16/04/2024

Mediterranean Climate House στην Ταγγέρη, Μαρόκο

0

 

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη Συνάντηση για την Ίδρυση του “Μεγάρου της Κλιματικής Αλλαγής” στην Μεσόγειο (Mediterranean Climate House), στην Ταγγέρη στο Μαρόκο.

Για τρείς ημέρες 14-15-16 Δεκεμβρίου 2017 συγκεντρώθησαν πάνω από 360 σύνεδροι από 20 χώρες της Μεσογείου, 200 κύρια δίκτυα και οργανισμοί εκπροσωπώντας περιφέρειες, πόλεις, ΜΚΟ, ερευνητικά κέντρα, για να καταθέσουν απόψεις, να ανταλλάξουν εμπειρίες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από την Κλιματική Αλλαγή.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, καλεσμένος από τους διοργανωτές εκπροσωπήθηκε από τον Εντεταλμένο Σύμβουλο αρμόδιο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Διεθνών Σχέσεων Δρ. Απόστολο Ε. Παπαφωτίου, ο οποίος στην εισήγηση του ανέφερε:

“Κύριοι Υπουργοί,

Κύριοι Περιφερειάρχες,

Κύριοι Σύνεδροι,

Θέλω να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση σας να παρευρεθώ στη σημαντική αυτή συνάντηση, στη φιλόξενη Ταγγέρη.

Σας μεταφέρω τους χαιρετισμούς και τις ευχές για καλή επιτυχία, του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κου. Πέτρου Τατούλη ο οποίος τελικά παρά την έντονη επιθυμία του δε μπόρεσε να έλθει.

Εκπροσωπώ την Περιφέρεια Πελοποννήσου, την πιο νότια χερσαία Περιφέρεια της Ελλάδος. Ίσως για μερικούς, στο Μαρόκο, ακούγεται ότι η Πελοπόννησος είναι μια απομακρυσμένη περιοχή.

Αλλά στη Μεσογειακή λεκάνη δεν υπάρχουν απομακρυσμένα μέρη. Όλοι είμαστε μέλη της ίδιας γειτονιάς με κοινούς στόχους και ανησυχίες. Αυτό διαπίστωσα από τη σημερινή μου επίσκεψη στο Μουσείο της Μεσογειακής Κληρονομιάς στο Kasbah Museum.

Εκεί παρουσιάζεται με ωραίο τρόπο η συλλογική μνήμη της Μεσογείου. Μέσα από τα εκθέματα του Μουσείου πιστοποιείται ότι η Ταγγέρη είναι κρίκος μεταξύ της Αφρικής και της Ευρώπης, μεταξύ των Περιφερειών του Ατλαντικού ωκεανού και της Μεσογειακής λεκάνης.

Το εμπόριο ένωνε τον κόσμο και έφερνε πιο κοντά διαφορετικούς πολιτισμούς και αντιλήψεις. Η παρουσία των Ελλήνων και του ελληνικού τρόπου ζωής είναι έντονη. Αυτό απεικονίζεται ακόμα στη μεγάλη ψηφιδωτή επί εδάφους παράσταση, σε δάπεδο ρωμαικής εποχής, που βρέθηκε στην περιοχή Volubilis, νότια της Ταγγέρης και φέρει το όνομα στα Λατινικά «Navigum Veneris» και απεικονίζει καθήμενη τη θεά Venus (Αφροδίτη) σε πλώρη πλοίου σε ήρεμη θάλασσα με συνοδεία νυμφών. Είναι η θεά Αφροδίτη των Ελλήνων γνωστή με το όνομα «Εύπλοια» (καλά ταξίδια) προστάτης των ασφαλών ταξιδιών.

Η ίδια η Αφροδίτη η «Εύπλοια» λατρευόταν με ιδιαίτερο τρόπο στο λιμάνι Κεγχρεών της (Αρχαίας) Κορίνθου, μεγάλη πόλη της Πελοποννήσου. Στο τέλος του Μαρτίου κάθε χρόνου, με το τέλος της χειμερινής περιόδου που ξανάρχιζαν τα ταξίδια, η έναρξη τους συνοδευόταν απο μία πανηγυρική τελετή όπου τα πλοία έβγαιναν από το λιμάνι ακολουθώντας το επί κεφαλής πλοίο της προστάτιδας Αφροδίτης.

Σε όλη τη μεσογειακή λεκάνη υπάρχει μεγάλη παράδοση σχέσεων και πολιτισμού με κοινά στοιχεία η οποία έρχεται από πολύ παλιά, από εκατοντάδες χρόνια πριν. Αυτή η ατμόσφαιρα της παράδοσης διαπιστώνεται και σήμερα σ’αυτό το χώρο. Συγκεντρωθήκαμε όλοι εδώ να δηλώσουμε την έντονη επιθυμία να εργασθούμε μαζί για να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις της Κλιματικής Αλλαγής.

Από τους παρευρισκόμενους διακρίνω πολλούς φίλους της Ελλάδος, μεταξύ αυτών, τον πρώην Υπουργό Δικαιοσύνης της Γαλλίας κ. Michel Vauzell πρώην Περιφερειάρχη της PACA (Προβηγκίας, Άλπεων & Κυανής Ακτής) και πρώην Πρόεδρο της Διαμεσογειακής Επιτροπής της CPMR (Δικτύου Παρακτίων Περιφερειών Ευρώπης). Ο κ. Vauzell είναι προσωπικός φίλος του κ. Τατούλη, φίλος της Ελλάδος και της Πελοποννήσου. Συμμετείχε στη Γενική Συνέλευση της Διαμεσογειακής Επιτροπής στο Ναύπλιο τον Ιούλιο του 2015, δείχνοντας την αλληλεγγύη προς το δοκιμαζόμενο Ελληνικό λαό σε εποχή πολύ δυσκολη για τη χώρα μου.

Το Μαρόκο όπως και η Ελλάδα, είναι δύο χώρες που έχουν μικρή συμμετοχή και ευθύνη στην Κλιματική Αλλαγή, παρόλα αυτά είναι υποχρεωμένες να δεχθούν τις συνέπειες της. Έτσι πρέπει να εργασθούμε όλοι μαζί, να μοιρασθούμε απόψεις, καλές πρακτικές και να κάνουμε συνδυασμένες και κοινές δραστηριότητες. Με αυτή την έννοια είναι ιδιαίτερα σημαντική η ίδρυση του «Μεγάρου της Κλιματικής Αλλαγής στη Μεσόγειο».

Μετά την επιτυχία του Cop22 του 2016 στο Μαρακές του Μαρόκου, το MedCop Κλιματικής Αλλαγής, η Περιφέρεια της Ταγγέρης “Tanger Tétouan El Hoceima” αποφάσισε την ίδρυση του θεσμού αυτού με ειδικούς στόχους την εξεύρεση χρηματοδοτικών εργαλείων, την ενίσχυση και χρηματοδότηση προγραμμάτων, την οικονομική υποστήριξη, την υιοθέτηση σχεδίων για προσαρμογή και μείωση. Ουσιαστικά είναι ένας χώρος για διαβούλευση, συζήτηση, συναίνεση, για να αντιμετωπισθούν οι συνέπειες με προτεραιότητα στη προσαρμογή, με συμμετοχή του Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα και επιστημονικών ιδρυμάτων. Φαίνεται οτι ήδη έχετε αρχίσει τον περιορισμό των συνεπειών με αντίστοιχα έργα.

Όπως για τον έλεγχο των προβλημάτων και την αντιμετώπιση της διάβρωσης των ακτών έχετε ήδη επέμβει με αντίστοιχους προβόλους καθέτους και παράλληλους στη θάλασσα. Αντίστοιχες επεμβάσεις πραγματοποιούμε και εμείς στην Πελοπόννησο.

Σε πολλές περιοχές της Πελοποννήσου το πρόβλημα είναι πολύ αυξημένο με ιδιαίτερα τοπικά χαρακτηριστικά. Στον Κορινθιακό κόλπο, στο βόρειο άκρο της περιφέρειας, ένας κόλπος με πολλά σεισμικά ρήγματα, ιδιαίτερα γνωρίσματα και μεγάλο βάθος 950 μ. τα φαινόμενα είναι έντονα και αποτελούν έκφραση ενός σύνθετου μηχανισμού που τα επί μέρους στοιχεία κινητοποιούνται από την Κλιματική Αλλαγή και έρχονται χρονικά πιο γρήγορα, όπως η κατολίσθηση πρανών του θαλάσσιου μετώπου, η διάβρωση των ακτών, η ένταση και η κατεύθυνση των ανέμων, το κυματικό κλίμα και άλλα.

Η Κλιματική Αλλαγή επιταχύνει την εμφάνιση πολλών από αυτών των φαινομένων και πιθανώς και τις σεισμικές δράσεις. Έτσι η αντιμετώπιση καθίσταται πιο δύσκολη και πιο δαπανηρή. Τα οικονομικά μεγέθη για την αντιμετώπιση αυτή, η οποία πρέπει να γίνει συνολικά σ’ όλο το θαλάσσιο μέτωπο, πρέπει να εξασφαλίζονται από ένα ειδικό ευρωπαϊκό ταμείο το οποίο θα αξιολογεί τις επεμβάσεις, θα τις εγκρίνει και θα τις στηρίζει οικονομικά. Η φετινή παρουσία αυξημένων σμηνών από μέδουσες στον Κορινθιακό κόλπο θεωρείται ότι είναι απόρροια αλλαγών του κλίματος και η αντιμετώπιση του είναι ακόμα ζητούμενο.

Θα μπορούσα να σας αναφέρω και άλλα πολλά όπως για τον κίνδυνο της ερημοποίησης και της υποβάθμισης του εδάφους. Όμως θα έχουμε το χρόνο στο τριήμερο για ένα γόνιμο διάλογο με δυνατότητα συνέργειας σε πολλά προγράμματα όπως για την αγροτική οικονομία, τις υποδομές, τον τουρισμό τα οποία υπό το πρίσμα των πυρκαγιών, μεταναστών, μετεωρολογικών φαινομένων αποκτούν ιδιαίτερη σημασία.

Ευελπιστούμε όλοι μαζί να συνεργαστούμε για τη σωτηρία της Μεσογείου, της μήτρας της ζωής, να προσαρμοστούμε στη νέα πραγματικότητα και να περιορίσουμε τις συνέπειες της Κλιματικής Αλλαγής όπου είναι δυνατόν.”

Δρ. Απόστολος Ε. Παπαφωτίου

Εντεταλμένος Σύμβουλος Πελοποννήσου

Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π.

Οικονομολόγος Ε.Κ.Π.Α.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *