Απόφαση του Πρωθυπουργού ήταν η απόρριψη της συμφωνίας με τους δανειστές στο έκτακτο eurogroup που έγινε αργά τη νύχτα, μετά από το κακό κλίμα και το σκηνικό που δημιουργήθηκε μέσα και έξω απ’ αυτό.

Ο Πρωθυπουργός πήρε την απόφαση να απορρίψει το τελευταίο κείμενο κοινής δήλωσης των 19, καθώς η γερμανική πλευρά διέρρεε πληροφορίες για “υποχώρηση της ελληνικής πλευράς” και το κλίμα στην κοινή γνώμη ήταν προβληματικό.
Η ελληνική πλευρά θεωρεί μάλιστα ότι ο τρόπος που οι εταίροι επιτέθηκαν στην ελληνική αποστολή δεν είχε να κάνει τόσο με την ουσία της συζήτησης, αλλά με τη δημιουργία πολιτικών εντυπώσεων.
Σύμφωνα με την ελληνική αποστολή, η Κριστίν Λαγκάρντ  και ο Πόλ Τόμσεν ήταν οι πλέον συμβιβαστικοί, ενώ ο Τόμας Βίζερ του EWG και η Κομισιόν έπαιξαν ένα παιχνίδι πιέσεων με πολιτικές προεκτάσεις, άνευ ουσίας. 
Όπως αναφέρουν πηγές από την κυβέρνηση η Ελληνική πλευρά θεμελίωσε με επιχειρήματα την αποτυχία των μνημονίων, έθεσε επί τάπητος το θέμα της ανθρωπιστικής κρίσης και του δημοσίου χρέους, όμως στο Eurogroup δεν υπήρξε συμφωνία. Ξεκαθαρίζουν μάλιστα ότι παράταση του μνημονίου δεν γίνεται αποδεκτή και ότι θα συνεχιστεί η διαβούλευση με σκοπό την αμοιβαία επωφελή συμφωνία.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ανταποκριτή του STAR στις Βρυξέλλες, Θάνου Αθανασίου, ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε “ναι” στην πρώτη δήλωση που έφερε ο Ντάισελμπλουμ στο τραπέζι. Ο Σόιμπλε έφυγε με την εντύπωση πως υπάρχει συμφωνία και το κλίμα χάλασε από τις διαρροές των Γερμανών.
“Το κλίμα έξω δεν βοηθούσε”, αναφέρει διπλωματική πηγή. Η ίδια πηγή μάλιστα μετέφερε μομφές και για το ρόλο της Κομισιόν. “Κοπήκαν οι τεχνικές συζητήσεις που θα γινόταν τις επόμενες μέρες επικαλούμενη το θέμα της Φινλανδίας, πως πρέπει πρώτα να περάσει τη συμφωνία από το κοινοβούλιό της ως την Παρασκευή”.
Η πληροφόρηση είναι πως ουσιαστικά η ελληνική πλευρά έχει κάνει τα βήματα που πρέπει αλλά “οι εταίροι δεν πρέπει να επιμένουν με τον ίδιο τρόπο” και πως “αν συνεχίσουν να φέρονται έτσι θα χρειαστεί και άλλο eurogroup μετά από τη Δευτέρα”.
Σύμφωνα με κοινοτική πηγή, η Ισπανία ήταν από τις πλέον αρνητικές χώρες στα ελληνικά αιτήματα, με φράσεις όπως “για εμάς δεν κάνατε ποτέ έκτακτο eurogroup” , ενώ και άλλες χώρες επέμεναν άκαιρα σε σκληρότερες διατυπώσεις.
Εν ολίγοις δεν έφερε τη ρήξη η ελληνική πλευρά, αλλά όσοι άλλαξαν το πρώτο κοινό ανακοινωθέν που ο υπουργός οικονομικών είχε δεχθεί.
Ο πρόεδρος Ντάισελμπλουμ έκανε λόγο για “βήματα που πρέπει να γίνουν” και για διαφωνίες σε θέματα προόδου και όχι λέξεων.
“Κάναμε πρόοδο, αλλά όχι τόση για να εκδοθεί κοινή δήλωση”, είπε. Δήλωσε μάλιστα την ετοιμότητα των θεσμών να στείλουν στην Αθήνα επιτροπές ειδικών για να αρχίσουν τεχνικές συζητήσεις, αλλά δεν προέκυψε πολιτική απόφαση.
Σήμερα οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα επιχειρήσουν να γεφυρώσουν τις διαφορές, ώστε να προετοιμαστεί το eurogroup της Δευτέρας.
Τι προβλέπει η Συμφωνία
Η Συμφωνία προβλέπει τεχνική επέκταση του χρηματοδοτικού σκέλους του 2ου ελληνικού προγράμματος, συνοδεία prior actions ως το καλοκαίρι και παράλληλες συζητήσεις για ένα 3ο ελληνικό πρόγραμμα εμπνεύσεως Αθήνας με επιτήρηση από τους 3 θεσμούς (ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ) ξεχωριστά και όχι ως τρόικα. Τα μέτρα θα είναι ελληνικής εμπνεύσεως και οι δημοσιονομικοί στόχοι θα αλλάξουν προς το καλύτερο, παράλληλα με μια ελάφρυνση στην εξυπηρέτηση του χρέους. Όλα αυτά όμως προϋποθέτουν μια κοινή δήλωση για το μέλλον που δεν υπάρχει ακόμα.
Πολλοί εκ των κοινοτικών υπουργών, φεύγοντας έκαναν λόγο για “συμφωνία για το πως θα κινηθούμε στο μέλλον με την Ελλάδα”.
Δηλώσεις Γιάνη Βαρουφάκη μετά το έκτακτο Eurogroup
«Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων, έντονος διάλογος. Δόθηκε η ευκαιρία σε όλους και ιδίως σε μας, ήμασταν οι τιμώμενοι της ημέρας γιατί το ένα θέμα στην ατζέντα ήταν η Ελλάδα. Μας δόθηκε η ευκαιρία να καταθέσουμε τις απόψεις μας για το πώς φτάσαμε εδώ που φτάσαμε, για τους λόγους που η ελληνική κρίση συνεχίζει να έρχεται και να ξαναέρχεται στα ευρωπαϊκά fora. Καταθέσαμε απόψεις που στόχο έχουν τη δημιουργία μιας νέας συνθήκης, ενός νέου συμβολαίου με την Ευρώπη, έτσι ώστε η Ελλάδα να πάψει να είναι στα πρωτοσέλιδα και να είναι αντικείμενο συζήτησης ξανά και ξανά στο Eurogroup» είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε:
«Η συζήτηση μετά από αυτό πήρε μια πολύ ενδιαφέρουσα τροπή γιατί μιλήσαμε τόσο για την ουσία, όσο και για τη διαδικασία. Η συνάντηση του Eurogroup ποτέ δεν είχε σκοπό να καταλήξει σε μια συμφωνία. Στόχος ήταν να γνωριστούμε, να ακούσουν από την νέα ελληνική κυβέρνηση την ρηξικέλευθη ανάλυση μας για τους λόγους τους οποίους το πρόγραμμα αυτό δεν βγαίνει και γιατί αποδείχθηκε τοξικό για την κοινωνική οικονομία και τις προτάσεις μας […]»
Ακόμη ο Γιάνης Βαρουφάκης επεσήμανε: «Η Ευρώπη ξέρει να βρίσκει λύσεις στα αδιέξοδα, τα οποία τελικά δεν υπάρχουν. Από το 1950 έτσι η Ευρώπη εξελίσσεται από διαφωνία σε διαφωνία, από κρίση σε κρίση και μετεξελίσσεται γι’ αυτό έχει γίνει αυτό που έχει γίνει».