Το θέμα επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος έως το 2016 θέτει για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σε συνέντευξή του στην αμερικανική εφημερίδα Washington Post.
Ο κ. Σαμαράς δηλώνει ότι τα μέτρα των 11,7 δισ. ευρώ θα ήταν καλύτερο να μοιραστούν σε τέσσερα χρόνια, δηλαδή έως το 2016 και αποκαλύπτει ότι ζήτησε από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι να ενισχύσει τη ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας.
«Χωρίς ρευστότητα, δεν μπορείς να δώσεις χρήματα σε μικρές, μεσαίες ή μεγάλες επιχειρήσεις μέσω των τραπεζών, και δεν μπορείς να επιτρέψεις στο σύστημα να αναπνεύσει. Και χρειαζόμαστε πολλές αναπνοές σ’ αυτό το σημείο» τονίζει χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.
Ωστόσο, αναφέρει ότι ο κ. Ντράγκι ζήτησε να δει πρώτα την έκθεση της τρόικας.
Δηλώνει ότι αν πάρουμε την επόμενη δόση τον Οκτώβριο, θα ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες και θα εξασφαλιστούν τα 6 δισ. που χρωστά το δημόσιο σε ιδιώτες, ενώ στο ερώτημα “γιατί δεν μειώνετε το προσωπικό στο Δημόσιο”, άπαντα ότι αυτό λεει το Σύνταγμά μας.
«Η αποφασιστικότητά μας είναι δεδομένη»
Επίσης, εκφράζει βεβαιότητα για την έγκριση των μέτρων από τη Βουλή, τονίζοντας ότι όλοι έχουμε συνειδητοποιήσει ότι υπ’ αριθμόν 1 προϋπόθεση για το μέλλον μας είναι η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη.
«Η αποφασιστικότητά μας είναι δεδομένη» υπογραμμίζει αναφερόμενος στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, προσθέτοντας ότι πρόκειται για 1,7 δισ. ευρώ σε περικοπές δαπανών, που έχουν στόχο να καταστεί η κυβέρνηση μικρότερη και το όλο σύστημα πιο αποτελεσματικό, όπως αναφέρει.
Υπογραμμίζει με έμφαση ότι δεν θέλει η Ελλάδα να γίνει το αρνητικό παράδειγμα για τους άλλους, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Πρέπει να εξασφαλίσουμε την παραμονή μας στην ευρωζώνη» και «πολλοί ηγέτες στο εξωτερικό συνειδητοποιούν τώρα ότι αυτό είναι το καλύτερο, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη. Οι συνέπειες είναι άγνωστες ως προς το τι θα μπορούσε να συμβεί στην Ευρώπη αν η Ελλάδα έφευγε. Ποια θα ήταν η αντίδραση των αγορών».
«Το Grexιt δεν είναι επιλογή για μας»
Ειδικά για τις μεταρρυθμίσεις, ξεκαθαρίζει ότι πρέπει να βεβαιωθούμε ότι τηρούμε όσα έχουμε υπογράψει, γιατί πιστεύουμε ότι αυτό που αποκαλούν “Grexit” (μια ελληνική έξοδος από την ευρωζώνη) δεν είναι μια επιλογή για μας, θα ήταν μια καταστροφή», προσθέτοντας ότι το 2013, η χώρα θα εισέλθει στο έκτο έτος της ύφεσης με ανεργία πάνω από το 22% η οποία αυξάνεται, όπως σημειώνει.
Ο κ. Σαμαράς επαναλαμβάνει ότι «είμαστε εδώ για να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας, για να πετύχουμε τους στόχους μας. Εμείς εμμένουμε μόνο σ’ αυτό το συστατικό που λείπει, για να έρθει σύντομα ανάκαμψη με ρευστότητα».
Τονίζει επίσης ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα με την κοινωνική συνοχή και ότι «αν δεν υπάρξει φως στο τέλος του τούνελ, τότε, ναι, είμαι πολύ ανήσυχος» σημειώνει ενδεικτικά.
Στη συνέντευξή του κάνει αναφορά και στα προβλήματα των παράνομων μεταναστών, στην κρίση στη Συρία και στην πιθανότητα χιλιάδες πρόσφυγες να κατευθυνθούν προς την Ελλάδα, σημειώνοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το φαινόμενο των παράνομων μεταναστών.
Τέλος, ο Πρωθυπουργός μιλά για το «σπάσιμο» της γραφειοκρατίας, για τις επενδυτικές ευκαιρίες, αξιοποιώντας τις τεράστιες δυνατότητες που προσφέρει η χώρα, κυρίως στους τομείς του τουρισμού και της ναυτιλίας.
Πηγή: yahoo.com