Γιατί έρχεται μια γάτα κοντά στους ανθρώπους;

0

Οι γάτες είναι θεότητες στο διαδίκτυο, μεταξύ άλλων επειδή έχουν αποκτήσει τη φήμη ανεξάρτητων σε βαθμό κακίας πλασμάτων, τα οποία κάνουν ό,τι γουστάρουν χωρίς να λογαριάζουν κανέναν άλλο εκτός από τον εαυτό τους, ούτε καν τους ανθρώπους “γονείς” τους. Είναι πράγματι έτσι τα πράγματα;

Μήπως ήρθε η ώρα να φύγει η “ρετσινιά” που θέλει τη γάτα να είναι μία αδίστακτη εκμεταλλεύτρια, η οποία προσποιείται ότι νοιάζεται για εμάς και ότι θέλει να περνά χρόνο μαζί μας μόνο και μόνο για να κερδίζει ό,τι είναι αυτό που πραγματικάθέλει κάθε φορά; Μάλλον ναι.

Ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Όρεγκον και του Μονμάουθ διαπίστωσαν πως οι γάτες αγαπούν πάνω από όλα την παρέα με τους ανθρώπους.

Ειδικοί της συμπεριφοράς των ζώων και ψυχολόγοι από τα δύο ιδρύματα πραγματοποίησαν μελέτη, με στόχο να διερευνήσουν κατά πόσο ισχύει η κοινή πεποίθηση ότι οι γάτες δεν είναι κοινωνικά πλάσματα και δεν καταδέχονται να εκπαιδευτούν, ούσες αυτόνομες, περήφανες κι εγωίστριες.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο τεύχος Αυγούστου του επιστημονικού περιοδικού Behavioural Processes και όπως σημειώνουν οι συγγραφείς της, υποδεικνύουν ότι αυτό που θέλει κυρίως μία γάτα είναι η αλληλεπίδραση με τους ανθρώπους.

Στη μελέτη συμμετείχαν γάτες τόσο από καταφύγια όσο και κατοικίδιες, οι οποίες συμμετείχαν σε ένα πείραμα, προκειμένου οι ερευνητές να καταλήξουν σε συμπεράσματα.

Ειδικότερα, σε πρώτο στάδιο όλες οι συμμετέχουσες γάτες στερήθηκαν για μερικές ώρες φαγητό, παιχνίδια και ανθρώπινη επαφή. Έπειτα, οι ερευνητές παρουσίασαν σε κάθε γάτα τρία ερεθίσματα από κάθε μία από τις εξής τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες: κοινωνική αλληλεπίδραση με ανθρώπους, φαγητό, παιχνίδι και οσμή.

Καταγράφοντας πόσο χρόνο περνούσε κάθε γάτα με κάθε ερέθισμα, οι ερευνητές τα κατέταξαν με σειρά δημοφιλίας για κάθε γάτα. Στο τελικό στάδιο του πειράματος, τα 4 αγαπημένα ερεθίσματα κάθε γάτας (το αγαπημένο της από κάθε κατηγορία) παρουσιάζονταν σε αυτήν ταυτόχρονα, ώστε να επιλεχθεί αυτό που προτιμούσε πάνω από όλα.

Όπως διαπιστώθηκε, αν και υπάρχει “ξεκάθαρη ατομική μεταβλητότητα” στις προτιμήσεις των γατών ή με άλλα λόγια, κάθε γάτα είναι μοναδική, η κοινωνική αλληλεπίδραση με τους ανθρώπους ήταν η κατηγορία ερεθισμάτων την οποία προτιμούσε περισσότερο από όλες η πλειοψηφία (περίπου το 50%) των γατών.

Η δεύτερη πιο δημοφιλής κατηγορία ερεθισμάτων ήταν το φαγητό, με το 37% των γατών να την επιλέγει πριν από όλες τις άλλες. Το παιχνίδι και οι οσμές ούτε που “ακούμπησαν”.

Τα ευρήματα ήταν κοινά τόσο για τις γάτες που ζούσαν σε σπίτι με ανθρώπους όσο και για εκείνες που ζούσαν σε καταφύγιο.

Όπως σημειώνεται στο Science of Us, οι ερευνητές λένε πως τα ευρήματά τους αμφισβητούν το στερεότυπο ότι οι γάτες αδιαφορούν για εμάς -κάτι το οποίο πολλοί προσπάθησαν να εξηγήσουν λέγοντας ότι η σχέση ανθρώπου – γάτας είναι νέα σε σύγκριση με τη σχέση ανθρώπου – σκύλου, με τον οποίο ζούμε δεκάδες χιλιάδες χρόνια.

“Η ιδέα ότι οι γάτες δεν έχουν εξημερωθεί για αρκετό καιρό και για αυτό δεν δείχνουν προτίμηση στην αλληλεπίδραση με τους ανθρώπους, δεν υποστηρίζεται από αυτά τα ευρήματα”, γράφουν οι ερευνητές. Αντιθέτως, οι περισσότερες εξ αυτών θέλουν πάνω από όλα ακριβώς αυτό: να περνούν χρόνο μαζί μας (χωρίς παιχνίδια, όμως!).

“Παρόλα αυτά, είναι ακόμα κοινή πεποίθηση ότι οι γάτες δεν είναι ιδιαιτέρως κοινωνικές”, σημειώνεται στη μελέτη. Οι συγγραφείς της υποθέτουν ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν ποια είναι τα ερεθίσματα που αγαπούν οι γάτες κι έτσι αδυνατούν να τις εκπαιδεύσουν, επομένως τις θεωρούν αντικοινωνικές.

Τώρα ξέρουμε. Μια γάτα είναι πιο πιθανό να μας “ακούσει”, όταν τις υποσχεθούμε ότι θα έχει τον χρόνο και τη συντροφιά μας. Τώρα, το ποιος θα βάζει τους όρους στη σχέση, είναι άλλο θέμα…

Συμβουλή: με βάση τα παραπάνω αποτελέσματα, ας αποφεύγουμε να ζαλίζουμε τα γατιά μας με πολύ παιχνίδι. Ίσως για αυτό μας κρατούσαν μούτρα τόσο καιρό!

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *