19/04/2024

Βρήκαν χρυσό στη Σαντορίνη !

0

Μεγάλες ποσότητες πολύτιμων μετάλλων, όπως χρυσός, άργυρος και αντιμόνιο, βρήκαν μετά από χρόνια ερευνών, Έλληνες επιστήμονες στον βυθό της Σαντορίνης. Τα ευρήματα, που δεν περιορίζονται μόνο στα μεταλλεύματα αλλά και σε μικροοργανισμούς και αέρια,  προκάλεσαν το επιστημονικό ενδιαφέρον, ενώ οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι αναλογίες είναι εντυπωσιακές για τα παγκόσμια δεδομένα!

Σύμφωνα με «Τα Νέα», οι επιστήμονες ερεύνησαν τον πυθμένα του ηφαιστείου Κολούμπο σε βάθος 500 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, που βρίσκεται βορειοανατολικά του νησιού και βρήκαν μεταξύ άλλων χρυσάφι, αντιμόνιο, θάλλιο, άργυρο, αρσενικό, υδράργυρο, ψευδάργυρο αλλά και διοξείδιο του άνθρακα, μαζί με μικροοργανισμούς που φαίνεται να διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία των μετάλλων.

Αυτό που έκανε αρχικά μεγάλη εντύπωση στους ειδικούς ήταν ότι στον πυθμένα του ηφαιστείου, μέχρι και 10 μ. ψηλότερα από αυτόν, δεν υπήρχε ίχνος ζωής. «Οι αναλύσεις μας έδειξαν την ύπαρξη χρυσού σε περιεκτικότητα που εντυπωσιάζει. Η ανώτατη τιμή που μετρήσαμε ήταν 32 γραμμάρια στον τόνο και η μέση τιμή 9 – 10 γραμμάρια στον τόνο», είπε στα Νέα ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Στέφανος Κίλιας.

«Η μέγιστη περιεκτικότητα του δείγματος σε άργυρο ήταν 1.910 γραμμάρια στον τόνο. Ακόμα πιο εντυπωσιακή ήταν η συγκέντρωση του αντιμονίου, αυτού του στρατηγικής σημασίας μετάλλου. Το βρήκαμε σε μέγιστη περιεκτικότητα 22.400 γραμμάρια στον τόνο (πάνω από 2,2% κατά βάρος!) Πρόκειται για ποσότητα που ενδεχομένως να μην έχει καταγραφεί ποτέ άλλοτε στη διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία», πρόσθεσε.

 

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=hMQHjAqTK1Y&feature=player_detailpage]

Πηγή: Star.gr, kathimerini.gr

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *