«Κάθε κρίση δημιουργεί και μία ευκαιρία. Είναι στο χέρι σας να αλλάξετε την κατάσταση», σημείωσε ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της Google Έρικ Σμιτ προτρέποντας για την ανάδειξη της Ελλάδας σε μία «Μέκκα της τεχνολογίας».
Μιλώντας στο Μέγαρο Μουσικής, ως προσκεκλημένος των εκδηλώσεων Megaron Plus, λίγο μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου, ο “Mr Google” σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση κάνει πολλά για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ωστόσο, εξέφρασε την πεποίθηση ότι χρειάζονται περισσότερα.
«Τα καλά νέα είναι μπροστά σας», διεμήνυσε ο κ. Σμιτ στο κοινό, αφού ευχαρίστησε την Ελλάδα για την ιστορική συνδρομή της στο βασικό εργαλείο της Google: τα Μαθηματικά. Να σημειωθεί ότι προέκρινε τον περιορισμό της γραφειοκρατίας ως επιτακτική ανάγκη για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
«Ιδέες – πρόσβαση σε κεφάλαια – εξάλειψη εμποδίων», είναι το τρίπτυχο το οποίο προέταξε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι η Google επιθυμεί επιτυχημένες ελληνικές εταιρείες τεχνολογίας οι οποίες θα αποκτήσουν διεθνή δραστηριότητα.
Χαρακτήρισε δε την ελληνική ομάδα της Google ως μία από τις πιο αναπτυσσόμενες και, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε ότι η επίσκεψή του στην Αθήνα περιέλαβε και διαβουλεύσειςγια την πιθανή περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας στην Ελλάδα, αν και δεν αναφέρθηκε σε κάτι πιο συγκεκριμένο.
Ερωτηθείς αναφορικά με τις αιτιάσεις ευρωπαϊκών θεσμών προς τη Google, περί παραβιάσεων της πολιτικής προσωπικών δεδομένων των χρηστών, δήλωσε ότι η εταιρεία σέβεται την ιδιωτικότητα των πολιτών, η οποία άλλωστε -όπως είπε- είναι προϋπόθεση για την εμπιστοσύνη του κοινού:
«Η ιδιωτικότητα και η ασφάλεια είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες. Η πρώτη αφορά τον ίδιο τον χρήστη, καθώς εκείνος επιλέγει πόση πληροφορία θα παράσχει κάθε φορά. Η δεύτερη αφορά εμάς, και φροντίζουμε γι’ αυτό».
Ο Ερικ Σμιτ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μικρής κλίμακας επενδύσεων από την πλευρά της Google στη χώρα μας, μέσω της δημιουργία ενός campus εκκόλαψης τεχνολογικών startups, όπως αυτά που λειτουργεί ο Κολοσσός των διαδικτυακών υπηρεσιών στο Λονδίνο και το Τελ Αβίβ. «Τα συζητάμε όλα»,απάντησε ο Ερικ Σμιτ. Κάτι το οποίο φέρεται να τόνισε και προς τον Ελληνα πρωθυπουργό.
Ο πρόεδρος της Google επικεντρώθηκε στο πρόβλημα της ανεργίας και ειδικά μεταξύ των νέων, αφιερώνοντας το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του στο πως η τεχνολογική ανάπτυξη μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, παρά τον δεδομένο φόβο των περισσοτέρων ανθρώπων – ιδιαίτερα στο παρελθόν – για το αντίθετο.
«Η παγκοσμιοποίηση και η διασύνδεση οδηγεί την αγορά εργασίας στα άκρα. Πολλά επαγγέλματα καταργήθηκαν με τη χρήση των υπολογιστών. Το πρόβλημα της ανεργίας μπορεί, όμως, να αντιμετωπιστεί συστηματικά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Και η τεχνολογία ωθεί προς αυτή την κατεύθυνση». Επισήμανε, μάλιστα, πως αν και πολλοί λένε ότι η τεχνολογία μειώνει τις αναγκαίες θέσεις εργασίας, οι αριθμοί διαφωνούν: «Μια θέση εργασίας στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας δημιουργεί πέντε νέες θέσεις εργασίας μακριά από την πόλη», υποστήριξε.
Ακόμη, εξηγώντας το πως βλέπει το μέλλον, προέβλεψε ότι η οικονομία της γνώσης θα δώσει τη θέση της σε μια ανθρωποκεντρική οικονομία της δημιουργικότητας. «Η τεχνολογία αλλάζει τον τρόπο που σκεφτόμαστε. Δεν υπάρχει όριο στην ανθρώπινη δημιουργικότητα. Το να εργαζόμαστε με υπολογιστές έξυπνες μηχανές μας κάνει πιο παραγωγικούς. Ο πυρήνας της παγκοσμιοποίησης είναι ότι δεν υπάρχει άλλος πλανήτης να μετοικίσουμε. Ετσι, το μέλλον είναι η διασύνδεση», τόνισε ο Ερικ Σμιτ.
Πηγή: Star.gr