Ηραίο: Πρόταση για εξόρμηση το Σαββατοκύριακο!
Ηραίο, στην άκρη των βράχων, στις παρυφές του λιμανιού, στη θέα του Κορινθιακού… Ένα οδοιπορικό απόστασης περίπου μίας ώρας από την Αθήνα, σε έναν ξεχωριστό αρχαιολογικό χώρο γεμάτο πνευματικότητα, αφιερωμένο στη θεά Ήρα.
Ο αρχαιολογικός χώρος Ηραίου βρίσκεται κοντά στο Λουτράκι, περίπου 15 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αρχαίας Κορίνθου, στο τέρμα της Περαχώρας. Εκτός του ιερού της Ήρας, στην περιοχή, έχουν αποκαλυφθεί τα σημαντικότερα λείψανα του πρώιμου κορινθιακού πολιτισμού, μία στοά σε σχήμα Γ, μια μεγάλη υδροδεξαμενή, αίθουσες φαγητού και ένας δεύτερος μικρότερος ναός.
Κέντρο ήταν το ιερό της Ήρας, στο λιμανάκι κάτω από τον σημερινό φάρο Μελαγκάβι. Η περιοχή, κατά τα προρωμαϊκά χρόνια, αποτελούσε ζωτικό τμήμα της κορινθιακής γης. Η κορινθιακή τέχνη των γεωμετρικών και των αρχαϊκών χρόνων θα ήταν ατελέστατα γνωστή, χωρίς τα ευρήματα της Περαχώρας.
Οι ανασκαφές (1930 – 1933) εκτείνονται σε όλη την περιοχή του Ηραίου και στα γειτονικά ιερά Ήρας Ακραίας και Λιμενίας. Η έρευνα επεκτάθηκε έως τη λίμνη της Βουλιαγμένης, όπου βεβαιώθηκαν κατάλοιπα νεολιθικής, πρώιμης ελλαδικής, αλλά και μυκηναϊκής εποχής, ενώ εικάζεται ότι εδώ υπήρχε σημαντική πόλη με το όνομα Ηραίον.
Αν και υπάρχουν διάφορες εκδοχές για τον έλεγχο της περιοχής από το Άργος, τα Μέγαρα ή την Κόρινθο, πιθανότερη φαίνεται η εκδοχή να ήταν υπό τον έλεγχο της τελευταίας, καθώς η είσοδος του ιερού ήταν προσανατολισμένη προς τα αρχαία λιμάνια της Κορίνθου. Κατά τη ρωμαϊκή περίοδο, εδώ χτίστηκαν ιδιωτικές οικίες, δείγμα πως η περιοχή δεν ήταν πλέον ιερή.
Το Ηραίο, δίπλα στο κύμα, προσφέρεται ως τόπος ενδοσκόπησης, φιλοσοφικής αναζήτησης, άσκησης νου και σώματος.
Πηγή: naftemporiki.gr