Οι καλύτερες χώρες του κόσμου για ζωή και δουλειά!
Η Σιγκαπούρη είναι ο πιο ελκυστικός προορισμός για τις νεότερες γενιές, από 18 έως 34 ετών, όπου, όπως προκύπτει από έρευνα της HSBC για τους μετανάστες, είναι πολύ πιο πρόθυμοι να αναζητήσουν καλύτερη σταδιοδρομία στο εξωτερικό.
Η χώρα διατηρεί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά την πρώτη θέση στη γενική κατάταξη της HSBC, η οποία προέκυψε από έρευνα μεταξύ 27.000 μεταναστών από 190 χώρες.
Το 62% όσων έχουν μεταναστεύσει στη Σιγκαπούρη δηλώνει πως εκεί αμείβονται καλά και το 66% συμφωνεί ότι προσφέρει καλύτερη ζωή. Το ποσοστό των θετικών εκτιμήσεων για τη χώρα φτάνει, άλλωστε, στο 73% σε ό,τι αφορά την εμπιστοσύνη που έχουν στην οικονομία της. Διαφορετικά κριτήρια υπερίσχυσαν στην περίπτωση της Νέας Ζηλανδίας, που έρχεται δεύτερη στη γενική κατάταξη, αν και 15η όσον αφορά το κριτήριο της οικονομίας. Οπως τονίζει η HSBC, η Νέα Ζηλανδία προσφέρει «θεαματική φυσική ομορφιά και προσελκύει πολλούς μετανάστες που αναζητούν έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής». Οχι τυχαία έρχεται πρώτη ως προς την ποιότητα εμπειριών που προσφέρει στους μετανάστες.
Η έρευνα φέρνει στην επιφάνεια μια περίπλοκη εικόνα, καθώς οι μετανάστες αξιολογούν τις χώρες με κριτήρια τις φιλοδοξίες τους, τις προσδοκίες για καλό βιοτικό επίπεδο, αλλά και με αν τους προσφέρουν ενδιαφέρουσες εμπειρίες και καλή ποιότητα προσωπικής και οικογενειακής ζωής. Ενδεικτική είναι η θέση της Βρετανίας, που στη γενική κατάταξη καταλαμβάνει μόλις την 22η θέση, αλλά το 71% των μεταναστών στο Λονδίνο εκτιμά πως η εργασία τους στη βρετανική πρωτεύουσα θα βελτιώσει τις επαγγελματικές προοπτικές τους όταν επιστρέψουν στις πατρίδες τους. Ο Καναδάς, που έρχεται τρίτος στη γενική κατάταξη, εμπνέει εμπιστοσύνη στους μετανάστες, οι οποίοι σε ποσοστό 63% δηλώνουν πως νιώθουν πολύ ασφαλείς στο Τορόντο. Η Σουηδία, άλλωστε, που έρχεται όγδοη στη γενική κατάταξη, είναι η χώρα που διασφαλίζει τις καλύτερες προοπτικές οικογενειακής ζωής και, όπως τονίζει η HSBC, συνδυάζει την οικονομική σταθερότητα με καλή ποιότητα ζωής και το ενδιαφέρον για την προστασία του περιβάλλοντος».
Εξίσου ενδιαφέρουσα είναι η επιχειρηματολογία των μεταναστών για την Τσεχία, που καταλαμβάνει την τέταρτη θέση, αλλά προσελκύει όλο και περισσότερους μετανάστες. Και αυτό γιατί, όπως τόνισαν οι ερωτηθέντες, συνδυάζει καλό βιοτικό επίπεδο με πλούσια ιστορία και εντυπωσιακά αξιοθέατα, «και σε αυτήν βρίσκεται μία από τις ωραιότερες πρωτεύουσες με σημαντικό πολιτισμό, η κοσμοπολίτικη Πράγα». Ο ανταγωνισμός είναι, πάντως, σκληρός στην Τσεχία, αλλά και καλές οι ευκαιρίες για όσους έχουν όρεξη για σκληρή δουλειά.
Δεν εκπλήσσει, βέβαια, ότι η Ελβετία, πέμπτη ως προς τη συνολική αποτίμηση, έρχεται πρώτη με κριτήριο την οικονομία, ως εξαιρετικά ανεπτυγμένη χώρα στην καρδιά της Ευρώπης και, όπως τονίζει η HSBC, «έχει ισχυρή οικονομία και τη φήμη ενός εξαιρετικού βιοτικού επιπέδου». Σε ό,τι αφορά την ποιότητα των εμπειριών που προσφέρει καταλαμβάνει τη 17η θέση και την 26η θέση με κριτήριο τις δυνατότητες που προσφέρει για καλή οικογενειακή ζωή και φροντίδα των παιδιών. Την ακολουθούν η Νορβηγία με παρεμφερή εικόνα για την ποιότητα εμπειριών και οικογενειακής ζωής, και η Αυστρία που, αν και έβδομη, αποσπά κολακευτικά σχόλια για το φυσικό της τοπίο και την πολιτιστική ζωή στις πόλεις της.
Εχοντας προσελκύσει εξειδικευμένο προσωπικό, πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής εξακολουθούν να προσφέρουν ευκαιρίες, όπως το Ντουμπάι που δίνει υψηλότερες αποδοχές μαζί με το Χονγκ Κονγκ, την Ελβετία και τη Σαγκάη στην Κίνα. Το Μπαχρέιν, όμως, είναι αυτό που καταλαμβάνει την ένατη θέση στη γενική κατάταξη, καθώς προσφέρει «συναρπαστικές επαγγελματικές προοπτικές και χαλαρό τρόπο ζωής». Η πλειονότητα των μεταναστών στο Μπαχρέιν, όπως και στις υπόλοιπες χώρες της Μέσης Ανατολής, δηλώνουν ότι με την εργασία τους στις χώρες αυτές κατόρθωσαν να αποταμιεύσουν σημαντικά ποσά και να επισπεύσουν την αγορά κατοικίας. Δέκατη στη γενική κατάταξη έρχεται η Γερμανία, αλλά είναι πρώτη στις επαγγελματικές ευκαιρίες, τρίτη στις οικονομικές δυνατότητες και πέμπτη με κριτήριο την εμπιστοσύνη που εμπνέει η οικονομία της.