Βρήκαν μικροπλαστικά σε ανθρώπινες καρδιές!

Spread the love

Βρήκαν μικροπλαστικά σε ανθρώπινες καρδιές!
Τα μικροπλαστικά έχουν συνδεθεί με την ανάπτυξη καρκίνου, καρδιακών παθήσεων και άνοιας, καθώς και με προβλήματα γονιμότητας
Μικροπλαστικά που χρησιμοποιούνται σε συσκευασίες τροφίμων εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στην καρδιά.

Τα μικροπλαστικά είναι μικρά κομμάτια πλαστικού και συνήθως είναι μικρότερα από 5 χιλιοστά. Χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες: τα πρωτογενή που απελευθερώνονται άμεσα στο περιβάλλον και τα δευτερογενή που προέρχονται από μεγαλύτερα πλαστικά αντικείμενα, όπως οι πλαστικές σακούλες, τα μπουκάλια και τα δίχτυα αλιείας.

Συγκεκριμένα, ομάδα από το νοσοκομείο Anzhen του Πεκίνου στην Κίνα, όπως μεταδίδει η Daily Mail, συνέλεξε δείγματα καρδιακού ιστού από 15 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε εγχείρηση καρδιάς, καθώς και δείγματα αίματος που ελήφθησαν πριν και μετά την επέμβαση.

Μικροπλαστικά βρέθηκαν σε όλα τα δείγματα αίματος και στον καρδιακό ιστό. Αυτό που εκτιμάται, είναι ότι τα εισέπνευσαν ή τα κατάπιαν. Εννέα είδη πλαστικού βρέθηκαν σε πέντε τύπους καρδιακού ιστού. Δεκάδες έως χιλιάδες μεμονωμένα μικροπλαστικά τεμάχια ανακαλύφθηκαν χρησιμοποιώντας λέιζερ και υπέρυθρη απεικόνιση, αλλά οι ποσότητες διέφεραν μεταξύ των ασθενών.

«Η ανίχνευση μικροπλαστικών είναι ανησυχητική και απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να διερευνηθεί ο τρόπος με τον οποίο αυτά εισέρχονται στους καρδιακούς ιστούς καθώς οι πιθανές επιπτώσεις τους στη μακροπρόθεσμη πρόγνωση μετά από καρδιοχειρουργική επέμβαση» λένε οι επιστήμονες που συμμετείχαν,

Στην έρευνά τους, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Environmental Science & Technology, επισήμαναν ότι στο αίμα, τα πλαστικά μπορούν να κολλήσουν στην εξωτερική μεμβράνη των ερυθρών αιμοσφαιρίων και μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητά τους να μεταφέρουν οξυγόνο. Έχουν επίσης συνδεθεί με την ανάπτυξη καρκίνου, καρδιακών παθήσεων και άνοιας, καθώς και με προβλήματα γονιμότητας. Τα κύτταρα δεν μπορούν να διασπάσουν πλαστικά σωματίδια στο σώμα, οδηγώντας σε σημαντική φλεγμονή.

ειδική αγωγή
Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει στο παρελθόν μικροπλαστικά στους πνεύμονες, τον εγκέφαλο και το αίμα ζωντανών ανθρώπων και σορών, αλλά το πόσο πλαστικό εισέρχεται στο σώμα μας εξακολουθεί να ερευνάται.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published.