Βουλή: Σε κλίμα έντασης στις επιτροπές η δεύτερη δέσμη προαπαιτούμενων

0

imageΣε κλίμα έντασης και με καθυστέρηση έναρξης σχεδόν μίας ώρας, εξαιτίας της αργοπορημένης προσέλευσης βουλευτών, συνεχίζονται στη Βουλή οι εργασίες της κοινής συνεδρίασης τεσσάρων αρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών, επί του νομοσχεδίου με την δεύτερη δέσμη προαπαιτούμενων. Η κυβέρνηση, ως γνωστόν, είχε χαρακτηρίσει το σχέδιο νόμου ως «κατεπείγον», με στόχο να ψηφιστεί και από την Ολομέλεια εντός της ημέρας.

«Πρέπει να ολοκληρώσουμε σήμερα με τα προαπαιτούμενα και να αρχίσουμε την Παρασκευή τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις για τη μεγάλη συμφωνία με τους εταίρους που θα πρέπει να ολοκληρωθούν ως τις 18-20 Αυγούστου. Δεν έχουμε πολύ χρόνο», είπε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλ. Τσακαλώτος, για να προσθέσει –με αφορμή τη γνωστή συζήτηση των τελευταίων 2ώρων, ότι στην πρόσφατη συμφωνία των Βρυξελλών δεν υπάρχει αναφορά σε αγρότες. Και σε ό,τι αφορά το ζήτημα των συντάξεων, υπάρχει συμφωνία με τους Θεσμούς για περαιτέρω μελέτη. Η ρύθμιση θα έρθει μετά την κατάληξη των διαπραγματεύσεων για την νέα συμφωνία» συμπλήρωσε. Την διαφωνία τους για την ακολουθούμενη κατεπείγουσα διαδικασία εξέφρασαν μόνο η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ.

Τόσο ο υπουργός Οικονομικών, αναφορικά με το ζήτημα των τραπεζών, όσο και ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Ν. Παρασκευόπουλος για το θέμα της πολιτικής δικονομίας (αμφότερα ρυθμίζονται από το σχέδιο νόμου) δέχτηκαν σκληρή κριτική και από το χώρο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, βουλευτές των οποίων με την ψήφο τους καλούνται για δεύτερη φορά να καλύψουν το «κενό» των διαφωνούντων του ΣΥΡΙΖΑ.

«Οσοι με δηλώσεις τους, πριν και μετά από τις εκλογές, περί προοπτικής εξόδου από το ευρώ βοήθησαν στο bank-run. Αυτοί λοιπόν να μην ζητούν από εμάς το λόγο για τη σημερινή κατάσταση των τραπεζών», είπε σε υψηλούς τόνους ο κ. Τσακαλώτος απαντώντας άμεσα στην κριτική του Α. Λοβέρδου (ΠΑΣΟΚ) ότι εξαιτίας των κυβερνητικών χειρισμών τους τελευταίους έξι μήνες δημιουργήθηκαν στην οικονομία περιβάλλον ασφυξίας και στις τράπεζες προβλήματα.

«Αναγκαζόμαστε να ψηφίσουμε σήμερα ένα νομοθέτημα με μέρος του οποίου έχουμε σημαντικές διαφωνίες» είπε από την πλευρά του ο κ. Παρασκευόπουλος. «Είχα πολύ σοβαρό ηθικό δίλημμα: από τη μία να εισηγηθώ κάτι με το οποίο δεν συμφωνώ. Και από την άλλη, να μην το εισηγηθώ οπότε υπάρχει η άτακτη χρεοκοπία. Αισθάνομαι ότι είμαστε όλοι, και εγώ, σε κατάσταση ανάγκης. Είχα μπροστά μου δύο άσχημα και τη φυγομαχία. Δεν επιλέγω φυγομαχία και διαλέγω το μικρότερο κακό: Προτιμώ να έχουμε έναν όχι καλό κώδικα πολιτικής δικονομίας, από το να δημιουργηθεί στην κοινωνία περιβάλλον δυστυχίας» σημείωσε σχολιάζοντας την κριτική που δέχτηκε, ότι στο παρελθόν συμμετείχε σε κινητοποιήσεις κατά του προτεινόμενου και στην παρούσα φάση Κώδικα.

Στο ίδιος μήκος κύματος ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκ. Φάμελος, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Εχουμε μια κακή συμφωνία, αλλά με μοναδική εναλλακτική την άτακτη χρεοκοπία. Επιλέξαμε να συνθηκολογήσουμε και να συμφωνήσουμε σε μέτρα που δεν ήταν σε κανένα προγραμματικό μας κείμενο. Κρατήσαμε όρθια τη χώρα αλλά και την κυβέρνηση. Και δεν θα επιτρέψουμε να κυβερνηθεί ξανά η Ελλάδα από τις δυνάμεις που την έφεραν στη σημερινή κατάσταση», συμπλήρωσε.

Παρεμβαίνοντας άμεσα, ο εισηγητής της ΝΔ κ. Ν. Δένδιας είπε ότι το να δηλώνουν τόσο ο υπουργός όσο και ο εισηγητής του κυβερνώντος κόμματος πως διαφωνούν με το νομοθέτημα το οποίο εισηγούνται, ισοδυναμεί με ομολογία θεσμικής ανωμαλίας. Σας παρακαλώ για τη θεσμική επάρκεια του Κοινοβουλίου, να αναλάβετε την ευθύνη της πραγματικής εισηγήσεως νομοσχεδίων», είτε με έμφαση καλώντας τους εμμέσως σε διαφορετική περίπτωση να παραιτηθούν.

Παράλληλα με αυτό το άτυπο ντιμπέιτ των πρώην με τα νυν κυβερνητικά στελέχη, από τη στιγμή που άρχισε η συζήτηση, το ενδιαφέρον εστιάζεται –όπως ήταν αναμενόμενο- στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν εκφράσει από ενστάσεις έως και πλήρη διαφωνία με τις ακολουθούμενες κυβερνητικές επιλογές: από τη στάση τους, αργά απόψε κατά την ψηφοφορία στην Ολομέλεια, θα κριθούν πολλά τόσο ως προς το πολιτικό μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και για την ισχύ του σημερινού κυβερνητικού σχήματος.

«Εχουμε μια συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση, και μια αντιπολιτευόμενη συμπολίτευση. Αλλά σας προειδοποιώ ότι αυτό που υπάρχει τώρα, δεν θα ισχύει πάντα», σημείωσε ο κ. Λοβέρδος.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *