Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Τα συντριβάνια «χορεύουν»
Στις 14 Ιουλίου στις 21.30, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος(ΚΠΙΣΝ), σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ) παρουσιάζουν για πρώτη φορά στην πλήρη της μορφή τη φαντασμαγορική υδάτινη εγκατάσταση που έχει τοποθετηθεί στο Κανάλι, χάρη στην πρωτοβουλία και χρηματοδότηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).
Στην ειδική αυτή εκδήλωση, η Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, σε μουσική διεύθυνση Ηλία Βουδούρη, θα παρουσιάσει ζωντανά στην Αγορά μουσικά κομμάτια πάνω στα οποία έχουν βασιστεί και σχεδιαστεί χορογραφίες των σιντριβανιών, ειδικά για το ΚΠΙΣΝ.
- Γιώργος Κουμεντάκης, Serra (ηλεκτροακουστική εγκατάσταση)
- Antonín Dvořák, Furiant, χορός αρ.1 σε ντο μείζονα, από τους Σλαβικούς χορούς, έργο 46 (Ορχήστρα ΕΛΣ)
- George Bizet, Habanera, από την Σουίτα Κάρμεν, αρ.2 (Ορχήστρα ΕΛΣ)
- Νίκος Σκαλκώτας, Ηπειρώτικος χορός (Ser. I/4), από τους 36 Ελληνικούς χορούς (Ορχήστρα ΕΛΣ)
- Μάνος Χατζιδάκις, Χορός με τη σκιά μου, από το Χαμόγελο της Τζοκόντας (Ορχήστρα ΕΛΣ)
- Dmitri Shostakovich, Βαλς II, από την Σουίτα Τζαζ αρ. 2 (Ορχήστρα ΕΛΣ)
Σε περίπτωση δυνατού αέρα ή δυσμενών καιρικών συνθηκών η εκδήλωση θα μεταφερθεί σε άλλη ημερομηνία.
Η υδάτινη εγκατάσταση στο Κανάλι του ΚΠΙΣΝ περιλαμβάνει ένα σύμπλεγμα από 59 κατακόρυφους πίδακες, οι οποίοι συμβαδίζουν με την αρχιτεκτονική του κτιριακού συγκροτήματος που σχεδίασε το Renzo Piano Building Workshop, σε συνδυασμό με 10 περιστρεφόμενα σιντριβάνια. Οι πίδακες, τοποθετημένοι στο ύψος της Αγοράς, δημιουργούν ένα φαντασμαγορικό αξιοθέατο τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας, όσο και της νύχτας. Η εγκατάσταση είναι εξοπλισμένη με υποβρύχια LED φώτα τελευταίας τεχνολογίας.
Από τις 15 Ιουλίου θα ξεκινήσουν και τα προγραμματισμένα water shows βασισμένα στις παραπάνω χορογραφίες, τα οποία θα πραγματοποιούνται σε καθημερινή βάση. Το πρόγραμμα θα είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του ΚΠΙΣΝ, SNFCC.org.
Υπενθυμίζεται ότι το Κανάλι, ένα από τα χαρακτηριστικότερα στοιχεία του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, δημιουργήθηκε με στόχο τον επαναπροσδιορισμό της σχέσης της περιοχής με τη θάλασσα, όχι μόνο ως προς τη θέα, αλλά και ως προς τη φυσική της παρουσία στο χώρο. Έχει μήκος 400 μέτρα, πλάτος 30 μέτρα και βάθος από 70 έως 150 εκατοστά.
Το Κανάλι τροφοδοτείται με νερό από τη θάλασσα, το οποίο και επιστρέφει σε αυτή σε συνεχόμενη ροή. Δεν έχει αποκλειστικά αρχιτεκτονικό χαρακτήρα αλλά και λειτουργικό, ως αντιπλημμυρικό έργο, ενώ φιλοξενεί σε εβδομαδιαία βάση και μαθήματα ιστιοπλοΐας και καγιάκ για παιδιά και ενήλικες, για τα οποία έχει υπάρξει πρόβλεψη ώστε να συνυπάρχουν με την εγκατάσταση των πιδάκων.
Η εκδήλωση αυτή όσο και η εγκατάσταση των πιδάκων κατέστη εφικτή χάρη στην πρωτοβουλία και χρηματοδότηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Υπενθυμίζεται πως ο σχεδιασμός, η κατασκευή και ο πλήρης εξοπλισμός του ΚΠΙΣΝ αποτελεί τη μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά του ΙΣΝ. Τον Φεβρουάριο 2017, με την ολοκλήρωση της κατασκευής του το ΙΣΝ παρέδωσε το ΚΠΙΣΝ στην Ελληνική Πολιτεία, τον νόμιμο ιδιοκτήτη του έργου. Παράλληλα, το ΙΣΝ ανακοίνωσε τη δέσμευσή του να συνεχίζει να υποστηρίζει έμπρακτα το ΚΠΙΣΝ για τα επόμενα πέντε χρόνια, με δωρεές ύψους έως €50 εκατομμυρίων για τη διοργάνωση δωρεάν εκδηλώσεων και την κάλυψη λειτουργικών εξόδων, ενώ πρόσφατα το ΙΣΝ χρηματοδότησε επιπλέον τη δημιουργία πρόσθετων υποδομών, όπως ο Θόλος στον Λαβύρινθο και τα Σιντριβάνια στο Κανάλι.