσιγάρα την ημέρα ή ο αλκοολισμός. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Brigham Young, οι οποίοι εξέτασαν συνδυαστικά μεταξύ τους σχεδόν 150 δημοσιευμένες μελέτες για τις πιθανότητες επιβίωσης και τον κοινωνικό ιστό. Σε αυτές συμμετείχαν πάνω από 300.000 εθελοντές από τέσσερις ηπείρους. Όπως προέκυψε από την ανάλυση των στοιχείων, το να έχει κανείς ένα ευρύ δίκτυο καλών φίλων και γειτόνων αυξάνει κατά 50% τις πιθανότητες επιβίωσης σε όλες τις ηλικίες.

Αποτελούν ασπίδα για την υγεία μας (αλλά και μας αρρωσταίνουν)
Οι υγιείς σχέσεις είναι το ίδιο σημαντικές για την υγεία μας με την ισορροπημένη διατροφή και την επαρκή ξεκούραση. Δεν είναι, λοιπόν, καλή ιδέα αν θέλουμε να προστατεύσουμε την υγεία μας, να έχουμε από κοντά τους άσπονδους «φίλους» μας, αν η φιλική σχέση που έχουμε μαζί τους είναι τοξική, αφού η μελέτη δείχνει ότι οι τοξικές σχέσεις συσχετίζονται με καρκίνο, κατάθλιψη και καρδιοπάθεια. Συγκεκριμένα οι ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια ανακάλυψαν ότι οι αρνητικές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένη φλεγμονή στο σώμα, η οποία έχει ενοχοποιηθεί για πολλά προβλήματα υγείας (καρδιοπάθεια, καρκίνο, υπέρταση, κατάθλιψη κ.α.). Όπως ανέφεραν στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences» (PNAS), οι υγιείς και ειλικρινείς σχέσεις -από την άλλη πλευρά- αποτελούν ασπίδα για την υγεία, σύμφωνα με τα τεκμηριωμένα επιστημονικά ευρήματά τους. Στη μελέτη συμμετείχαν πάνω από 120 εθελοντές, ενώ οι ερευνητές κατέγραφαν τα στρεσογόνα γεγονότα στη ζωή τους και τα συνέκριναν με την παραγωγή δύο φλεγμονωδών πρωτεϊνών στο σώμα τους. Οι εθελοντές κρατούσαν ημερολόγιο όπου σημείωναν τις ανταγωνιστικές στιγμές τους και τις προστριβές με τους φίλους τους, ενώ οι ερευνητές λάμβαναν δείγματα σιέλου για να μετρούν τα επίπεδα των πρωτεϊνών αυτών. Αυτό που διαπίστωσαν είναι ότι όσοι είχαν αρνητικά βιώματα με τους «φίλους» τους λίγες μέρες, είχαν υψηλότερα επίπεδα των πρωτεϊνών αυτών.

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=C_fyYo1SD6Y]

Μας μοιάζουν γενετικά
Σύμφωνα με πρόσφατη αμερικανική μελέτη οι φίλοι μοιάζουν γενετικά μεταξύ τους. Τα στοιχεία της μελέτης δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences. Οι ειδικοί προτού καταλήξουν στο παραπάνω συμπέρασμα ανέλυσαν το DNA 1.930 ατόμων και συνέκριναν ζεύγη φίλων και ξένων ατόμων. Μεταξύ των εθελοντών δεν υπήρχε βιολογική συγγένεια, παρά μόνο κοινωνική διαφοροποίηση. Από την επεξεργασία των δεδομένων προέκυψε ότι, κατά μέσο όρο, κάθε άτομο έχει πιο πολλές γονιδιακές ομοιότητες με τους φίλους που διαλέγει, απ” ότι έχει με τους
αγνώστους. Αν και οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμη τους ακριβούς μηχανισμούς που
κρύβονται πίσω από την γενετική αυτή ομοιότητα, ωστόσο υποστηρίζουν ότι οι φίλοι μεταξύ τους έχουν γενετική συγγένεια όμοια με εκείνη που έχουν δύο τετάρτου βαθμού ξαδέλφια μεταξύ τους (1% κοινά γονίδια).

Μπορούν να αλλάξουν την ένδειξη της ζυγαριάς σας
Σύμφωνα με τους ερευνητές όσοι έχουν υπέρβαρους φίλους έχουν και περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν και οι ίδιοι περιττά κιλά. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που οι ειδικοί αποκαλούν… μιμητική παχυσαρκία. Στη μελέτη συμμετείχαν πάνω από 168ο υπέρβαροι που κατέγραφαν τις θερμίδες που λάμβαναν καθημερινά. Ακόμη όμως και αν οι φίλοι σας βρίσκονται στα κιλά τους μπορούν να σας παρασύρουν σε εξόδους για φαγητό και διατροφικές παρασπονδίες την περίοδο που εσείς θέλετε να κάνετε δίαιτα. Δεν βέβαια καλή ιδέα να προδώσετε τους υπέρβαρους φίλους σας ή να αποφεύγετε τις γνωριμίες με όσους έχουν παραπάνω κιλά. Μπορείτε ωστόσο να περιορίσετε τις εξόδους μαζί τους σε…επικίνδυνα μέρη όπως π.χ. η ταβέρνα.

Καθορίζουν τη σχέση σας με το αλκοόλ
Όσοι κάνουν παρέα με άτομα τα οποία πίνουν πολύ αυξημένες πιθανότητες να αρχίσουν κι εκείνοι να υπερκαταναλώνουν αλκοόλ, σύμφωνα με άλλη μελέτη. Αν, όμως, κάνουν παρέα με άτομα που δεν πίνουν, μάλλον δεν θα πίνουν ούτε οι ίδιοι. Μάλιστα οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο κοινωνικός ιστός αναδεικνύεται εξίσου σημαντικός στο θέμα του αλκοόλ με το οικογενειακό ιστορικό και τα γονίδια. Η μελέτη βασίσθηκε σε στοιχεία από 12.000 εθελοντές, οι οποίοι για περισσότερα από 30 χρόνια παρείχαν στοιχεία για την κατανάλωση αλκοόλ και τον κοινωνικό περίγυρό. Αυτό που διαπίστωσαν οι ειδικοί είναι ότι όσοι είχαν φίλους οι οποίοι έπιναν πολύ, αντιμετώπιζαν κατά 50% περισσότερες πιθανότητες να έχουν και οι ίδιοι την ίδια τάση σε σύγκριση με τους εθελοντές, οι οποίοι δεν είχαν λάτρεις του ποτού στο περίγυρό τους.

Κάνουν τους άνδρες ευτυχισμένους
Οι άντρες πρέπει να βλέπουν κάθε εβδομάδα τους φίλους τους, διαφορετικά μπορεί να είναι δυστυχισμένοι και με χαμηλά επίπεδα υγείας και ευεξίας, υποστηρίζει βρετανός ειδικός. Σε έκθεσή του δρ Ρόμπιν Ίαν Ντάνμπαρ, καθηγητής στο Τμήμα Πειραματικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, υποστηρίζει ότι η καθημερινή τηλεφωνική επικοινωνία με τους φίλους τους είναι πολύτιμη για τους άνδρες, αλλά δεν είναι επαρκής. Για να αποκομίσουν όλα οφέλη της φιλίας, είναι απαραίτητο να βλέπουν τέσσερις φίλους τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα και να επιδοθούν σε δραστηριότητες που τους ευχαριστούν π.χ. να δουν ποδόσφαιρο.

Πηγή:www.pathfinder.gr

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *