Μπορούμε ταχύτατα να ερμηνεύσουμε τη σκέψη ή τα συναισθήματα του άλλου κοιτώντας και μόνο, τα μάτια του
Το DNA μας επηρεάζει την ικανότητά μας να «διαβάσουμε» τις σκέψεις και τα συναισθήματα του άλλου, κοιτώντας τον στα μάτια, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Molecular Psychiatry.
Πριν από είκοσι χρόνια, μια ομάδα επιστημόνων στο Πανεπιστήμιο του Cambridge διαμόρφωσε ένα τεστ «γνωστικής ενσυναίσθησης» με την ονομασία «Διαβάζοντας το νου στα μάτια». Το τεστ αυτό κατέδειξε ότι μπορούμε ταχύτατα να ερμηνεύσουμε τη σκέψη ή τα συναισθήματα του άλλου κοιτώντας και μόνο, τα μάτια του. Επιπλέον, το τεστ έδειξε ότι ορισμένοι είναι καλύτεροι από άλλους σε αυτό, με τις γυναίκες να έχουν καλύτερα αποτελέσματα απ’ ό,τι οι άνδρες.
Η ίδια ομάδα, μετά από συνεργασία με την εταιρία γενετικής 23andMe και με επιστήμονες από τη Γαλλία, την Αυστραλία και την Ολλανδία, δημοσίευσε τα αποτελέσματα μιας νέας μελέτης με βάση αυτό το τεστ. Στη νέα αυτή έρευνα συμμετείχαν 89.000 άτομα, τα περισσότερα από τα οποία ήταν πελάτες της 23andMe, που είχαν συναινέσει ως προς τη συμμετοχή τους. Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν ότι κατά μέσο όρο οι γυναίκες έχουν καλύτερες επιδόσεις σε αυτό από τους άνδρες.
Το πιο σημαντικό είναι ότι η ομάδα επιβεβαίωσε πως τα γονίδιά μας επηρεάζουν την απόδοσή μας σε αυτό το τεστ και, επιπλέον, εντόπισε γενετικές μεταβλητές στο χρωμόσωμα 3 στις γυναίκες, που σχετίζονται με την ικανότητά τους να «διαβάζουν τη σκέψη στα μάτια».
Ο Varun Warrier, ένας εκ των επικεφαλής της έρευνας δήλωσε: «Αυτή είναι η μεγαλύτερη μελέτη που έχει γίνει στον κόσμο αυτού του τεστ γνωστικής ενσυναίσθησης. Είναι, επίσης, η πρώτη μελέτη που επιχειρεί να συνδέσει την απόδοση στο τεστ αυτό με μεταβλητές στο ανθρώπινο γονιδίωμα. Είναι ένα σημαντικό βήμα για το χώρο της κοινωνικής νευροεπιστήμης και προσθέτει ένα κομμάτι στο παζλ του τι ενδέχεται να προκαλεί μεταβλητές στη γνωστική ενσυναίσθηση».