23/04/2024

Βρέθηκε πιθανώς κατοικήσιμος πλανήτης

0

Ένας πιθανώς κατοικήσιμος πλανήτης βρέθηκε σε τροχιά γύρω από έναν θνήσκοντα ήλιο, αλλιώς και “λευκό νάνο”. Πρόκειται για ένα σπάνιο εύρημα υποστηρίζουν οι επιστήμονες.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να υπάρχει ένας πλανήτης που θα μπορούσε να είναι κατοικήσιμος, κοντά σε έναν θνήσκοντα ήλιο.

Εφόσον επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για την πρώτη φορά που ένας πιθανώς κατοικήσιμος πλανήτης θα έχει βρεθεί σε τροχιά γύρω από έναν λεγόμενο “λευκό νάνο”. Ο πλανήτης εντοπίστηκε σε αυτό που θεωρείται “κατοικήσιμη απόσταση” από το θνήσκον άστρο, καθώς η τροχιά του δεν είναι ούτε υπερβολικά μακριά ούτε υπερβολικά κοντά και έτσι η θερμοκρασία της επιφανείας του πρέπει να είναι βιώσιμη.

Ο καθηγητής Jay Farihi του University College του Λονδίνου, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης, είπε ότι η παρατήρηση ήταν εντελώς νέα για τους αστρονόμους.

“Είναι η πρώτη φορά που έχει βρεθεί ο,τιδήποτε στην κατοικήσιμη ζώνη ενός λευκού νάνου. Και έτσι υπάρχει η πιθανότητα ζωής σε έναν άλλο κόσμο”.

Σύμφωνα με το BBC, έχουν συνήθως το μέγεθος ενός πλανήτη και εκπέμπουν ένα μπλε-λευκό φως, όταν σχηματίζονται για πρώτη φορά.

Ο πλανήτης, ο οποίος απέχει 117 έτη φωτός από τη γη, θεωρείται ότι είναι 60 φορές πιο κοντά στο αστέρι από ό,τι ο πλανήτης μας στον ήλιο.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *