Έκλεισε η Softex. Άνεργοι 200 εργαζόμενοι

0

Έκλεισε και η τελευταία μεγάλη χαρτοβιομηχανία της χώρας. Ποιά είναι η ιταλική Bolton που πήρε την απόφαση

Μέσω τηλεφώνου ενημερώθηκαν οι εργαζόμενοι στην Softex ότι το εργοστάσιο της ιστορικής χαρτοβιομηχανίας στον Βοτανικό διακόπτει οριστικά την λειτουργία του. Σε επικοινωνία που είχε χθες ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας με τον πρόεδρο του σωματείου, του μετέφερε την απόφαση της διοίκησης της ιταλικής πολυεθνικής Bolton, που είχε περάσει τα τελευταία χρόνια η Αθηναϊκή Χαρτοποιία, να διακοπεί η λειτουργία επικαλούμενος το οικονομικό βάρος που είχε προκύψει από την περσινή πυρκαγιά και την αδυναμία των μετόχων να καλύψουν το κόστος.

AdTech Ad

Το θέμα έφτασε σήμερα στο Υπουργείο Εργασίας το οποίο κατήγγειλε την στάση της πολυεθνικής και με ανακοίνωση του αναφέρει ότι “σε συνεργασία με τους εργαζόμενους και τη διοίκηση της Softex, θα εξαντλήσει κάθε νόμιμη δυνατότητα προς πάσα κατεύθυνση, ώστε να συνεχίσει η λειτουργία του εργοστασίου και η διατήρηση των θέσεων εργασίας. Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι η Ελλάδα δεν είναι πια η χώρα της αυθαιρεσίας σε βάρος της οικονομίας και της εργασίας”.

Σε οικονομικό επίπεδο η Αθηναϊκή Χαρτοποιία, η οποία παρά την απαξίωση της (σ.σ. μηδενική προώθηση) κατέχει ακόμη και σήμερα πρώτη θέση σε αρκετές κατηγορίες προϊόντων είχε παρουσιάσει πωλήσεις ύψους 44,3 εκατ. ευρώ το 2014 με τα καθαρά αποτελέσματα να διαμορφώνονται σε ζημιές ύψους 5 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η περίπτωση της Softex έρχεται να προστεθεί στα λουκέτα που έχουν βάλει οι υπόλοιπες μεγάλες χαρτοβιομηχανίες της χώρας τα τελευταία χρόνια. Χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις είναι η Χαρτοποιία Θράκης (Diana) του Πάνου Ζερίτη, που κήρυξε πτώχευση το 2012 και η Delica στην Πάτρα που έκλεισε το 2013. Το 2002 είχε κλείσει και το εργοστάσιο της Softex στην Δράμα που απασχολούσε 600 εργαζόμενους.

Η Bolton Group έγινε μοναδικός μέτοχος της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας το 2002 μετά από την ιδιωτικοποίηση της κρατικοποιημένης επιχείρησης το 1999. Όπως αποκαλύφθηκε μόλις πέρυσι η συναλλαγή αυτή έγινε μέσα από ένα “διάδρομο” επιχειρήσεων στο Λουξεμβούργο ώστε ο όμιλος να πετύχει σημαντικές φοροαπαλλαγές. Η Bolton η οποία ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του ’40 στην Ιταλία σαν τοπική εταιρεία διανομής έχει εξελιχθεί σε διεθνή κολοσσό με σήματα όπως Rio Mare, Neutro Roberts, UHU, Overlay, Merito, Omino Bianco κ.α..

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *