Έξοδος στις αγορές για την χώρα με πενταετές ομόλογο – Άνοιξε το βιβλίο προσφορών
Τουλάχιστον 4,03 δισ. ευρώ ζητά το Ελληνικό Δημόσιο από τις αγορές με την νέα έκδοση του 5ετούς ομολόγου. Στην έκδοση 5ετους ομολόγου προχωρά το Ελληνικό Δημόσιο σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών και η χώρα βγαίνει στις αγορές αύριο Τρίτη.
Tην εντολή στις τράπεζες να ξεκινήσουν τις διαδικασίες για την έκδοση ομολόγου έδωσε το Ελληνικό Δημόσιο, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.
Όπως δείχνει η εξέλιξη αυτή, ο κύβος ερρίφθη για το εγχείρημα της εξόδου της χώρας μας στις αγορές, τρία χρόνια και τρεις μήνες μετά από το τελευταίο ομόλογο που είχε εκδοθεί επί κυβερνήσεως Σαμαρά-Βενιζέλου.
To Ελληνικό Δημόσιο έδωσε, ειδικότερα, την εντολή στις αναδόχους τράπεζες BNP Paribas, Bank of America-Merrill Lynch, Citigroup, Deutsche Bank, Goldman Sachs και HSBC να ανοίξουν βιβλίο για την υποβολή νέων προσφορών και ταυτόχρονα να απευθύνουν δημόσια πρόταση στους κατόχους ομολογιών που λήγουν το 2019 για ανταλλαγή των τίτλων αυτών, με νέους λήξης το 2022.
Όσοι αποδεχθούν την προσφορά θα ανταλλάξουν τις ομολογίες λήξης 2019 που κατέχουν με τιμή εξαγοράς στο 102,6 και θα πάρουν ίσης αξίας τίτλους του νεοεκδιδόμενου 5ετούς ομολόγου.
Η ονομαστική αξία των ομολογιών λήξης 2019 ανέρχεται σε 4,3 δισ. ευρώ ενώ το Δημόσιο μέσω του νέου βιβλίου προσφορών και της ανταλλαγής επιδιώκει να αντλήσει με το νέο 5ετές 4,03 δισ. ευρώ.
Οι συνθήκες κρίνονται κατάλληλες για τη νέα έκδοση εντός αυτής της εβδομάδος, καθώς τα δύο ήδη προεξοφλημένα από τις αγορές γεγονότα τα οποία αναμένονταν την προηγούμενη εβδομάδα – η δημοσιοποίηση της αρνητικής έκθεσης του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και η επικαιροποιημένη θετική αξιολόγηση της Standard & Poor’s για την πιστοληπτική ικανότητα του ελληνικού Δημοσίου – είναι ήδη παρελθόν. Ταυτόχρονα, η τρέχουσα εβδομάδα είναι η τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου και θεωρείται ως η πιο κατάλληλη χρονική στιγμή για την εκδήλωση του εγχειρήματος εξόδου στις αγορές εντός του καλοκαιριού, δεδομένου ότι τον Αύγουστο όλες οι αγορές, ακόμη και αυτή των ομολόγων, μπαίνουν στην συνηθισμένη ραστώνη με το ενδιαφέρον των επενδυτών για την απόκτηση νέων τίτλων να είναι εξαιρετικά υποτονικό.
Στην κυβέρνηση ρίχνουν όλο το βάρος στο ύψος του κουπονιού που θα πετύχει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) ο οποίος έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας το όλο εγχείρημα.
Το γεγονός ότι ο ΟΔΔΗΧ έφθασε στο σημείο να δώσει εντολή να ανοίξει το βιβλίο προσφορών για την έκδοση του νέου ομολόγου σημαίνει ότι οι 6 τράπεζες που έχουν αναλάβει την διαχείριση της έκδοσης του 5ετούς ομολόγου και η Rothschild που λειτουργεί ως τεχνικός σύμβουλος της Ελλάδας έχουν εξασφαλίσει προσφορές επιτοκίων που κινούνται πολύ χαμηλότερα από το 4,95% που πλήρωσε ήδη η χώρα με το ομόλογο της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου.
Είναι ενδεικτικό του θετικού κλίματος ότι πριν απο λίγο η απόδοση του 2ετούς ομολόγου στη δευτερογενή αγορά σημείωνε πτώση κατά 0,013% και κυμαίνονταν στο 3,34%. Αντίθετα σταθεροποιητικές τάσεις εμφάνιζε το 10ετές ομολόγο το οποίο διαπραγματευόταν με απόδοση 5,27%.