Το πλύσιμο με κρύο νερό δημιουργεί το κατάλληλο περιβάλλον για την ανάπτυξη των βακτηρίων.Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι πρέπει να πλένουμε τα ρούχα σε τουλάχιστον 60 βαθμούς Κελσίου. Όσοι, όμως, δεν το θέλουν, θα πρέπει να απλώνουν στον ήλιο, διότι η υπεριώδης ακτινοβολία του σκοτώνει τα περισσότερα βακτήρια. Αυτό σημαίνει ότι το πλύσιμο των ρούχων στους 40 βαθμούς Κελσίου μπορεί να αφήνει σχεδόν ανέπαφα τα μικρόβια.
Μάλιστα, σύμφωνα με μία μελέτη, μετά το πλύσιμο σε χαμηλές θερμοκρασίες η μείωση των μικροβίων είναι οριακά μικρότερη σε σύγκριηση με αυτά που υπάρχουν όταν είναι άπλυτα.
Τι σημαίνουν πρακτικά όλα αυτά; Ότι κατ’ αρχήν «για να καθαριστούν τα συνθετικά υφάσματα πρέπει να πλυθούν σε τουλάχιστον 65 βαθμούς Κελσίου επί 10 λεπτά, ενώ το καθαρό βαμβάκι χρειάζεται τρία λεπτά πλύσιμο στους 71 βαθμούς. Για τα συνθετικά και για τα χρωματιστά, που δεν μπορούν να πλυθούν σε υψηλές θερμοκρασίες η λύση θα πρέπει να αναζητηθεί στη χρήση απορρυπαντικών με απολυμαντικές ουσίες, οι οποίες μπορούν να μειώσουν αρκετά το βακτηριακό φορτίο των ρούχων. Όσον αφορά τα λευκά εσώρουχα, καλό είναι να τα πλένετε σε θερμοκρασίες πάνω από 60 βαθμούς. Σημειώνεται ότι οι 50 βαθμοί δεν μπορούν να σκοτώσουν τα ακάρεα και πολλά επικίνδυνα μικρόβια, όπως ο στρεπτόκοκκος.
Επίσης, σημαντικό είναι να απολυμαίνετε από καιρού εις καιρόν το πλυντήριό σας με ένα ισχυρό απολυμαντικό. Αφού ρυθμίσετε το πλυντήριο στην πιο ψηλή θερμοκρασία αφήστε το να κάνει μία πλύση δίχως να έχει ρούχα μέσα. Παράλληλα, να καθαρίζετε συχνά με ένα ισχυρό απολυμαντικό τη θήκη του σαπουνιού στο πλυντήριο αλλά και το λάστιχο στην πόρτα, διότι σε αυτά τα μέρη του πλυντηρίου αναπτύσσεται εύκολα μούχλα και δημιουργείται πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη βακτηρίων. Φροντίστε επίσης να αφήνετε ανοιχτή την πόρτα του πλυντηρίου έπειτα από κάθε πλύση, για να στεγνώνει καλά το εσωτερικό του.
Και μετά πρέπει να απλώνετε τα ρούχα στον ήλιο και όχι στη σκιά, διότι η υπεριώδης ακτινοβολία του ηλίου είναι ένα από τα ισχυρότερα μικροβιοκτόνα.