27/07/2024

Έφυγε από τη ζωή ο φωτογράφος Rene Burri, γνωστός για το πορτραίτο του Τσε Γκεβάρα

0

Έφυγε από τη ζωή ο φωτογράφος Rene Burri, γνωστός για το πορτραίτο του Τσε Γκεβάρα

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

imageΓνωστός για το περίφημο πορτραίτο του Τσε Γκεβάρα με το πούρο στο στόμα, ο Ελβετός φωτογράφος αφήνει πίσω του μία σημαντική κληρονομιά, με εικονικές φωτογραφίες, που αποτυπώνουν μερικά από τα πιο δυνατά στιγμιότυπα της σύγχρονης ιστορίας.

Επιλέγοντας το άσπρο και το μαύρο, στα περισσότερα από τα ενσταντανέ του, ο Ρενέ Μπουρί είχε το ταλέντο να συλλαμβάνει την ιστορία, ακριβώς τη στιγμή που διαδραματιζόταν, και να την περνά στην αθανασία, μέσα από τον φακό του.
image
Γεννήθηκε το 1933, στη Ζυρίχη, σπούδασε στη σχολή Τέχνης και Χειροτεχνίας στην ίδια πόλη, και αρκετά νωρίς έφυγε για το Παρίσι. Αφιέρωσε τη ζωή του στη φωτογραφία, αναδεικνύοντας μέσα από την τέχνη του, το μότο ζωής του: “όλοι ζούμε σε έναν κόσμο”.

Από το 1956 εργαζόταν για το πρακτορείο Magnum, και θεωρούνταν ένας από τους κορυφαίους φωτογράφους της μεταπολεμικής γενιάς, και όχι μόνο. Ανάμεσα στα έργα του, συμπεριλαμβάνονται πορτραίτα του Τσε Γκεβάρα, του Πάμπλο Πικάσο, του Φιντέλ Κάστρο και άλλων.

Πασίγνωστες είναι, επίσης, οι φωτογραφίες του από τους δρόμους και τους ανθρώπους του Σάο Πάολο στη Βραζιλία, της Κούβας και του Βιετνάμ, ενώ έχει πραγματοποιήσει λεπτομερή έρευνα για τη Γερμανία και τους Γερμανούς, μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Ρενέ Μπουρί είχε τιμηθεί -ανάμεσα σε άλλα- με τα βραβεία Dr Erich Salomon (1998) και Reinhardt von Graffenried (2011), ενώ έργα του έχουν φιλοξενηθεί σε εκατοντάδες έντυπα, σε όλο τον κόσμο. Ο ίδιος έχει πραγματοποιήσει δεκάδες εκθέσεις.

Παρόλη τη φήμη του, ο Μπουρί παρέμενε ταπεινός. Χαρακτηριστικά, για το περίφημο πορτραίτου του Τσε, είχε δηλώσει:

“Ένας φωτογράφος είναι μία στιγμή, όταν πατήσεις το κουμπί. Δεν θα επιστρέψει ποτέ. Αυτή η φωτογραφία είναι διάσημη χάρη στον τύπο με το πούρο, όχι σε εμένα”.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *