20/04/2024

Γιώργος Ψυχογιός για τη στήριξη των Αμπελοκαλλιεργητών του Νομού

0

Ο Νομός Κορινθίας, ένας από τους πιο παραγωγικούς νομούς της χώρας, αντιμετωπίζει από τις αρχές του 2020 πολλά προβλήματα στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής και του αγροτικού εισοδήματος.

Από την αρχή της πανδημίας και την πρώτη καραντίνα είχαν αρχίσει να φαίνονται τα προβλήματα, τα οποία έγιναν αδιέξοδα με τις πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Αντιμετώπιση επιπτώσεων πανδημίας, εκτίναξη κόστους παραγωγής με αυξήσεις σε ζωοτροφές, λιπάσματα, εφόδια, πετρέλαιο, ενέργεια, ζημιές λόγω κλιματικής αλλαγής, κουτσουρεμένες αποζημιώσεις ΕΛΓΑ, μη ένταξη καλλιεργειών της Κορινθίας στο ad hoc πρόγραμμα για τον προανθικό παγετό του 2021, μεγάλες καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις για τα καμένα από τις φωτιές, είναι μόνο μερικές από τις επιπτώσεις των πολιτικών της Ν.Δ στον πρωτογενή τομέα.

Το καλοκαίρι του 2022 τα προβλήματα εντάθηκαν λόγω των παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών και της συνεχιζόμενης ανομβρίας. Το πολυπόθητο και πολύπαθο έργο του φράγματος του Ασωπού, το οποίο θα έσωζε την περιοχή, ξεμπλόκαρε μετά από 40 χρόνια εξαγγελιών και άρχισε η κατασκευή του με τις ενέργειες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, καθυστερεί χαρακτηριστικά. Το δίκτυο διανομής του έργου για το οποίο την άνοιξη του 2019 είχε εγκριθεί δέσμευση  3 εκατ. €, για τη μελέτη, έμεινε για 3 χρόνια στα συρτάρια της κυβέρνησης της ΝΔ. Την άνοιξη του 2022 ξαναδεσμεύτηκε ποσό 5,6 εκατ. € για την ίδια μελέτη.

Αυτή τη στιγμή ολόκληρες παραγωγές επιτραπέζιων – κυρίως-σταφυλιών καταστρέφονται με τους παραγωγούς να βρίσκονται σε απόγνωση και να μην υπάρχει τρόπος να μειώσουν τις συνέπειες.

Επειδή η ανομβρία και οι παρατεταμένοι καύσωνες κάτω των 400 C δεν εντάσσονται στα καλυπτόμενα αίτια από τον ΕΛΓΑ, είναι ευθύνη της κυβέρνησης να αναπληρώσει το εισόδημα των παραγωγών.

Στην κατεύθυνση αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έχει ήδη καταθέσει σχετική Ερώτηση στη Βουλή και θα ζητήσει άμεσα συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, ώστε να πιέσει την κατάσταση και να καταθέσει τις προτάσεις του για την στήριξη των παραγωγών.

Συγκεκριμένα:

1. Ένταξη της ζημιάς και των αποζημιώσεων σε χρηματοδότηση από το ταμείο Αρωγής.
2. Ανάθεση στον ΕΛΓΑ των εκτιμήσεων των ζημιών, με πρόσληψη του αναγκαίου αριθμού εκτιμητών για να ολοκληρωθεί άμεσα η εργασία.
3. Υποβολή δηλώσεων ζημιάς των πληγέντων παραγωγών.
4. Αποζημίωση με τις τιμές ασφάλισης του ΕΛΓΑ ανάλογα με το ποσοστό ζημιάς του κάθε παραγωγού.
5. Οι προτάσεις ισχύουν για όλους τους αμπελοκαλλιεργητές που υποβάλλουν δήλωση ΟΣΔΕ και έχουν υποστεί ζημιά από τα παραπάνω αίτια.

Τη φετινή χρονιά, όμως, εκτός των ζημιών παρατηρείται και τεράστια πτώση της εμπορίας των επιτραπέζιων σταφυλιών. Η εξαγωγή έχει πρακτικά μηδενιστεί, με την εσωτερική ζήτηση να βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό ως προς το ποσοστό επί της παραγωγής.

Προτείνουμε την στήριξη του εισοδήματος μέσω ενός προγράμματος Deminimis, ανεξάρτητου από την κάλυψη της ζημιάς για να μην τερματιστεί η καλλιέργεια επιτραπέζιων σταφυλιών στην Κορινθία, όπως έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2019 χορηγώντας πάνω από 2 εκ. ευρώ για την απευθείας στήριξη των παραγωγών του Νομού.

Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ Κορινθίας

Γιώργος Ψυχογιός

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *