Loutrakitv.gr: Συνέντευξη της Υποψήφιας Βουλευτή του ΚΚΕ στον Νομό Κορινθίας Κικής Νανοπούλου

Η Υποψήφια Βουλευτής του ΚΚΕ  Κική Νανοπούλου  σε μία αποκλειστική συνέντευξη στο loutrakitv.gr  ξεδιπλώνει τις θέσεις του κόμματος και απαντά σε ερωτήματα που αφορούν τους κατοίκους της Κορινθίας που θέλουν να έχουν μια ολοκληρωμένη εικόνα, λίγο πριν την κάλπη.


Πως μπορεί να εκμεταλλευτεί το ΚΚΕ την απλή αναλογική και αν βλέπετε σημεία σύγκλισης με άλλα κόμματα; 

Ως Κόμμα πάντα ήμασταν υπέρ της απλής αναλογικής θεωρώντας ότι μπορεί να αποτυπωθεί καλύτερα η ψήφος του λαού. Αυτό όμως δεν έχει να κάνει σε τίποτα με τη θέση μας για συμμετοχή ή ανοχή σε μία κυβέρνηση.

Καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε ότι ότι ερχόταν σαν νομοσχέδιο στη βουλή που θα ανακούφιζε τα εργατικά λαϊκά στρώματα το ΚΚΕ το υπερψήφιζε. Αυτά όμως ήταν σταγόνες στον ωκεανό μπροστά στα αντιλαϊκά νομοσχέδια που περνούσαν. 

Όλοι ξέρουμε πια, από τη μεγάλη πείρα μας με όσους κυβέρνησαν έως σήμερα πως τίποτα δεν έχει αλλάξει, αλλά και τίποτα δεν είναι όπως παλιά! Τίποτα δεν έχει αλλάξει στη στρατηγική της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και των υπολοίπων. Μπορεί να ξεκινούν από διαφορετική αφετηρία, να κάνουν ορισμένες παρακάμψεις, ο προορισμός, όμως, παραμένει ο ίδιος για όλους:

Τα αδηφάγα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου που για τον λαό αφήνει μόνο τα αποφάγια και τη μιζέρια.

Με αυτό το κριτήριο έχουν διαμορφώσει τα προγράμματά τους, γ’ αυτό οι τίτλοι στα περιεχόμενα, είναι ίδιοι. Με αυτή τη μεζούρα κοστολογούν τις υποτιθέμενες παροχές τους, για αυτό προσθέτουν πάντα ένα “αν”. «Αν» αντέχει η καπιταλιστική οικονομία, «αν δεν διαταράσσεται η δημοσιονομική ισορροπία»… και βάλε. Μετράνε τις ανάγκες του λαού και επειδή λένε ότι κοστίζουν πολύ, τις έχουν ήδη διαγράψει. Τις έχει προ πολλού διαγράψει το σάπιο σύστημα της εκμετάλλευσης που βολοδέρνει στα αδιέξοδά του, γι’ αυτό γίνεται όλο και χειρότερο για τον λαό… Κι ας λένε ό,τι θέλουν ο Μητσοτάκης, ο Τσίπρας και από κοντά και ο Ανδρουλάκης. Ό,τι και να πουν, όπως κι αν τα πουν, οι εργαζόμενοι τους έχουν πάρει χαμπάρι…

Γι’ αυτό και ο κ. Τσίπρας ωρύεται ότι τον βάζουμε στο ίδιο τσουβάλι με τον Μητσοτάκη. Αλλά μόνος του μπήκε μέσα στο τσουβάλι, όταν ψήφισε το 3ο βάρβαρο μνημόνιο, κάνοντας χρήση της ανοχής που του πρόσφερε τότε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ… Κι όταν μετά ως αντιπολίτευση έβαζε πλάτη και ψήφιζε τα 200 αντιλαϊκά νομοσχέδια της ΝΔ.

Θα φτιάξουν κυβέρνηση, όπως έκαναν και στο παρελθόν, όταν το ΠΑΣΟΚ πήγε με τη ΝΔ και όλοι μαζί, πρώτα με το ΛΑΟΣ και μετά με τη ΔΗΜΑΡ, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ πήγε με τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ και μαζί με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ μας φόρτωσαν ένα τρίτο βάρβαρο μνημόνιο.

Θα ήταν προδοσία των θέσεων αν μπαίναμε σε μια τέτοια αντιλαϊκή κυβέρνηση. Κοιτάξτε να δείτε, είναι από τώρα «γνωστόν τοις πάσι» ότι, η όποια κυβέρνηση βγει, με όποιο πρόσημο και με όποια σύνθεση, θα είναι εξίσου αντιλαϊκή κυβέρνηση, θα είναι κυβέρνηση χειρότερη απ’ την προηγούμενη. Όπως χειρότερη από την προηγούμενη είναι κι αυτή η κυβέρνηση, η σημερινή. Όπως χειρότερη κυβέρνηση ήταν και η προηγούμενη απ’ αυτήν, των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σε σχέση με την προηγούμενη.

Ποιες θέσεις έχουν οι βουλευτές της Κορινθίας σε θέματα που αφορούν την Πελοπόννησο για την ανάπτυξη των βιομηχανιών (Motor oil, Fulgor κτλ), την αγροτιά, το μέλλον της νεολαίας στον τόπο μας; 

Ζούμε σε ένα νομό που είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα στο τι εννοούν τα άλλα κόμματα όταν μιλούν για ανάπτυξη. Και το πιο χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Motor oil. Το 2022 είχε ρεκόρ κερδών φτάνοντας τα 960 εκατομμύρια ευρώ . Την ίδια στιγμή 8 στις 10 οικογένειες δεν μπορούσαν να θερμάνουν επαρκώς το σπίτι τους ή έτρεμε το φυλλοκάρδι τους όταν ερχόταν ο λογαριασμός της ΔΕΗ ή σκεφτόντουσαν να πάνε μια βόλτα με το αμάξι λόγω της αύξησης της τιμής της βενζίνης. Και ακόμα χειρότερο γίνεται το πράγμα αν σκεφτεί κανείς ότι τα έσοδα του κράτους προέρχονται κατά 95% από τη δική μας φορολογία και μόνο 5% από τη φορολογία των ομίλων, παρά τα αμύθητα κέρδη τους.

Όσο αναφορά τους αγρότες εκτός από το πανάκριβο κόστος καλλιέργειας έχουν να αντιμετωπίσουν και την έλλειψη νερού. Βέβαια όχι μόνο οι αγρότες αλλά και στα σπίτια μας σε λίγο θα λέμε το νερό νεράκι. Και εδώ ζούμε μια τεράστια αντίθεση. Την ίδια ώρα που βιώνουμε αυτό το πρόβλημα μεγάλες επιχειρήσεις εμφιάλωσης νερού χτυπάνε τις γεωτρήσεις τους στην περιοχή της Στυμφαλίας.

Αυτά είναι μόνο κάποια από τα πολλά παραδείγματα που μπορούμε να πούμε. Εμείς λοιπόν στη δική τους ανάπτυξη απαντάμε με το σύνθημα που βροντοφώναξαν χιλιάδες νεολαίοι στις τεράστιες διαδηλώσεις για το προδιαγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη : « ΕΣΕΙΣ ΜΕΤΡΑΤΕ ΚΕΡΔΗ ΚΑΙ ΖΗΜΙΕΣ, ΕΜΕΙΣ ΜΕΤΡΑΜΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΖΩΕΣ»

Με αυτό το σύνθημα στο νου καλούμε και τους νέους και εδώ στο νομό μας να πάνε στη κάλπη και να ρίξουν δαγκωτό το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ.  Με ένα πιο δυνατό ΚΚΕ, να εκφράσει τη δίκαιη αγανάκτηση ενάντια στις κυβερνήσεις και στα κόμματα που της έχουν μαυρίσει τη ζωή.

Να γίνει το «αντίπαλο δέος» στην πολιτική τού «πάμε κι όπου βγει», να στείλει μήνυμα έντασης της πάλης για τα όνειρα και τις ανάγκες της.

Να δώσει όμως απάντηση και στην άθλια προσπάθεια εξαγοράς ψήφων, που είναι σε εξέλιξη από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε με προεκλογικά «pass» – καπαμά για όσους ενηλικιώνονται, είτε με πυροτέχνημα την κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

Τα «φύκια» δηλαδή που σερβίρουν στη νέα γενιά, την ίδια ώρα που με την πολιτική τους υπονομεύουν τα μορφωτικά και τα εργασιακά της δικαιώματα «από κούνια», κάνουν εμπόρευμα κάθε της ανάγκη.

Η πολιτική τους ευθύνεται για το γεγονός ότι σήμερα ένας νέος αναγκάζεται να ξεκινήσει τη ζωή του με μερική και περιστασιακή απασχόληση, με μισθό 330 ευρώ καθαρά για τον έναν στους τρεις εργαζόμενους που δουλεύει με μερική απασχόληση, στην πλειοψηφία τους νέοι.

Η πολιτική τους ευθύνεται για την πανάκριβη στέγη, για τις τεράστιες δυσκολίες που έχει σήμερα ένας νέος να σπουδάσει μακριά από την πόλη του, να ανοίξει τα φτερά του και να δημιουργήσει τη δική του ζωή, σε ένα δικό του σπίτι.

Κανένα συγχωροχάρτι λοιπόν στις κάλπες. Ο δικαιολογημένος θυμός, η οργή και η απογοήτευση της νέας γενιάς μπορούν να βρουν ελπιδοφόρα διέξοδο αν συναντηθούν με το ΚΚΕ, δυναμώνοντας την πάλη για να μην θυσιάζονται οι ανάγκες της στον βωμό του κέρδους.

Ούτως ή άλλως την πρώτη απάντηση της νεολαίας την πήραν. Όταν οι φοιτητές ανέδειξαν για δεύτερη φορά την ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ πρώτη δύναμη στα Πανεπιστήμια.

Γιατί κάποιος να ψηφίσει το ΚΚΕ και να μην εμπιστευτεί ξανά  τα ήδη δοκιμασμένα κόμματα; 

 Η ψήφος στο ΚΚΕ μένει στο ΚΚΕ, δεν μεταλλάσσεται, δεν εξαργυρώνεται, δεν παζαρεύεται. Η κάθε ψήφος στο ΚΚΕ την επόμενη μέρα θα κατατεθεί σε κάθε χώρο δουλειάς, για να αυξηθεί το μεροκάματο, για να μη γίνει καμιά απόλυση, για να υπογραφεί συλλογική σύμβαση.

Η κάθε ψήφος στο ΚΚΕ προσθέτει και έναν κρίκο στην ανθρώπινη αλυσίδα του αγώνα για την επιβίωση του αυτοαπασχολούμενου επαγγελματία, του βιοπαλαιστή αγρότη. Μεγαλώνει την ανθρώπινη αλυσίδα της αλληλεγγύης, για να μη χάσει το σπίτι της η λαϊκή οικογένεια, για να έχουν τα παιδιά της όλα τα απαραίτητα, τη μόρφωσή τους, την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, την άθλησή τους, τον πολιτισμό τους.

Η κάθε ψήφος στο ΚΚΕ θα μείνει στις επάλξεις του αγώνα, της υπεράσπισης του δίκιου, που «δεν βολεύεται με λιγότερο ουρανό». Άλλωστε αυτά τα 4 χρόνια, πολλές φορές ήμασταν όλοι εμείς μαζί στους δρόμους του αγώνα και αυτοί ήταν μόνοι τους στις καρέκλες της εξουσίας.

Πώς αλλιώς υπογράφτηκαν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς σε μια σειρά χώρους;

Πώς ακυρώθηκαν αντεργατικοί σχεδιασμοί της εργοδοσίας από τους εργαζόμενους της COSCO, της e-food, της ΛΑΡΚΟ;

Πώς μια σπίθα δημιούργησε ολόκληρες εστίες αντίστασης σε σημαντικούς χώρους και κλάδους δουλειάς, που έγιναν σημείο αναφοράς για όλη την εργατική τάξη;

Με σκληρό ταξικό ανυποχώρητο αγώνα και καθαρό το ότι, για να κερδίσουν οι εργάτες, πρέπει να χάσει το κεφάλαιο.

Πώς σώθηκαν λαϊκά σπίτια και ακυρώθηκαν πλειστηριασμοί και εξώσεις; Μήπως επιλέγοντας ανάμεσα σε σχέδια που έχουν στον πυρήνα τους τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και την κερδοφορία των funds, των κορακιών; ΟΧΙ! Σώθηκαν, όταν οι άνθρωποι απευθύνθηκαν στα σωματεία τους, στη γειτονιά, στους Κομμουνιστές βουλευτές και όλοι μαζί έδιωξαν με τις κλωτσιές τα κοράκια.

Πώς έμειναν στα χαρτιά άδικοι νόμοι και διατάξεις, όπως ο νόμος για τον περιορισμό των διαδηλώσεων του Χρυσοχοΐδη ή οι περισσότερες διατάξεις του νόμου Χατζηδάκη;

Πώς κατάφεραν οι φοιτητές να αποσυρθούν οι σκέψεις για είσοδο της αστυνομίας στα πανεπιστήμια;

Μήπως υπερψηφίζοντας το 50% των νόμων της ΝΔ, όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ ή το 70%, όπως έκανε το ΠΑΣΟΚ; Ή μήπως, περιμένοντας “να ωριμάσουν οι συνθήκες” και να έρθει μια άλλη «μούφα» δήθεν προοδευτική κυβέρνηση που θα καταργήσει αυτούς τους νόμους, όπως έκανε δήθεν και με τα μνημόνια;

Όχι. Τα κατάφερε ο αγωνιζόμενος λαός, χωρίς να περιμένει τίποτα από πάνω.

Τα κατάφερε, κοιτώντας εκεί που οργανώνεται η πάλη, στα σωματεία, στους συλλόγους, στις επιτροπές αγώνα.

Τα κατάφερε με καθημερινή μάχη κόντρα σε αυτή την βάρβαρη πολιτική και την καταστολή που τη συνοδεύει. Με ανυπακοή και απειθαρχία απέναντι σε άδικους νόμους. Βάζοντας μπροστά το δίκιο του. Και κάνοντας πράξη το “μόνο ο λαός σώζει τον λαό”.

Έτσι βελτιώνεται, λοιπόν, η ζωή μας άμεσα. Και όλα αυτά τα παραδείγματα έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: ότι οι κομμουνιστές έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους. Ήταν ο νους, η καρδιά και ο οργανωτής αυτών των αγώνων.

Με πιο δυνατό ΚΚΕ αυτοί οι αγώνες μπορούν να δυναμώσουν ακόμα περισσότερο, να γίνουν πιο αποτελεσματικοί. Εκεί στην πρώτη γραμμή σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά, παντού όπου δίνεται μια μάχη του λαού μας θα βρίσκονται και οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Και επειδή είμαστε περήφανοι για τους υποψήφιους βουλευτές μας θα σας αναφέρω μόνο ένα παράδειγμα από χθεσινή περιοδεία του Γ.Στεφανάκη, υποψήφιου βουλευτή Επικρατείας και προέδρου του Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού Αττικής σε ξενοδοχείο στην Ζάκυνθο. Όταν οι εργαζόμενοι μετέφεραν στο κλιμάκιο την αγανάκτησή τους για την έλλειψη ζεστού νερού, ακόμα και κλιματισμού, αλλά και για την ποιότητα του φαγητού, η αντίδραση ήταν ακαριαία. «Πάμε τώρα όλοι μαζί στο αφεντικό!»: Αυτή ήταν η άμεση απάντηση του κλιμακίου του ΚΚΕ. Όλοι μαζί πήγαν στη διεύθυνση, όπου απαίτησαν και επέβαλαν μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών για τους εργαζόμενους, αλλά απέσπασαν και δεσμεύσεις για όλα τα σχετικά προβλήματα του προσωπικού.

Αλλά και εδώ στην Κορινθία όλοι οι υποψήφιοι βουλευτές έχουν δώσει τα διαπιστευτήρια τους στους χώρους που δουλεύουν , που δραστηριοποιούνται.  Μέσα από τα σωματεία τους, τους συλλόγους γονέων, άλλους φορείς πρωτοστάτησαν στους αγώνες για το μεροκάματο, για τη σύνταξη, για ασφαλή σχολεία κ.α.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published.