Έτσι βγάζει λεφτά ο κόσμος! Κούρεμα οφειλών κατά 50% στους προμηθευτές του Μαρινόπουλου

«Κούρεμα» οφειλών κατά 50% σε όλους τους προμηθευτές του Μαρινόπουλου και όχι μόνο σε όσους έχουν απαιτήσεις πάνω από 100.000 ευρώ θα προβλέπει τελικά η συμφωνία εξυγίανσης της γνωστής αλυσίδας.

Αυτό αποκαλύπτουν στην «Κ» κύκλοι που βρίσκονται κοντά στις διαπραγματεύσεις, τονίζοντας ωστόσο ότι πρόθεση του Σκλαβενίτη, όταν αναλάβει τη νέα εταιρεία που θα προκύψει από την εξυγίανση, είναι να επιδείξει ιδιαίτερη ευαισθησία προς τους μικρούς προμηθευτές. Μέχρι στιγμής, πάντως, φέρεται να έχει συγκεντρωθεί το 40% των ενέγγυων πιστωτών και πάνω από το 50% του συνόλου, στοιχείο που συνηγορεί στο ότι είναι πολύ πιθανό να κατατεθεί στο δικαστήριο η πολυπόθητη συμφωνία εξυγίανσης άμεσης επικύρωσης έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2016.

Οι λόγοι για τους οποίους τελικώς θα γίνει διαγραφή οφειλών κατά 50% στις απαιτήσεις όλων των προμηθευτών, ανεξαρτήτως του ύψους αυτών, είναι νομικοί, αλλά και τεχνικοί. Αλλωστε και στο μνημόνιο που υπεγράφη ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη και περιλαμβάνει τους όρους για τη συμφωνία εξυγίανσης, το ενδεχόμενο να μην επιβληθεί διαγραφή οφειλών στους «μικρούς» προμηθευτές δεν περιγραφόταν ως δεδομένο, αλλά περισσότερο ως πρόθεση. Η σχετική διατύπωση ήταν η ακόλουθη:

«Θα καταβληθεί προσπάθεια ούτως ώστε στη νέα εταιρεία να μεταφερθεί το σύνολο των πιστωτικών υπολοίπων προμηθευτών με υπόλοιπα μικρότερα των 100.000 ευρώ ανά προμηθευτή για το σύνολο των τεσσάρων υπό εξυγίανση εταιρειών δηλαδή Μαρινόπουλος, Express M, Ξυνός, Πειραϊκό».

Μετά το «κούρεμα» πάντως, το μνημόνιο προβλέπει πολύ γρήγορη εξόφληση των οφειλών του Μαρινόπουλου προς τους προμηθευτές, καθώς αναφέρει ότι οι οικονομικές υποχρεώσεις μετά την απομείωσή τους μεταφέρονται στην νέα εταιρεία και θα εξοφληθούν από αυτή μετά την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συναλλαγής και εντός 30 ημερών χωρίς την επιβολή τόκων, προστίμων, προσαυξήσεων και τυχόν λοιπών επιβαρύνσεων και σύμφωνα πάντα με όσα θα προβλέπονται στη συμφωνία εξυγίανσης. Το στοιχείο αυτό σε συνδυασμό με το προφίλ συνέπειας που έχει οικοδομήσει ο Σκλαβενίτης είναι καθοριστικό στην τρέχουσα φάση, την ενδιάμεση, καθώς επιχειρείται η επιστροφή του δικτύου του Μαρινόπουλου στην κανονικότητα. Με την καταβολή 15 εκατ. ευρώ από τον Σκλαβενίτη και με την παροχή εγγυήσεων από την ίδια εταιρεία για την καταβολή από τις τράπεζες άλλων 15 εκατ., έχει καταστεί δυνατό να ανεφοδιασθούν μέχρι στιγμής περί τα 50 καταστήματα του Μαρινόπουλου, έστω και με περιορισμένο κωδικολόγιο προϊόντων. Ταυτόχρονα εξοφλήθηκαν οι μισθοί των εργαζομένων, στοιχεία που δείχνουν ότι η προσπάθεια για τη μεγαλύτερη έως τώρα επιχειρηματική διάσωση για τα ελληνικά δεδομένα είναι συνεχής, επίπονη αλλά και επίμονη.

Στους σημαντικούς πιστωτές –πέραν των προμηθευτών–, που σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται ότι θα συναινέσει στη συμφωνία εξυγίανσης, συμπεριλαμβάνεται ο γαλλικός όμιλος Carrefour, ενώ και η επίτευξη συμφωνίας με την εταιρεία Helens Re βρίσκεται σε καλό δρόμο, με αρμόδιες πηγές να αναφέρουν ότι εκκρεμούν κυρίως διαδικαστικά ζητήματα.

Την 21η Σεπτεμβρίου, ημέρα κατά την οποία έχει ορισθεί δικάσιμος για τη συζήτηση της κύριας αίτησης υπαγωγής του Μαρινόπουλου στο άρθρο 99 θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα ζητηθεί αναβολή, ενώ ο Σκλαβενίτης αναμένεται να κάνει παρέμβαση ως επικείμενος νέος επενδυτής. Ολα τα εμπλεκόμενα μέρη κάνουν αγώνα δρόμου για να κατατεθεί η συμφωνία εξυγίανσης έως τις 30 Σεπτεμβρίου, όχι μόνο για να μη χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος, αλλά και για έναν τεχνικό πλην όμως σημαντικό λόγο: η συμφωνία εξυγίανσης πρέπει να βασίζεται στην οικονομική κατάσταση του Μαρινόπουλου όπως αυτή απεικονίζεται μέχρι και τρεις μήνες πριν, δηλαδή στις 30 Ιουνίου 2016. Κατάθεση της συμφωνίας μετά την 30ή Σεπτεμβρίου 2016 σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνουν νέοι υπολογισμοί και να ληφθούν υπόψη και μεταγενέστερα στοιχεία.

Νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η απόφαση του δικαστηρίου θα εκδοθεί σε λιγότερο από ένα μήνα, ενώ η όποια τριτανακοπή πρέπει να ασκηθεί εντός ενός μηνός από την καθαρογραφή της απόφασης. Μόνο απλώς «νομικίστικα» δεν είναι τα παραπάνω ζητήματα, καθώς μπορεί να προκαλέσουν σημαντικές καθυστερήσεις την ώρα που ο χρόνος είναι εξαιρετικά πολύτιμος για τη επιτυχία του όλου εγχειρήματος. Αν και τα χρήματα της ενδιάμεσης χρηματοδότησης συνολικού ύψους 80 εκατ. ευρώ έχουν προβλεφθεί να καλύψουν τις λειτουργικές δαπάνες του Μαρινόπουλου έως και τον Νοέμβριο του 2016, κύκλοι που βρίσκονται κοντά στη διαπραγμάτευση θεωρούν ότι ο Σκλαβενίτης θα συνεχίσει να καλύπτει το ποσό –περί τα 35 εκατ. ευρώ ανά μήνα– έως την ημερομηνία-ορόσημο που έχει τεθεί για την ολοκλήρωση της συναλλαγής, ήτοι τη 14η Φεβρουαρίου 2017.

Από εκεί και πέρα ξεκινάει «η μητέρα όλων των μαχών» όπως τη χαρακτηρίζουν τα εμπλεκόμενα μέρη, ήτοι η προσπάθεια για τα δύο επόμενα χρόνια η πάλαι ποτέ μεγαλύτερη ελληνική αλυσίδα του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων να καταστεί βιώσιμη και να αναπτυχθεί μέσα από τη «σανίδα σωτηρίας» που προσφέρει μια άλλη μεγάλη ελληνική αλυσίδα.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published.