22/11/2024

Aνασχηματισμός, εκλογές, κυβέρνηση ειδικού σκοπού

0

imageΝτόμινο πολιτικών εξελίξεων στο εσωτερικό της χώρας αναμένεται να προκαλέσει η μαραθώνια Σύνοδος Κορυφής που ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες. Ο Αλέξης Τσίπρας τις επόμενες 72 ώρες πρέπει να «περάσει» από τη Βουλή το σκληρό πακέτο των προαπαιτούμενων μέτρων και να αντιμετωπίσει το μέτωπο που έχει διαμορφωθεί στο εσωτερικό του κόμματος και της κυβέρνησης με τις διαρροές 17 βουλευτών από την πρόσφατη ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για την παροχή εξουσιοδότησης στην ελληνική αντιπροσωπεία να διαπραγματευτεί με τους δανειστές η οποία εξασφάλισε 251 ψήφους από το σύνολο των 300 της εθνικής αντιπροσωπείας.

Αύριο στις 8 το πρωί συνεδριάζει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ενώ σήμερα στις 4 με 5 το απόγευμα συναντάται με κυβερνητικά στελέχη του κόμματος και ίσως με τον Πάνο Καμμένο.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη δοθεί εντολή από το Μέγαρο Μαξίμου για να ξεκινήσει η προεργασία των νομοσχεδίων με τα προαπαιτούμενα μέτρα που θα κατατεθούν και θα ψηφιστούν στην βουλή μέχρι και την Τετάρτη όπως έχει αποφασιστεί στην Σύνοδο Κορυφής.

Όπως αναφέρουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να «κλειδώσει» η συμφωνία και για τον λόγο αυτό επισπεύδονται οι διαδικασίες για την κατάθεση νομοσχεδίων που περιλαμβάνουν ένα σημαντικό τμήμα από τα προαπαιτούμενα μέτρα τα οποία αφορούν: την αλλαγή του φορολογικού συστήματος, τις παρεμβάσεις στο ΦΠΑ, την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων στο ασφαλιστικό, την διασφάλιση της ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ καθώς και την εφαρμογή αυτόματων περικοπών στην περίπτωση της μη επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων.

Πρώτα τα μέτρα

Η ψήφιση των νομοσχεδίων αποτελεί το διαβατήριο για την συμφωνία ή αλλιώς τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης όπως τα χαρακτήρισαν ξένοι αξιωματούχοι, προκειμένου η Ελλάδα να λάβει χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση της έλλειψης ρευστότητας και την καταβολή των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας (ΔΝΤ, ΕΚΤ) Η διαφοροποίηση 17 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των οποίων και δύο υπουργοί οι κ.κ. Λαφαζάνης και Στρατούλης από την γραμμή της κυβέρνησης στην πρόσφατη ψηφοφορία στην Βουλή αλλά και η γνωστοποίηση ότι δεν θα ψηφίσουν τα μέτρα που περιλαμβάνονταν στην πρόταση της ελληνικής πλευράς από 20 ακόμα βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, προκαλεί πονοκέφαλο στο Μέγαρο Μαξίμου για την έκβαση των κρίσιμων ψηφοφοριών που θα ακολουθήσουν για τα προαπαιτούμενα μέτρα.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης το αργότερο μέχρι την Τετάρτη προκειμένου να αντικαταστήσει τους υπουργούς Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Π. Λαφαζάνη και τον αν. Υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Δ. Στρατούλη που διαφοροποιήθηκαν από την κυβερνητική γραμμή. Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν ότι πρώτο μέλημα της κυβέρνησης είναι η επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές και για τον λόγο αυτό θα προηγηθούν οι ψηφοφορίες των μέτρων στην βουλή.

Σε κάθε περίπτωση η σημερινή απόφαση που λήφθηκε στις Βρυξέλλες καθορίζει σε απόλυτο βαθμό τις εξελίξεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Το Μέγαρο Μαξίμου απορρίπτει τα σενάρια για δημιουργία κυβέρνησης ειδικού σκοπού προκειμένου να φέρει σε πέρας την ψήφιση των μέτρων και να υλοποιήσει το πρόγραμμα. Κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν ότι ο Πρωθυπουργός δεν έγινε κοινωνός μίας αντίστοιχης πρότασης από τους εταίρους στις Βρυξέλλες παρά το γεγονός ότι υπήρχαν πληροφορίες που ανέφεραν ότι οι Γερμανοί πίεζαν για την δημιουργία κυβέρνησης ειδικού σκοπού από τεχνοκράτες , τριετούς διάρκειας.

Το Μαξίμου διαμηνύει ότι απορρίπτει τος σενάριο της κυβέρνησης ειδικού σκοπού σημειώνοντας ότι υπάρχει εκλεγμένη κυβέρνηση από τον ελληνικό λαό και είναι αυτή των ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ. Παρά το γεγονός ότι τόσο το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι όσο και η ΝΔ έχουν εκφράσει την πρόθεση να στηρίξουν τις κυβερνητικές επιλογές ένα ανταποκρίνονται στο πλαίσιο της συμφωνίας των πολιτικών αρχηγών, ο μεγάλος πονοκέφαλος του Αλέξη Τσίπρα είναι η εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής του ομάδας.

40 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κόντρα στην κυβέρνηση

Εκτός των 35 βουλευτών, οι περισσότεροι εκ των οποίων να προέρχονται από την τάση της Αριστερής Πλατφόρμας, αναμένεται ότι ακολουθούν και άλλα μέλη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αυξάνοντας τον αριθμό των διαφωνούντων. Την ίδια στιγμή στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί σύγχυση για την στάση της ελληνικής πλευράς καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει άμεσα λύση, 32 βουλευτές διαφοροποιούνται από το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην βουλή ενώ η Αυγή με σημερινό πρωτοσέλιδό της ανεβάζει τους τόνους κατά των Γερμανών αναφέροντας: «Η Γερμανία ξαναδιαλύει την Ευρώπη για 3η φορά σε 100 χρόνια, Η Ελλάδα δεν πρέπει να το δεχτεί». Όμως η αύξηση των διαφοροποιήσεων στο κυβερνητικό στρατόπεδο θέτει υπό αμφισβήτηση την δεδηλωμένη για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ και ο Αλέξης Τσίπρας δέχεται εισηγήσεις να αναλάβει πρωτοβουλίες για την επίλυση του θέματος.

Ο πρωθυπουργός ενδέχεται να αντιμετωπίσει το φαινόμενο να καταψηφίσουν περισσότεροι των 40 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ τα μέτρα που θα εισηγηθεί η κυβέρνηση με αποτέλεσμα να χαθεί η δεδηλωμένη. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο υπάρχουν σενάρια για την δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας με την συμμετοχή ΠΑΣΟΚ, Ποταμιού και ΝΔ. Από το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα είναι επικεφαλής σε ένα κυβερνητικό σχήμα με αυτά τα χαρακτηριστικά. Παράλληλα τονίζουν ότι ο αναμενόμενος ανασχηματισμός μπορεί να περιλαμβάνει προσωπικότητες και τεχνοκράτες από τον χώρο της Αριστεράς.

Ανασχηματισμός

Ο κ. Τσίπρας με τον ανασχηματισμό θα επιδιώξει να δημιουργήσει ένα ευέλικτο σχήμα από πρόσωπα που θα προέρχονται από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να ανταποκριθούν με επάρκεια στις απαιτήσεις των νέων μέτρων. Σύμφωνα με πληροφορίες τον δρόμο της εξόδου θα δουν οι κ.κ. Δρίτσας, Χριστοδουλοπούλου, Κουρουμπλής και Χουντής ενώ αναμένεται να γίνει …ανασχηματισμός και στο Πρωθυπουργικό γραφείο. Τέλος το Μέγαρο Μαξίμου ήδη επεξεργάζεται σενάρια εκλογών το Φθινόπωρο προκειμένου η κυβέρνηση να ολοκληρώσει την ψήφιση μέτρων για την εφαρμογή της συμφωνίας. Υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος ανέφερε στο The TOC ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν φέρεται διατεθειμένος να καλέσει το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι να συμμετέχουν στην κυβέρνηση παρά το γεγονός ότι και τα δύο κόμματα δεν φέρονται διατεθειμένα να συμμετέχουν με πολιτικά στελέχη στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα αλλά θα μπορούσαν να προτείνουν προσωπικότητες στο πλαίσιο της στήριξης που παρέχουν στην κυβέρνηση με στόχο την επίτευξη συμφωνίας και υλοποίησης των προαπαιτούμενων μέτρων.

Παράλληλα οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει – όσο αντέξει- την συνεργασία με τους ΑΝΕΛ. «Αναμένουμε ότι και τα υπόλοιπα κόμματα του φιλοευρωπαϊκού τόξου θα στηρίξουν στην βουλή τις επιλογές της κυβέρνησης σχετικά με την συμφωνία με τους δανειστές. Δεν πιστεύω ότι θα αμφισβητήσουν την πρόσφατα εκλεγμένη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και την απόφαση της λαϊκής ετυμηγορίας αφού κάτι τέτοιο θα αντιστρατευόταν την λαϊκή βούληση. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει με την συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, όσο αυτή περπατήσει…», αναφέρει με νόημα η ίδια πηγή αφήνοντας να εννοηθεί ότι οποιαδήποτε άλλη επιλογή είναι αντισυνταγματική και ανατρέπει την απόφαση του λαού.

Το κόμμα παίρνει το όπλο του για τους διαφωνούντες

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό της κυβέρνησης για το θέμα των διαφωνούντων θα δραστηριοποιηθεί το κόμμα με συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας που θα εξετάσει τις περιπτώσεις μία προς μία και θα συζητήσει το ενδεχόμενο της επιβολής πειθαρχικών μέτρων, στην βάση του κώδικα δεοντολογίας που έχουν υπογράψει προεκλογικά οι βουλευτές με το κόμμα. Ήδη κυβερνητικά στελέχη μετακξύ των οποίων ο Γ. Σταθάκης και ο Δ. Μαρδας έχουν υπαινιχθεί ότι θα πρέπει να παραιτηθούν και να παραδώσουν τις έδρες τους όσοι διαφωνούν με τις κυβερνητικές επιλογές. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πέντε βουλευτές σκέφτονται να καταθέσουν τις παραιτήσεις τους τις επόμενες ώρες. Πρόκειται για την βουλευτή επικρατείας Αγ. Κυρίτση που ψήφισε παρών στην ψηφοφορία αλλά και οι βουλευτές της ΚΟΕ Δ. Κοδέλας, Β. Χατζηλάμπρου Ελένη Σωτηρίου και Β. Κυριακάκης οι οποίοι απείχαν από την ψηφοφορία. Με βάση τις παραιτήσεις των πέντε βουλευτών θα ασκηθούν πιέσεις και στους άλλους βουλευτές που έχουν διαφωνήσει όπως η Ραχήλ Μακρή, η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Για την Πρόεδρο της Βουλής η κυβέρνηση και το κόμμα αναμένεται να αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλίες για την αντικατάστασή της ιδίως μετά την πληροφορία ότι αρνείται να παραιτηθεί. Εάν δεν παραιτηθεί από την θέση της τότε το Μέγαρο Μαξίμου φέρεται διατεθειμένο να καταθέσει μομφή κατά της Προέδρου της Βουλής με αίτημα την αντικατάστασή της από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ εντός των επόμενων ημερών. Ο πρωθυπουργός θέλει να δείξει με την κίνηση αυτή ότι δεν σκοπεύει να κρυφτεί πίσω από άλλα κόμματα ή πρωτοβουλίες και να θέσει το ζήτημα αντικατάστασης της κ. Κωνσταντοπούλου.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *