13/06/2024

Βήμα για εκλογή Δήμα; “168” θετικές ψήφοι στη δεύτερη ψηφοφορία για Πρόεδρο

0

Βήμα για εκλογή Δήμα; “168” θετικές ψήφοι στη δεύτερη ψηφοφορία για Πρόεδρο

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

image

Με “προίκα” 168 θετικές ψήφους, 131 “παρών”, και έναν απόντα, ολοκληρώθηκε η δεύτερη ψηφοφορία για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, επιβεβαιώνοντας προηγούμενες προβλέψεις της κυβέρνησης. Tην προσεχή Δευτέρα, στις 12 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί η τρίτη, και καθοριστική ψηφοφορία για εκλογή Προέδρου.

Η υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα συγκέντρωσε οκτώ επιπλέον ψήφους σε σχέση με την πρώτη ψηφοφορία.

Σταύρο Δήμα ψήφισαν τέσσερις ανεξάρτητοι βουλευτές που απουσίαζαν την περασμένη Πέμπτη και ακόμη τέσσερις που άλλαξαν στάση σήμερα.

Επί 299 παρόντων βουλευτών, 168 βουλευτές υπερψήφισαν την υποψηφιότητα του κ. Δήμα, ενώ 131 ψήφισαν «παρών». Για την εκλογή Προέδρου από τη σημερινή ψηφοφορία, απαιτούνταν 200 θετικές ψήφοι.

Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας δεν υπήρξαν διαφοροποιήσεις βουλευτών, σε σχέση με τις αποφάσεις των κοινοβουλευτικών ομάδων τους. Έτσι, οι 127 βουλευτές της ΝΔ και οι 28 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που έχουν προτείνει τον Σταύρο Δήμα για την Προεδρία, υπερψήφισαν την υποψηφιότητά του, ενώ οι 71 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι 16 βουλευτές της Χρυσής Αυγής, οι 12 βουλευτές του ΚΚΕ και οι 9 βουλευτές της ΔΗΜΑΡ ψήφισαν «παρών». Από τους 12 βουλευτές των ΑΝΕΛ, στην ψηφοφορία παρέστησαν οι 11, ψηφίζοντας «παρών», ενώ η βουλευτής τους, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, δεν παρέστη (από το κόμμα της θεωρείται δικαιολογημένα απούσα) και παρότι με επιστολή της δήλωσε πως αν βρισκόταν στη Βουλή θα ψήφιζε «παρών», αυτή η επιστολή δεν προσμετράται στο τελικό αποτέλεσμα.

Οι διαφοροποιήσεις, σε σχέση με την προηγούμενη ψηφοφορία, αφορούν τους ανεξάρτητους βουλευτές, στους οποίους προστέθηκε σήμερα και η μέχρι χθες κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Νίκη Φούντα.

Υπέρ της υποψηφιότητας του Σταύρου Δήμα, ψήφισαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές που είχαν υπερψηφίσει και κατά την πρώτη ψηφοφορία, οι προερχόμενοι από τη ΔΗΜΑΡ, Σπύρος Λυκούδης, Γρηγόρης Ψαριανός και Κατερίνα Μάρκου, ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Αηδόνης και ο προερχόμενος από τους ΑΝΕΛ, Γιώργος Νταβρής.

Σε αυτούς προστέθηκαν οι δύο πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής, Στάθης Μπούκουρας και Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, τέσσερις πρώην βουλευτές των ΑΝΕΛ, Μίκα Ιατρίδη, Παναγιώτης Μελάς, Κώστας Γιοβανόπουλος και Γιάννης Κουράκος, ο πρώην βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κασαπίδης και ο πρώην βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Βασίλης Οικονόμου.

«Παρών» για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας ψήφισαν όσοι ανεξάρτητοι βουλευτές το είχαν πράξει και κατά την πρώτη ψηφοφορία, ο προερχόμενος από τη ΝΔ, Βύρων Πολύδωρας, ο προερχόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρος Τατσόπουλος, οι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ, Μίμης Ανδρουλάκης, Θεοδώρα Τζάκρη, Μάρκος Μπόλαρης και Θεόδωρος Παραστατίδης, οι προερχόμενοι από τους ΑΝΕΛ, Βασίλης Καπερνάρος, Χρυσούλα Γιαταγάνα και Ραχήλ Μακρή και οι προερχόμενοι από τη ΔΗΜΑΡ, Πάρις Μουτσινάς και Οδυσσέας Βουδούρης, στους οποίους προστέθηκε και η ανεξάρτητη, πλέον, Νίκη Φούντα.

Η επόμενη και τελευταία ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αντώνης Σαμαράς πρότεινε την Κυριακή συναινετική εκλογή του κ. Δήμα στην Προεδρία, ανασύνθεση της κυβέρνησης με τη συμμετοχή στελεχών με ευρωπαϊκό προσανατολισμό εκτός ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και εκλογές στα τέλη του 2015, αφού προηγουμένως ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της συνταγματικής αναθεώρησης. Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού φαίνεται ότι “απελευθέρωσαν” πολλούς βουλευτές στο να ψηφίσουν υπέρ της υποψηφιότητας του Σταύρου Δήμα.
Πηγή: skai.gr

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *