Έκρηξη ομογενών για ελληνική σημαία με… πωλείται

0

Έκρηξη ομογενών για ελληνική σημαία με… πωλείται

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Σφοδρή αντίδραση των ομογενών της Ολλανδίας προκάλεσε η εμφάνιση μιας τεράστιας ελληνικής σημαίας στην οποία είχε ζωγραφιστεί η λέξη “πωλείται” σε θέατρο της Ουτρέχτης.

Οι ομογενείς, σύμφωνα με το Έθνος, κατέβασαν και έσκισαν τη σημαία λίγο πριν από την έναρξη της παράστασης, προκαλώντας μεγάλες αντιδράσεις.

Το πανό διακοσμούσε την είσοδο κεντρικού θεάτρου της πόλης στο οποίο η καλλιτεχνική ομάδα Νέα Θεατρική Σκηνή της Ουτρέχτης (NUT) ανέβαζε παράσταση με τίτλο “Το Ξεπούλημα” και θέμα την οικονομική και πολιτιστική κρίση στην Ευρώπη, με αφετηρία όσα έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.

Η κίνηση των ομογενών καλύφθηκε εκτενώς από τα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης, ενώ στο θέμα παρενέβησαν και οι διπλωμάτες της Ελλάδας στην Ολλανδία για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Ο Χρήστος Τζίγκας είναι ένας από τους ομογενείς που έσκισαν τη σημαία αφαιρώντας το κάτω μέρος στο οποίο αναγραφόταν η λέξη “πωλείται”.

Δεν ήταν μια απόφαση που ελήφθη εν θερμώ, όπως εξηγεί στο “Έθνος», καθώς είχαν προηγηθεί δύο μέρες διαπραγματεύσεων με τα μέλη της θεατρικής ομάδας.

“Αφού μας ζήτησαν χρόνο να το σκεφτούν και τελικά αρνήθηκαν, αποφασίσαμε να την κατεβάσουμε μόνοι μας. Φυσικά μας συνέλαβε η Αστυνομία και περάσαμε ένα βράδυ στο κρατητήριο. Έχει υποβληθεί μήνυση η οποία θα συζητηθεί τον επόμενο μήνα”, επισήμανε.

Ανέφερε ότι η παρουσίαση της ελληνικής σημαίας με αυτόν τον τρόπο σε ένα κεντρικότατο σημείο της Ουτρέχτης αποτελεί προσβολή για όλους τους Έλληνες.

“Τα πράγματα δεν είναι καλά για τους Έλληνες της Ολλανδίας τα τελευταία δύο χρόνια και το μόνο που κάνουν τέτοιες κινήσεις είναι να επιδεινώνουν την κατάσταση”, συμπληρώνει.

Το θέμα έφτασε μέχρι την ελληνική πρεσβεία στην Ολλανδία. Έπειτα από συνάντηση των ομογενών με τους Έλληνες διπλωμάτες αποφασίστηκε να γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

“Ελπίζω να ζητήσουν συγνώμη και οι δύο πλευρές και το θέμα να λήξει εκεί”, λέει ο κ. Τζίγκας.

Από την πλευρά του, ο πρώην πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας της Ουτρέχτης Χρήστος Τσουβελεκίδης λέει ότι σε καμία περίπτωση δεν θα έφτανε σε μια τέτοια πράξη, αν και κατανοεί τους λόγους για τους οποίους έγινε.

Αν έβλεπε κάποιος το πραγματικό νόημα της παράστασης θα καταλάβαινε ότι δεν είναι προσβλητικό για την Ελλάδα.

Είναι όμως πολύ άσχημο να βλέπεις τη σημαία της πατρίδας σου με τη λέξη “ξεπούλημα”. Αν ήξερα τι θα γινόταν θα πήγαινα εκεί, θα έπαιρνα μέρος στις συζητήσεις και θα προσπαθούσα να ηρεμήσω την κατάσταση”, αναφέρει.

Το παράδοξο της υπόθεσης, όπως σημειώνει το Έθνος, είναι ότι στην ουσία του το project των Ολλανδών καλλιτεχνών δεν είναι αρνητικό για την Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της ημέρας λειτουργεί στον χώρο κατάστημα με ελληνικά προϊόντα, όπως μέλι, ελαιόλαδο και συσκευασμένα ντολμαδάκια.

Το βράδυ η αίθουσα μετατρέπεται σε ιδιόμορφη θεατρική σκηνή στην οποία το κοινό κάθεται σε μακρόστενα τραπέζια, πίνει μπίρα και παρακολουθεί συζητήσεις για την Ελλάδα και συναυλίες με μουσική από τη χώρα μας.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της NUT, Γκρεγκ Νότροτ, η μητέρα του οποίου είναι Ελληνίδα, τονίζει ότι “με τον τίτλο “Το Ξεπούλημα” εννοούμε τη μεταφορική πώληση μερικών παλαιών ελληνικών αξιών όπως η δημοκρατία, το κράτος δικαίου, ο πολιτισμός, ο διάλογος. Αυτά εδώ και πολλά χρόνια ήταν οι πυλώνες της κοινωνίας μας αλλά φαίνεται τώρα σε ολόκληρη την Ευρώπη και ειδικά στην Ολλανδία δοκιμάζονται”.

Πηγή: news247.gr

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *