Ανέστειλε την απεργία η ΠΝΟ – Ξεκινούν άμεσα τα δρομολόγια των πλοίων

Συνεδρίασε το πρωί του Σαββάτου – Πρυτάνευσε η λογική το πρώτο σχόλιο του Π. Κουρουμπλή – Η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας

Την αναστολή της απεργίας της αποφάσισε νωρίς το πρωί του Σαββάτου η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας και έτσι άμεσα ξεκινούν δρομολόγια πλοίων.

Η απόφαση ελήφθη περίπου μια εβδομάδα μετά την έναρξη των κινητοποιήσεων και λίγες ώρες μετά τα επεισόδια στο λιμάνι του Ηρακλείου Κρήτης με πάνω από 1000 αγρότες να ζητούν επιτακτικά να μπουν τα φορτηγά με ευπαθή προϊόντα σε πλοίο. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτή τη στιγμή στο λιμάνι βρίσκονται ζυγισμένες περίπου 120 νταλίκες για να μπουν σε πλοία με προορισμό τον Πειραιά.

Παράλληλα πολλά ήταν τα αιτήματα για αναστολή της απεργίας από πολλούς φορείς των νησιών που σημείωναν τα σοβαρά προβλήματα που είχαν παρατηρηθεί στη τροφοδοσία καταστημάτων αλλά και στη μεταφορά ειδών άμεσης ανάγκης για νοσοκομεία.

Στελέχη της ΠΝΟ μιλώντας στο «Βήμα» σημείωναν πως δεν είναι εντελώς ικανοποιημένοι από τη στάση της κυβέρνησης και τα αιτήματα τους δεν έχουν ικανοποιηθεί αλλά επειδή είναι μέρος της κοινωνίας των πολιτών και δεν επιθυμούν την ταλαιπωρία του κόσμου αποφασίστηκε η αναστολή της κινητοποίησης.

Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή το πρωί του Σαββάτου ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής είπε ότι πρυτάνευσε η λογική.

Οσοι επιβάτες θέλουν να ταξιδεύσουν θα πρέπει να πάρουν τηλέφωνο στα κατά τόπους Λιμεναρχεία καθώς εκτός από τα τακτικά δρομολόγια των πλοίων θα υπάρξουν και έκτακτα για να εξυπηρετηθεί το κοινό.

H ανακοίνωση της ΠΝΟ

«Η Διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, η οποία συνήλθε σήμερα προκειμένου να εξετάσει και να εκτιμήσει την όλη κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί από την εννιαήμερη μέχρι σήμερα απεργιακή της κινητοποίηση, αποφάσισε τα ακόλουθα:

1. Πρώτα απ’ όλα θεωρεί πρώτιστη υποχρέωσή της να ευχαριστήσει τα πληρώματα των πλοίων και όλους τους ναυτεργάτες, οι οποίοι μαζικά, αγωνιστικά και δυναμικά ύψωσαν το ανάστημα τους, συσπειρωμένοι γύρω από την Διοίκηση της Ομοσπονδίας για την επιτυχία της απεργιακής μας κινητοποίησης.
Θα ήταν παράλειψη δε να μην απευθύνει και τις ευχαριστίες της και στο επιβατικό κοινό, για την πλήρη κατανόηση του στο δίκαιο αγώνα μας.

2. Εφιστά την προσοχή στην Κυβέρνηση και ιδιαιτέρα στους αρμόδιους Υπουργούς να λάβουν σοβαρά υπόψη τους το κυρίαρχο μήνυμα της απεργίας μας ότι δηλαδή ΟΙ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΠΟΤΕ ΝΙΚΗΜΕΝΟΙ και να προβούν σε επανεξέταση της αρνητικής συμπεριφοράς τους στην αντιμετώπιση των δίκαιων και καυτών αιτημάτων μας και να κατανοήσουν μια για πάντα ότι οι ναυτεργάτες δεν ζητούν τίποτε νέο αλλά απλά αγωνίζονται να διασώσουν όσα τους έχουν απομείνει μετά τις συνεχείς περικοπές, που δέχτηκε ο κλάδος από τα αλλεπάλληλα κτυπήματα της Τρόικας και των μέχρι σήμερα Κυβερνήσεων.

Και ναι μεν οι διαβεβαιώσεις, γραπτές και προφορικές του Υπουργού Ναυτιλίας και του Υπουργού των Οικονομικών, για το φορολογικό, λειτούργησαν προς το παρόν ως κατ’ αρχή πυροσβεστικό μέσο, πλην όμως σαφέστατα και αναμφισβήτητα δεν αποτελούν και ικανοποίηση των αιτημάτων μας.

ΑΚΤΗ ΜΙΑΟΥΛΗ 47-49, 185 36
Τηλ.: (210) 42 92 958-59, 42 92 642, 42 92 967, Fax: (210) 42 93 040
gram@pno.gr – www.pno.gr
2

Το θέμα του κοινωνικοασφαλιστικού και τα καθαρά εργασιακά θέματα είναι στην πρώτη γραμμή και απαιτούν άμεσες λύσεις.

Ας μην επαναπαύονται λοιπόν οι καθ’ ύλην αρμόδιοι ότι ο αγώνας μας τελείωσε.
Αντίθετα η εννιαήμερη απεργία μας αποτελεί απαρχή νέων αγώνων.
Τα προβλήματα είναι πολλά, είναι καυτά και ζητούν άμεσες και ουσιαστικές λύσεις.

3. Καταγγέλλει όλες τις μεθοδεύσεις των υπηρεσιακών και εξωυπηρεσιακών παραγόντων και παραγοντίσκων, οι οποίοι με επαίσχυντες μεθόδους και χρησιμοποιώντας στο έπακρο τον κοινωνικό αυτοματισμό στοχοποίησαν τη Διοίκηση της Ομοσπονδίας μας και ολόκληρο τον κλάδο των ναυτεργατών προκειμένου να καλύψουν τις δικές τους αδυναμίες και ελλείψεις.
Οι προσπάθειες όμως αυτές έφεραν τα αντίθετα αποτελέσματα και ατσάλωσαν ακόμη περισσότερο την θέληση μας και τον αγωνιστικό μας παλμό.

4. Με την πεποίθηση ότι οι αρμόδιοι έλαβαν τα μηνύματα της απεργίας μας και με την κατανόηση των εγγενών προβλημάτων των νησιωτών μας, ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ την άμεση προσωρινή αναστολή των απεργιακών μας κινητοποιήσεων και παραμένουμε σε επιφυλακή περιμένοντας χειροπιαστές αποδείξεις από τους κυβερνώντες για την επίλυση των προβλημάτων μας, σύμφωνα με τις διατυπωθείσες δηλώσεις τους.
Διακηρύσσει επίσης ότι αν σύντομα δεν υπάρξουν ουσιαστικές λύσεις στα αιτήματα του κλάδου μας, θα υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση του αγώνα μας.

5. Καλεί τους ναυτεργάτες, όπου και αν ευρίσκονται, εν ενεργεία και συνταξιούχους, να παραμείνουν συσπειρωμένοι και σε διαρκή ετοιμότητα για να ανταποκριθούν στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας για νέους αγώνες.

Μέχρι τότε οργανωνόμαστε και προετοιμαζόμαστε για την ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία του αγώνα.
Με εντολή Διοίκησης

Γιάννης Χαλάς
Γενικός Γραμματέας ΠΝΟ»

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published.