20/06/2024

Loutrakitv.gr: Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι δεν θα γίνει το αιολικό «πάρκο» στους Αγίους Θεοδώρους ;

0

Στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο ακούσαμε τοποθετήσεις που ξεκάθαρα τάσσονται κατά της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών στους Αγίους Θεοδώρους και κατά της δημιουργίας του αιολικού «πάρκου», που μόνο η λέξη πάρκο είναι τραγελαφικά αταίριαστη όταν μιλαμε για κακόγουστα μεταλλικά κατασκευάσματα – τερατουργήματα της τεχνολογίας που τους προσδίδουν έναν οικολογικό χαρακτήρα. Να, ξέρετε : οι ανεμογεννήτριες θα  σώσουν το περιβάλλον, το οποίο  περιβάλλον στην ουσία το καταστρέφουν αλλοιώνοντας το μικροκλίμα μιας ήδη επιβαρημένης οικολογικά περιοχής με τα εργοστάσια, την Motor Oil και φυσικά την μονάδα αποθήκευσης και αεριοποίησης του φυσικού αερίου σε θαλάσσιο χώρο.

Ως γνωστόν μετά απο 25 χρόνια θα τις εγκαταλείψουν επειδή θα είναι ασύμφορη η απομάκρυνση τους, για να μην πούμε πόσα δέντρα πρέπει να κοπούν (ή να καούν) και πόσο  τσιμέντο πρέπει να πέσει για να γίνουν δρόμοι για να μεταφερθούν αυτά τα τέρατα προκειμένου να τοποθετηθούν.

Προσωπικά θεωρώ δεδομένο ότι θα γίνει αυτή η εγκατάσταση και μακάρι να διαψευστώ. Ωστόσο θαυμάζω τους ανθρώπους που αγωνίζονται για τα δίκαια αιτήματά τους και για ένα καλύτερο αύριο, είμαι όμως ρεαλίστρια σε βαθμό πεσιμισμού. Κι έτσι ρωτάω:

Τι σας κάνει  να πιστεύετε ότι η εκάστοτε εταιρεία δεν θα προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδίου της;

Το ότι το Δημοτικό Συμβούλιο είναι αντίθετο;

Μα αντίθετο ήταν τόσα χρόνια κι αυτό δεν εμπόδισε την ενδιαφερόμενη εταιρεία , σύμφωνα με το επίμαχο δημοσίευμα, στις 19/4/2024 να λάβει  από τη ΡΑΑΕΥ τη Βεβαίωση Παραγωγού Ειδικών Έργων για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικό σταθμό, εγκατεστημένης ισχύος 298,2 MW.

Το ότι η κοινωνία και οι κάτοικοι είναι αντίθετοι;
Μα ξέρετε κάποια περιοχή που να καλωσόρισε ένα τέτοιο εξάμβλωμα ; Παντού οι κάτοικοι διατρανώνουν την αντίθεση τους. Τι θα πει η εκάστοτε εταιρεία παραγωγής ενέργειας; «Έχετε δίκιο, δεν βαριέσαι, ας χάσω κάτι εκατομμύρια αλλά να μην σας στεναχωρήσω»;

Το να βάλουμε μέσον έναν Υφυπουργό που έχουμε εδώ «δικό μας»;
Μα ο σχετικός Υφυπουργός είναι Υφυπουργός στο Υπουργείο Περιβάλλοντος  και Ενέργειας. Τι απο τα δυο θα απαρνηθεί; Την ιδιότητα του Υπουργείου του  ή το συμφέρον της τοπικής κοινωνίας; Το πιο πιθανό είναι να επιχειρήσει ο ίδιος ή μέσω των δημοτικών προσώπων επιρροής του να πείσει την κοινωνία ότι το συμφέρον της ταυτίζεται με την ιδιότητα του Υπουργείου του, σε απλά ελληνικά ότι οι ανεμογεννήτριες δεν βλάπτουν.
Όσο για τους πολιτικούς της τοπικής αυτοδιοίκησης που παλεύουν να μη γίνουν οι ανεμογεννήτριες, κάποια ανωτέρα βία θα φταίει και παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες τελικά, τι κρίμα, θα αποτύχουν διότι είναι πάνω από τις δυνάμεις τους. Μόνο που ο πολιτικός οφείλει να είναι διορατικός και να μην εκπλήσσεται όταν ενημερώνεται απο τον τύπο για κάτι που δεν γνώριζε ότι είναι σε εξέλιξη. Εκτός αν το γνώριζε.

Αλλά τι ανησυχούμε; Στην περιοχή μας θα έχουμε την κοιλάδα υδρογόνου της Motor Oil και το αιολικό πάρκο της Τερνα. Πόση αγαλλίαση πλημμυρίζει  την ψυχή διαβάζοντας για κοιλάδα και πάρκο. Θα μας φτιάξουν έναν παραδεισένιο τόπο κι εμείς διαμαρτυρόμαστε που κάηκαν εκεί κάτι δέντρα. Μα πόσο αχάριστοι γινόμαστε καμιά φορά ….

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *