26/04/2024

Έτσι ψήνουμε αρνί το Πάσχα! Γιατί όμως υπάρχει αυτό το έθιμο;

0

Κυριακή του Πάσχα, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το πιο γνωστό έθιμο: Το σούβλισμα του αρνιού. Είναι ένα έθιμο που τηρείται στα περισσότερα σπίτια και, όσοι νήστεψαν την Σαρακοστή, ανυπομονούν να έρθει αυτή η μέρα.

Γιατί, όμως, έχει καθιερωθεί αυτή η –αρκετά βίαιη- παράδοση;

Αρχικά, συμβολίζεται η αγνότητα του Χριστού. Ο Ιωάννης ο Βαπτιστής ήταν εκείνος που τον αποκάλεσε αμνό του Θεού που θα πάρει στις πλάτες του τις αμαρτίες του κόσμου.

Τις ρίζες του εθίμου, όμως, μπορούμε να τις βρούμε και στην Παλαιά Διαθήκη. Η λέξη Πάσχα, σημαίνει πέρασμα στα εβραϊκά, και αναφέρεται στη διέλευση του Μωυσή και των Εβραίων από τη σκλαβιά στην ελευθερία, όταν διέσχισαν την Ερυθρά Θάλασσα. Το βράδυ πριν ξεκινήσουν την έξοδό τους από την Αίγυπτο, ο Θεός είχε προστάξει κάθε οικογένεια να σφάξει ένα αρνί, και με το αίμα του να βάψει την πόρτα του σπιτιού. Με αυτόν τον τρόπο, οι Άγγελοι θα ήξεραν ποιους να προστατεύσουν – οι υπόλοιποι θα έχαναν τον πρωτότοκό τους. Στη συνέχεια, θα έπρεπε να φάνε εκείνο τον αμνό χωρίς να σπάσουν τα κόκαλά του, μαζί με άζυμο ψωμί και πικρά χόρτα.

Σήμερα, σε ορισμένα μέρη της Ελλάδας το κρέας καθαγιάζεται και μοιράζεται στους πιστούς.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *