22/04/2024

Βρήκαν 75 ναζιστικά κειμήλια αξίας σε κρύπτη στο Μπουένος Άιρες [Video]

0

Μία μεγάλη συλλογή ναζιστικών αντικειμένων ανακαλύφθηκε στην Αργεντινή και συγκεκριμένα σε οίκημα κοντά στο Μπουένος Άιρες.

Η αστυνομία της λατινοαμερικάνικης χώρας εντόπισε τουλάχιστον 75 αντικείμενα που ανήκαν σε Ναζί, την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.Ανάμεσα στα αντικείμενα που βρέθηκαν, υπήρχαν ένα ανατρεπτικό ανάγλυφο του Αδόλφου Χίτλερ, μεγεθυντικοί φακοί σε κουτιά που έφεραν το σήμα της σβάστικας και μία ιατρική συσκευή μέτρησης του κεφαλιού. Τα αντικείμενα βρέθηκαν σε σπίτι στο προάστιο Μπεκκάρ.

Δείτε το βίντεο από την αποκάλυψη της κρύπτης…

https://www.youtube.com/watch?v=zpB-2Xy3V5k

Από την εξέταση των αντικειμένων, προέκυψε ότι πρόκειται για αυθεντικά κομμάτια και ότι ανήκαν σε υψηλόβαθμους αξιωματικούς των Ναζί.

Η υπουργός ασφαλείας της Αργεντινής, Patricia Bullrich, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Associated Press ότι μερικά από τα αντικείμενα συνοδεύονται από φωτογραφίες, μία εκ των οποίων ήταν ακυκλοφόρητη και δείχνει τον Χίτλερ να κάνει χρήση ενός μεγεθυντικού φακού.

Η έρευνα στο σπίτι έγινε στις 8 Ιουνίου, κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας. Τα αντικείμενα βρέθηκαν σε μυστική κτύπτη, η οποία αποκαλυπτόταν μέσω ενός μηχανισμού που λειτουργούσε με την πίεση ενός ραφιού βιβλιοθήκης. Οι συλλέκτες παραμένουν ελεύθεροι, αλλά με περιοριστικούς όρους.

Η έρευνα της αστυνομίας εστιάζεται πλέον στο πως και πότε έφτασαν τα αντικείμενα στην Αργεντινή. Τα αντικείμενα καταγράφηκαν και μεταφέρθηκαν στο Μουσείο Ολοκαυτώματος στο Μπουένος Άιρες.

Αντιδράσεις από την εβραϊκή κοινότητα

Η ανεύρεση των ναζιστικών αντικειμένων προκάλεσε την αντίδραση της Αργεντίνικης εβραϊκής κοινότητας, ο εκπρόσωπος της οποίας καυτηρίασε την ηγεσία της χώρας την εποχή εκείνη. «Αυτό αποτελεί ένα αδιαμφισβήτητο στοιχείο για όσα ακολούθησαν την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς η Αργεντινή είχε ανοιχτή πόρτα για την εισροή υψηλόβαθμων Ναζί», ανέφερε ο πρόεδρος της κοινότητας Αριέλ Κοέν Σαμπάν.

Στην επιχείρηση συμμετείχαν και κλιμάκια της Ίντερπολ, τα οποία παρακολουθούσαν και ερευνούσαν την υπόθεση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η αστυνομία απέφυγε να κατονομάσει τους κατόχους των αντικειμένων, καθώς η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και στόχος της είναι η αποκάλυψη εξ ολοκλήρου του δικτύου, το οποίο, είναι πολύ πιθανό, να υποκρύπτει την ύπαρξη νεοναζιστικής οργάνωσης, με διεθνείς διασυνδέσεις.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *