ΕΡΩΤΗΣΗ του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Ψυχογιού, στον Γάλλο Πρόεδρο, Φ. Ολλάντ
«Πώς γίνεται να είναι συμβατή η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας ανά την Ευρώπη με τα θεμελιώδη κοινωνικά δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης;»
Ο βουλευτής Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Ψυχογιός, ως μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, συμμετείχε στην αποστολή της Βουλής που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στο Στρασβούργο. Το Συμβούλιο της Ευρώπης αποτελεί έναν από τους κορυφαίους διεθνείς οργανισμούς για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στον οποίο συμμετέχουν 47 κράτη της Ε.Ε. και της ανατολικής περιφέρειάς της. Κατά τις εργασίες της 4ης Τακτικής Συνόδου του 2016 ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ πήρε μέρος στις συνεδριάσεις της Ολομέλειας καθώς και των αρμόδιων Επιτροπών.
Την Τρίτη 11 Οκτωβρίου στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Ευρώπης, προσκεκλημένος ήταν ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολλάντ. Μετά το κλείσιμο της ομιλίας του, δέχθηκε κύκλο ερωτήσεων από τους παρευρισκομένους ευρωπαίους βουλευτές. Ο Γιώργος Ψυχογιός, εκ μέρους της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς, απηύθυνε προς τον Γάλλο Πρόεδρο ερώτημα σχετικά με την ανάγκη προστασίας των κοινωνικών και οικονομικών δικαιωμάτων στα κράτη-μέλη και τον πρόσφατο Νόμο της Γαλλίας που περιορίζει τα εργασιακά δικαιώματα και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις:
«Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη, τα θεμελιώδη κοινωνικά και οικονομικά δικαιώματα πρέπει να διασφαλίζονται από τα κράτη-μέλη. Παρόλα αυτά, πρόσφατες μεταρρυθμίσεις σε διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Γαλλίας, έχουν οδηγήσει σε περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Πώς θεωρείτε κάτι τέτοιο συμβατό με τις προδιαγραφές που θέτει το Συμβούλιο της Ευρώπης, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η συνταγή αυτή αποδείχθηκε εντελώς ανεπιτυχής, όταν εφαρμόστηκε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ελλάδα;»
Ο Φρανσουά Ολλάντ απάντησε στην Ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ τα ακόλουθα: «Επιτρέψτε μου να σας διαβεβαιώσω ότι η γαλλική νομοθεσία και η γαλλικός εργατικός κώδικας αναγνωρίζει την ύπαρξη των συνδικαλιστικών οργανώσεων και μάλιστα ακόμα και την ενίσχυση τους. Οι αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων και του κοινωνικού διαλόγου είναι υποχρεωτικές σε επίπεδο επιχείρησης και κλάδου. Όλοι οι κανόνες και τα πρότυπα της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας ακολουθούνται στη Γαλλία. Αν υπάρχει μια χώρα στην Ευρώπη ή στον κόσμο που παρέχει πραγματική προστασία για τους εργαζομένους, προβλέποντας κατάλληλη ισορροπία μεταξύ της προστασίας των εργαζομένων και της παραγωγικότητας της εργασίας, αυτή είναι η Γαλλία. Θα συνεχίσει να είναι μια τέτοια χώρα για όσο διάστημα εγώ είμαι ο Πρόεδρος της Γαλλίας».
Μπορείτε να δείτε την ερώτηση και την απάντηση μεταξύ 2:47:00 και 2:49:20 στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://vodmanager.coe.int/coe/webcast/coe/2016-10-11-2/en/34
Κόρινθος, 13.10.2016
Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας