24/04/2024

Έρευνα: Η αναβλητικότητα μπορεί να είναι σημάδι σοβαρού προβλήματος υγείας

0

Έρευνα: Η αναβλητικότητα μπορεί να είναι σημάδι σοβαρού προβλήματος υγείας. Πώς συνδέεται με την κατάθλιψη, το στρες και την κακή ποιότητα ζωής – Οι τρόποι αντιμετώπισης

Νέα μελέτη διερευνά τη σχέση ανάμεσα στην τάση για αναβλητικότητα και την κακή σωματική και ψυχική υγεία – Τα συμπεράσματα των επιστημόνων. Η αναβολή των πραγμάτων για μεταγενέστερη ημερομηνία μπορεί να έχει πολλαπλά αρνητικά αποτελέσματα, σύμφωνα με

Νέα μελέτη διερευνά τη σχέση ανάμεσα στην τάση για αναβλητικότητα και την κακή σωματική και ψυχική υγεία – Τα συμπεράσματα των επιστημόνων.
Πέρα από τις δυσκολίες που μπορεί να προκαλέσει στην κοινωνική και επαγγελματική ζωή, η τάση για αναβλητικότητα μπορεί να γίνει δυνητικά επιβλαβής σε πολλούς περισσότερους τομείς.

Όπως προκύπτει από μια νέα έρευνα, η αναβολή των πραγμάτων για μεταγενέστερη ημερομηνία μπορεί να έχει πολλαπλά αρνητικά αποτελέσματα.

Μελέτες στο παρελθόν έχουν βρει σχέση μεταξύ της αναβλητικότητας και της κακής υγείας. Η αναβλητικότητα συνδέεται με υψηλότερα επίπεδα άγχους, πιο ανθυγιεινούς τρόπους ζωής και καθυστερήσεις στην επίσκεψη σε γιατρό για προβλήματα υγείας.

Ωστόσο, αυτές οι μελέτες, από τη φύση του σχεδιασμού τους, δεν μπορούν να μας πουν την κατεύθυνση της σχέσης. Η αναβλητικότητα προκαλεί κακή σωματική και ψυχική υγεία επειδή οι άνθρωποι, αναβάλλουν την έναρξη ενός νέου προγράμματος άσκησης ή την επίσκεψη σε γιατρό για ένα πρόβλημα υγείας;

Ή μήπως είναι το αντίστροφο; Μήπως δηλαδή η κακή σωματική υγεία οδηγεί τους ανθρώπους στην αναβολή επειδή δεν έχουν την ενέργεια να αντιστρέψουν την κατάσταση;

Νέα μελέτη διερευνά τη σχέση ανάμεσα στην τάση για αναβλητικότητα και την κακή σωματική και ψυχική υγεία – Τα συμπεράσματα των επιστημόνων.
3.525 φοιτητές από οκτώ πανεπιστήμια της Στοκχόλμης συμμετείχαν στην έρευνα για την αναβλητικότητα

 

Στην προσπάθεια να λυθεί αυτό το αίνιγμα, πραγματοποιήθηκε μια διαχρονική μελέτη – δηλαδή μια μελέτη που παρακολουθούσε ανθρώπους για μια χρονική περίοδο, λαμβάνοντας μετρήσεις σε διάφορα σημεία της μελέτης. Επιστρατεύτηκαν 3.525 φοιτητές από οκτώ πανεπιστήμια μέσα και γύρω από τη Στοκχόλμη και τους ζητήθηκε να συμπληρώνουν ερωτηματολόγια κάθε τρεις μήνες για ένα χρόνο.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open, είχε ως στόχο να διερευνήσει εάν οι μαθητές που χρονοτριβούν έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο κακής ψυχικής και σωματικής υγείας. Από τους 3.525 μαθητές που στρατολογήθηκαν, οι 2.587 απάντησαν στο ερωτηματολόγιο παρακολούθησης εννέα μήνες αργότερα, όπου μετρήθηκαν διάφορα αποτελέσματα υγείας.

Για να κατανοήσουν πώς η αναβλητικότητα σχετίζεται με μεταγενέστερα αποτελέσματα υγείας, οι μαθητές με μεγαλύτερη τάση για αναβλητικότητα (όπως βαθμολογήθηκε σε μια κλίμακα αναβλητικότητας) στην αρχή της μελέτης συγκρίθηκαν με μαθητές με χαμηλότερη τάση.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα υψηλότερα επίπεδα αναβλητικότητας συνδέθηκαν με κάπως υψηλότερα συμπτώματα κατάθλιψης, άγχους και στρες εννέα μήνες αργότερα.

Οι μαθητές με υψηλότερα επίπεδα αναβλητικότητας ήταν επίσης πιο πιθανό να αναφέρουν πόνο στους ώμους ή τα χέρια (ή και στα δύο), χειρότερη ποιότητα ύπνου, περισσότερη μοναξιά και περισσότερες οικονομικές δυσκολίες.

Αυτές οι συσχετίσεις παρέμειναν ακόμη και όταν τέθηκαν υπόψη άλλοι παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη συσχέτιση, όπως η ηλικία, το φύλο, το μορφωτικό επίπεδο των γονέων και οι προηγούμενες σωματικές και ψυχιατρικές διαγνώσεις.

Αν και κανένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα υγείας δεν συσχετίστηκε έντονα με την αναβλητικότητα, τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η αναβλητικότητα μπορεί να είναι σημαντική για ένα ευρύ φάσμα αποτελεσμάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένων των προβλημάτων ψυχικής υγείας, του πόνου που προκαλεί αναπηρία και ενός ανθυγιεινού τρόπου ζωής.

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, σε προηγούμενες μελέτες, οι συμμετέχοντες αξιολογήθηκαν μόνο σε μια χρονική στιγμή, καθιστώντας δύσκολο να γνωρίζουμε ποια από τις συνθήκες ήρθε πρώτη: αναβλητικότητα ή κακή υγεία.

Κάνοντας τους μαθητές να απαντούν σε ερωτηματολόγια σε διάφορα χρονικά σημεία, θα μπορούσαμε να είμαστε σίγουροι ότι υπήρχαν υψηλά επίπεδα αναβλητικότητας πριν μετρήσουμε την υγεία τους.

Ωστόσο, είναι ακόμα πιθανό ότι άλλοι παράγοντες που δεν λαμβάνονται υπόψη στην ανάλυση θα μπορούσαν να εξηγήσουν τις συσχετίσεις μεταξύ της αναβλητικότητας και των επακόλουθων κακών αποτελεσμάτων υγείας. Τα αποτελέσματα δεν είναι απόδειξη της αιτίας και του αποτελέσματος, αλλά το υποδηλώνουν πιο έντονα από ό,τι προηγούμενες μελέτες.

Νέα μελέτη διερευνά τη σχέση ανάμεσα στην τάση για αναβλητικότητα και την κακή σωματική και ψυχική υγεία – Τα συμπεράσματα των επιστημόνων.
Η κατάλληλη θεραπεία μπορεί να βοηθήσει το άτομο να ξεπεράσει την αναβλητικότητα © Unsplash
Μπορεί να αντιμετωπιστεί η αναβλητικότητα;

Υπάρχουν καλά νέα για τους συνήθεις αναβλητικούς. Κλινικές δοκιμές (το χρυσό πρότυπο της ιατρικής έρευνας) έχουν δείξει ότι η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία είναι αποτελεσματική στη μείωση της αναβλητικότητας.

Η θεραπεία βοηθά το άτομο να ξεπεράσει την αναβλητικότητα χωρίζοντας τους μακροπρόθεσμους στόχους σε βραχυπρόθεσμους στόχους, διαχειριζόμενο τους περισπασμούς (όπως το κλείσιμο των κινητών τηλεφώνων) και παραμένοντας συγκεντρωμένο σε μια εργασία παρά το γεγονός ότι βιώνει αρνητικά συναισθήματα.

Αυτό απαιτεί κάποια προσπάθεια, επομένως δεν είναι κάτι που μπορεί να κάνει κάποιος ενώ προσπαθεί να τηρήσει μια συγκεκριμένη προθεσμία. Αλλά ακόμη και μικρές αλλαγές μπορούν να έχουν μεγάλο αποτέλεσμα. Μπορείτε να το δοκιμάσετε μόνοι σας. Γιατί να μην ξεκινήσετε σήμερα αφήνοντας το κινητό σας τηλέφωνο σε άλλο δωμάτιο όταν πρέπει να παραμείνετε συγκεντρωμένοι σε μια εργασία;

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *